Közel egy év kényszerpihenő után rögtön öt alkalommal is láthatja a közönség márciusban a Kettőspont Színház & Spirituális Ügynökség sikeres nyitóelőadását, a Likvidátor, a felszámoló című kortárs moralitásjátékot, Zoltán Áronnal, a Vígszínház Junior Príma díjas színészével a főszerepben.

f21

A 2021 június 15-én bemutatott Likvidátor, a felszámoló című előadást az elsöprő siker ellenére sem tudták műsorra tűzni forrás hiány miatt jó ideig. Most, márciusban azonban 5 alkalommal, 5; 6; 10; 19 és 20-án is láthatja a közönség a Ráday utca 39 alatt található Kettőspont Színházban, mely a kortárs, kísérletező színházak palettáját színesíti Ferencvárosban.

„A darab írója és rendezője, Formanek Csaba a középkori moralitás műfaját gondolta újra, és helyezte mai környezetbe. Főhőse, a hóbortos Olivér egy napon elbizonytalanodik, hogy hány éves és hogy vajon van-e felesége. Közben álmaiban egy titokzatos alak, a Likvidátor látogatja meg, és listákat készít emlékeiről. Olivér útnak ered, hogy gyógymódot találjon háborgó tudatállapotára, és hogy megszabaduljon a nyomában lihegő felszámolótól.”

A Likvidátor előadásfotó
A Likvidátor – jelenet (Fotó: Fekete Attila)

„Olivér személyében a posztmodern ember tragédiája elevenedik meg előttünk, akinek lehetőségei végtelenek, bármerre elindulhat, minden út haszna és a hátránya is látszólag előre tudható számára – ha rosszul választ, mindenre van terápia.” – meséli a darab főszerepét alakító Zoltán Áron. „Van egy pont azonban, ahol mégiscsak rádöbben, hogy csak egy élete van, és azon belül is be van zárva egyetlen individuum korlátai közé. Bármerre indul, csak saját magával találkozik. A Likvidátor feje tetejére állítja az örök-kamasz-lelkű huszonegyedik századi ember világát. Lehet-e ebből jól kijönni? »Adjatok egy fix pontot és én kimozdítom a helyéről a Földet!« – mondta Arkhimédész ~2300 évvel ezelőtt – és a Likvidátorral való találkozás után válik csak igazán érdekessé ennek a pontnak a hiánya…”

A Likvidátor nemcsak témaválasztásában, hanem formai megvalósulásában is reflektál a posztmodern utáni világra. Nádas Péter Temetés című művében (1980) hangzik el a SZÍNÉSZ szereplő szövegeként: „Azt játszom el, hogy ezt a mozdulatot én teszem, ebben a pillanatban. Azt játszom el, hogy ezt a mondatot én mondom, ebben a pillanatban. És nem én vagyok-e, ha kimondom, ha megteszem, amit mások képzeltek rólam el? Ezt a hamisságot játszom. És ez is egy gondolat.”

Formanek Csaba tovább gondolkodik művében, és a Kettőspont Színház családias terében új szempontok szerint vizsgálja saját magát, együtt a nézőkkel. Az életrajzi ihletésű színmű folyamatosan reflektál önmagára, elveszti saját fonalát… vagy kanalát… játszik idővel, térrel, jelenléttel, és a közönség észrevétlenül válik résztvevőjévé a különleges eseménynek.

A Likvidátor - előadáskép
A Likvidátor – jelenet (Fotó: Fekete Attila)

„időkön, és tereken ugrálok át,
szebb világokat keresgélek,
a létezők a legjobbikát,
ez a mániám,
ambícióm és agresszióm és görcsöm”

A szereplők a legkülönbözőbb irányból érkeznek, és ez a sokszínűség fontos részét képezi az előadás koncepciójának is, a moralitásjáték allegorikus szerepeit erősítve. Zoltán Áront, a Vígszínház tagját, a VerShaker YouTube-csatorna megálmodóját az író, rendező Formanek Csaba mellett olyan színészek társaságában játszik, mint a több sorozatból is ismert Bodor Géza, az Űrpiknik főszereplője, Takács Zalán, a Sziget-film címen elhíresült Free Entry főszereplője, Pusztai Luca vagy Vajda Kristóf, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod című film főszereplője. Mellettük fiatal színésztehetségek erősítik a Likvidátor színészcsapatát: Ács Emese, Gergelyfy Zsófia és Tóth András Dandó.

 

ZENE: Hoppál Mihály BassPoetry

DÍSZLET: Debreczeni Imre

RENDEZŐASSZISZTENS: Porubszky Ági, Döbrönte Zsófi és Perényi Luca

ÍRTA és RENDEZTE: Formanek Csaba

 

A bemutató időpontja: 2021. június 15.

Legközelebbi előadások:
– március. 5. 18h
– március. 6. 16h
– március. 10. 18h
– március. 19. 18h
– március. 20. 16h

Jegyvásárlás: jegy.hu

Kiemelt fotó: Fekete Attila