A hivatalos közleményben leírtak alapján a felszín alatti óceán tevékenységét fedezhette fel a Hubble Űrteleszkóp az utóbbi megfigyeléseken. Eddig is tudták a csillagászok, hogy az Európa felszínét teljesen jég borítja, ám nem tudták bizonyítani, hogy alatta esetleg folyékony víz is lehet. Egészen idáig.

Most viszont egy olyan jelenséget sikerült felvételre vennie az űrteleszkópnak ami bizonyíthatja a folyékony víz jelenlétét. Ez a jelenség a gőzköd, amelyből anélkül tudnak majd mintát venni az asztrológusok, hogy le kellene szállniuk az Európa felszínére, és bizonyítja, hogy alatta a víz folyékony és nem szilárd állapotú, ezáltal a hőmérséklet változással reakcióba lépett. Ez azt jelenti, hogy már-már biztosak lehetünk a feltételezésekben.

A hétfői sajtótájékoztatót pedig várhatjuk nagy kíváncsisággal, hogy végül is még milyen plusz információkat tudhatunk  meg a felfedezésről. Egy biztos, innentől a NASA első számú feladata az lesz, hogy minél előbb tudjanak majd mintát nyerni a hold gőzködjének anyagából, és kideríteni, hogy van-e élet az Európa vízében. Márpedig mindenki tudja a biológusoktól az alsós iskolásokig, hogy ahol víz van, ott nagyon nagy valószínűséggel élet is!


Már csak egy dolog érdekes, ami miatt nem hiába tettem ezt a cikket az 5preces rovatba a mindennapok helyett. Mégpedig, hogy nekünk jó-e az, hogy felfedeztek egy újabb energiaforrást és utolsó mentsvárat az emberiség számára a már pusztulásnak indult földön? Nem hiába volt az idei évben az ökológiai fordulópont – hogy ez mit is jelent? – Azt, hogy az idei évtől kezdve, a föld már nem tud annyi nyersanyagot és energiát termelni amennyit az emberiség elhasznál, így aki eddig el tudott minket “tartani”, annak lassacskán elkezd fogyni az ereje, egyre rohamosabban. Szép lassan elhasználjuk a földünket, ami kissé olyan, mintha a szüleidet megennéd miután kirepülsz a fészekből. Morbid, ugye?

Mi is ezt tesszük jelenleg az édesanyánkkal, a Földdel! Ráadásul hálátlanul, őszintén bevallom, nem vagyok bio b*zi és a világ legnagyobb környezetvédője, de most érzem azt, hogy elképesztően hálátlan faj az ember. Talál egy mentsvárat és már arról szól a sajtó, hogy “milyen jó, lehet költözni, lesz új energiaforrás, ha a földet már teljesen kiszipolyozzuk”, ahelyett, hogy megjavítaná azt, ami elromlott. Ennyi az egész… Bevallom őszintén, ha gyerekkoromban kaptam egy ajándékot, amit pár nap után tönkretettem, mert nem vigyáztam rá, akkor könyöröghettem bárkinek, hogy kapjak még egy ugyan olyat. Mi volt a válasz a hisztimre? “Nem érdemled meg, mert nem becsülted meg amid van..” Utólag felnőttként erre rájött az ember, hogy ez mekkora igazság volt. De vajon mi megérdemeljük? Fogtuk, használtuk, tönkretettük. Megérdemeljük az új lehetőséget? Erre nem mondok választ inkább, mindenki döntse el maga..

Lényeg a lényeg: Tegyük fel, hogy van élet azon a bolygón, tegyük fel, hogy sikerül oda eljutnunk. Mivel kezdenénk? 1. Irtsuk ki az ott élő fajokat, ha hasznosíthatóak, esetleg ehetőek akkor használjuk fel őket, ha nem akkor elég csak kiirtani. 2. Ha nincs, akkor majd a vízzel gazdálkodunk és csinálunk belőle pénzt. Mert ha nagyon mélyen elgondolkodnak az emberek azon, hogy miért nem használjuk a hibrid autókat és gépeket a környezetszennyező mocskok helyett akkor egyszerű választ fog találni: Ha hibrid uralkodna, miből élnének meg a nagy dollármilliárdos olajsejkek? Ugyeugye? Nem csoda, hogy el van nyomva a hibrid technológia a mai világban. A pénz igen nagy úr… Egy olyan világban, mint mondjuk az Európa hold, ugyan így működnének a dolgok, csak lehet a víz lenne a világ legdrágább dolga, és pont azért, mert abból van a legtöbb.. Ilyenek az emberek.. Na de inkább nem is folytatom, lehet sokan lehurrognak, hogy mekkora kis természetvédő nyálas paraszt vagyok, de mindenkinek van saját véleménye, mindenesetre szerintem érdemes elgondolkodni a kérdéseken amiket feltettem…