Sokszor tapasztalhatjuk külföldi kiruccanásaink alkalmával, hogy nem mindig tudunk nyelvi kommunikációt folytatni a helyiekkel és ilyenkor a heves artikulálás, ‘hadonászás’ a legjobb megoldás.

Ha esetleg Bulgáriába indul valaki kirándulásra, valószínűleg előtte nem a bolgár nyelvet tanulta évekig, vagy készült fel belőle a kiránduláshoz. A magyar diákok legnagyobb része köztudottan angolt és németet tanul, így elvárnánk, hogy ha nyaralni megyünk egy idegen országba, akkor ők is ismerni fogják legalább ezen két nyelv valamelyikét. Viszont ez közel sem olyan egyszerű, mint ahogy elképzeljük…

Képzeljük el azt, hogy eljön látogatóba hozzánk egy angol ismerősünk. Valószínűleg ő sem tudná elmagyarázni a szomszéd Józsibának angol nyelven, hogy nem kér több pálinkát, hiszen az öreg még legjobb esetben is csak egy-két orosz szóra emlékszik, annak is már 50 éve és a legalább ennek a számnak megfelelő alkoholszázalékú italt azért egy teázáshoz szokott angol fiatal nem biztos, hogy nagyon sokáig bírja. (Ahogy mondaná Józsibá: “Ehhez születni kell…”) Ilyenkor egyetlen megoldás maradt ha esetleg nem tudsz tolmácsolni nekik: az artikulálással való kommunikálás. Legalábbis szépen megfogalmazva, valójában heves fejrázásban testesülne meg mindez. Akármilyen szórakoztató, olyan csodálatos dolog is a nemzetek közti kis elrejtett, végső esetekben előhúzandó közös nyelv.

De természetesen a népek sokszínű tengerében semmi sem tud egyszerűen lezajlani, lehetetlen is lenne ennyi ország között. Az angol barátunknak még így is hatalmas szerencséje volt ebben az esetben, hogy hazánkban kellett pálinkát fogyasztania és nem Bulgáriában a hozzá hasonló erősségű rakiát, mivel azt a bizonyos bolgár “Józsibácsit” fejrázással az életben nem tudta volna leállítani. Hogy miért? Mert Bulgáriában az egész világon elterjedt jobbra és balra való fejrázás az igent, a bólogatás pedig a nemet jelenti. Érdekes, nemde? Az angol barátunknak már annyi lenne… 😀

De nem csak Bulgária érdekes ilyen tekintetben. Ha esetleg Ausztráliában jársz még véletlenül se mutasd senkinek a béke jeleként elhíresült “V” formát a középső és a mutatóujjaddal a megszokott értelmében, mivel ott egyenesen azt jelenti, hogy “cseszd meg!”, de talán még szépen fogalmaztam…. Viszont ha valakivel problémád van nyugodtan felhasználhatod!


Az USA egyik híres érdekességeket felsorakoztató hírcsatornája, a Bright Side fogta ezeket a különbségeket és egy megunhatatlan, egy perces videóban összesűrítették a legjobbakat:

https://www.youtube.com/watch?v=eM7OViHjleI