Magyarország rendszerkritikus szemmel: sajtófotóiból rendezett kiállításra invitál mindenkit a Mérce a Nyolcésfélbe.

„Élőben a Mércén!” – A Mérce munkatársai az oldal 2017-es indulása óta több százszor írták le ezt a mondatot, illetve mondták kamerába helyszíni közvetítések, élő tudósítások során. Ez a mondat elválaszthatatlan a Mérce szellemiségétől: rendszerkritikus lapként céljuk, hogy a széles közönség elé tárják Magyarország legfontosabb történéseit, beszámoljanak azokról a küzdelmekről, amelyek másképp talán soha nem jutottak volna el a nagyobb nyilvánosságba.

Az augusztus 10-én megnyílt „Élőben a Mércén! fotókiállítás a Nyolcésfélben az online lap fennállásának bő félévtizedes múltjából válogat. Tüntetésekről, kilakoltatásokról, szakszervezeti sztrájkokról, sajtótájékoztatókról, politikai performanszokról és a baloldali szcéna legfontosabb eseményeiről készült sajtófotókból – Alföldi Dániel, Dián Ákos, Fazekas Lázár Benjámin, Kiss Soma Ábrahám, Kocsis Árpád, Markoszov Szergej, Vörös Anna és Zsolnai Péter legjobb képei közül. 

Mércén
Fotó: Tanai Levente

A kiállításon tematikusan elrendezett fotók mellett két televízión a szerkesztőségnek legkedvesebb, emblematikus élő közvetítések is helyet kaptak. A bejárati folyosó két oldalán werkfotókkal találkozhatunk a stáb tagjairól és önkéntesekről különböző élethelyzetekben (dolgozva, pihenve, evés-ivás-beszélgetés vagy épp szerkesztőségi Covid-tesztelés közben), valamint a Mérce legfontosabb külső szerzője, publicistája, Tamás Gáspár Miklós is több fotón feltűnik. A folyosó végén a szerkesztőségi mindennapok egy darabkája került át a kiállítótérbe: egy teljesen autentikus irodai asztal, működő és mindennapi használatban lévő CRT monitorral, híres politikus mellszobrával és különböző, egyébként az iroda falán lógó relikviákkal kiegészülve.

Mércén
Fotó: Tanai Levente

A kísérőprogramok során a szerkesztőség tagjaival nemcsak a képeken találkozhatunk. Augusztus 16-án a havonta megrendezésre kerülő „Szerkser” ezúttal a kiállításba költözik, a szerkesztőség tagjai tárlatvezetéssel egybekötött kötetlen beszélgetésre hívják az érdeklődőket a Nyolcésfél kiállítótermébe és kocsmájába. Augusztus 20-án pedig különleges, zenei programmal és a panorámateremből megtekinthető tűzijátékkal várják az érdeklődőket. Az eseményen Kiss Soma Ábrahám felelős szerkesztő a hagyományokhoz híven ünnepi beszédet mond. 

A programsorozat célja a Mérce népszerűsítése és a közélet kritikus vizuális bemutatása mellett az adománygyűjtés: a fotókiállítás lehetőség a Mércének, hogy megerősítse vizuális eszközeit. A kiállított képek árverésre kerülnek, a befolyó összeggel a Mérce önkéntes fotósait és a szerkesztőség technikai apparátusának fejlesztését támogathatják az érdeklődők. Ezekhez a célokhoz a képek megvásárlása nélkül is hozzá lehet járulni, itt.

Mércén
Fotó: Tanai Levente

A kiállítás a kísérőeseményeken kívül megtekinthető minden nap augusztus 24-ig a Nyolcésfélben, délután négy és este nyolc óra között. A tárlat ingyenesen látogatható. 

A kiemelt kép Tanai Levente fotója