Érezted már úgy, hogy kihagynak olyan döntésekből, amelyek a Te életedet is befolyásolják? Részt szeretnél venni közösségek építésében? Érdekel, hogy Magyarországon milyen közösségi részvételi kezdeményezések zajlanak? Az f21 ebben az évben kiemelt figyelmet szentel a hazai részvételiség feltárására és előmozdítására.  

Mi az a részvételiség?

A részvételiség lényege, hogy az emberek aktív résztvevőivé váljanak a saját életüket és közösségeiket érintő döntéshozatalnak és cselekvéseknek. Közösségi cselekvést bármilyen területen folytathatunk, legyen szó gazdasági kérdésekről, politikáról vagy akár művészetről, közösségi programokról – a cél, hogy az emberek széles körben részt vegyenek a közös cselekvésben és a döntések meghozatalában.

A részvételiség elősegíti a társadalmi felelősségvállalást, valamint arra sarkall minket, hogy javítsuk a környezetünket, életminőségünket, és aktív résztvevői legyünk társadalmi cselekvéseinknek ahelyett, hogy figyelmen kívül hagynánk azokat. Ösztönzi az embereket, hogy felelősséget vállaljanak a saját döntéseikért és cselekedeteikért.

Miért fontos ez számunkra?

Kulturális magazinként a részvételiséget a kultúrában is értelmezzük. Az olyan kulturális tevékenységek, amelyek során közös, az embereket is bevonó alkotások készülnek – legyen az akár zene, tánc, képzőművészet, performansz, színház vagy egyéb művészeti projekt – kiemelt figyelmet kapnak tőlünk az év során, de nem csak a művészeti jellegű kulturális cselekvésekben és döntéshozatalban való részvétel előmozdítását szeretnénk elérni.

A frissen indult Társadalom és kultúra rovatunk is jelzi célunkat, hogy a hagyományosan leginkább a művészetekkel foglalkozó kulturális újságírás fókuszát tágítsuk, így a kultúrát és ezáltal a részvételiséget emberi közösségeinkre vonatkozó társadalmi ismeretek szintjén egyaránt értelmezzük. Természetesen művészeti rovataink külön-külön, a saját területükön belül is feltárják a részvételiségen alapuló projekteket és elképzeléseket, így ezekről is olvashattok majd az év folyamán.

részvételiség f21.hu
Az f21 szerkesztősége

Tegyünk közösen a kultúránkért!