Vas megyében a közvélekedés szerint a Weöres Sándor Színház ad otthont a színházi kultúrára vágyóknak. Nem szabad azonban elfelejtkezni az amatőr, vagy már-már professzionális színjátszó társulatokról sem, hiszen bőven akadnak vállalkozó szellemű csoportok, akik kiválóan megállják a helyüket a világot jelentő deszkákon.

A teljesség igénye nélkül ismerjünk meg pár Vas megyei színi társulatot, akik rengeteget tesznek a közösségért és a kultúra virágzásáért szűkebb hazánkban is. Némelyikről kevés elérhető információ és friss hír áll rendelkezésre, más társulatok vagy színpadok pedig törtlenül, minden évben meglepik közönségüket: a színjátszók nevére kattintva közvetlenül a hivatalos weboldalaikon tájékozódhatnak az aktuális újdonságokról.

A Ferrum Színházi Társulás 1976-tól 2000-ig csak színpadként volt jelen a köztudatban, majd színházi társulatként működött tovább. A több mint negyven éves társulat folyamatosan képzi magát, rengeteg előadáson vannak túl, céljuk megőrizni a Vas megyei színházi értékeket. A megyeszékhelyen tevékenykedő FeSzT szakmai táborokat is rendez, ezzel színesítve a megyében található programok listáját. Vezetőjük és egyben rendezőjük Török Gábor. Repertoárjukban szerepelt többek között Örkény István: Vérrokonok, Határ Győző: Némberköztársaság, Németh Ákos: Autótolvajok.

Körmenden már régóta létezett amatőr színjátszás, ám egy időre megszakadt: 1995-ben újra elindult egy mozgalom, aminek köszönhetően megalakult a KASZT, vagyis a Kastény Színház Társulat. A csoport rengeteg neves szakemberrel dolgozott és dolgozik együtt mind a mai napig, határon innen és túl is rengeteg meghívást kapnak. A társulatban szinte minden korosztály megtalálható, kicsiktől a nagyokig. Színházi fesztiválokon több arany- és ezüstminősítést is bezsebeltek már. Elnökük Veres Attila. Előadásaik között szerepelt például Csehov: Komédiák, Alessandro Baricco: Novecento, valamint Yasmina Reza: Az öldöklés istene című darabok.

Szép Dániel a KASZT színpadán.

 

A Kőszegi Várszínház 1982-ben lépett be a köztudatba és kezdte el művészeti tevékenységét. Kezdetben magyar szerzők magyar darabjait mutatták be, majd később vígjátékokkal és szórakoztatóbb jellegű produkciókkal kápráztatták el a nagyérdeműt. Prózai előadásaik mellett találhatóak még operák, komolyzenei előadások, operettek, és táncbemutatók is. A Kőszegi Várszínház színpadi bázisként működik, hiszen állandó társulat helyett vendégelőadásokkal tisztelik meg a nagyérdeműt. Több éve rendeznek Kőszegen színjátszó fesztivált is, ami mindig nagy sikert arat. A Várszínház igazgatója Pócza Zoltán. Előadták már többek között A cigánybárót, A talizmánt, és nem utolsó sorban Délután a legjobb, avagy a miniszter félrelép című darabot is.

A Soltis Lajos Színház 1980-ban még Sitke Színkör néven vonult be a megyei színházi életbe, majd 2001-ben felvették a Soltis Lajos nevet, és székhelyüket Celldömölkre helyezték át. Minden évben megrendezik a rendezőket és színészeket képző nemzetközi tábort, a Színészek és Színházbarátok Bálját, valamint szerveznek még fesztivált, illetve próza- és versmondó versenyeket is. Igazgatójuk Nagy Gábor. Sok darab van már mögöttük és töretlenül mennek előre, rengeteg színvonalas előadást láthattunk/láthatunk tőlük, mint például A könnyehulló madár mesejátékot, a Legyen a férjem! zenés komédiát, vagy a Szentivánéji álom című vígjátékot.

 

A Sok-Szín-Pad, Bük amatőr színjátszó csoportja, 2007 nyarán alakult. A társulat igen sokszínű, hiszen fiatalok és idősek egyaránt megtalálhatóak tagjaik között. Falunapokon, más községek rendezvényein szerepelnek, de minősítő fesztiválokon is rendszeresen részt vesznek, nagy sikerrel, hiszen arany- és ezüstminősítést is elhoztak már a találkozókról. Repertoárjukban elsősorban vígjátékok szerepelnek, illetve népies stílusú darabok, vásári komédiák. Rendezőjük Major Ágota. Előadták már például Zilahy Lajos: Szénapadlás című darabját, Tamási Áron: Bambuc ördögét, Petőfi Sándor: A helység kalapácsát.

Ikerváron már régóta működik színjátszás: 17 éve alakult meg a Rába(p)ART Társulat, ami nagy sikereknek örvend. Tagjaik között, ahogyan a fentebb bemutatott köröknél is tendenciaként figyelhető meg, vannak fiatalabbak és idősebbek. A hazai fellépéseken kívül színpadra álltak már külföldön is. Falunapokra és különböző, könnyed rendezvényekre is rendszeresen hívják őket. Tetszést aratva szerepelnek különböző minősítő fesztiválokon, ők is (a Sok-Szín-Padhoz hasonlóan) begyűjtöttek számos megtisztelő minősítést.. Vezetőjük Pásti József. Vásári komédiák és vígjátékok mellett komoly színművek is színesítik repertoárjukat. Rengeteg darabot vittek már színpadra, mint például Kéri Ferenc: Beteg a disznó, Hans Sachs: A szatócs batyuja vagy Sudzsi Terajama: Jamamba.

Kiemelt kép: A Vaknyugat című előadás a Soltis Lajos Színházban