Február eleje óta az ország színházbarát és Szombathely kultúrakedvelő közönsége lázban ég. A nagy kérdés, hogy Jordán Tamás direktor megkezdheti-e harmadik igazgatói ciklusát a vasi teátrum élén? A félelmek egyáltalán nem alaptalanok, holott Jordán Tamás nagy sikerrel vezette társulatot…

Ennek ellenére a pályáztatási eljárást folyamatos incidensek kísérik, joggal félti a közvélemény és a szakma a Kossuth és Jászai Mari-díjas színész székét. Dér András bejelentkezése a Weöres Sándor Színház vezetésére váratlan volt, ő azonban február 21-én visszavonta pályázatát.

A visszavonulás oka Sütő Dániel, a szombathelyi városháza sajtófelelőse szerint az volt, hogy a nyugat.hu megszerezte Dér András pályázatát, de a szombathelyi társulat tagjai is aznap, február 21-én adták közre: mindannyian Jordán Tamás pályázatát támogatják.  Ennek ellenére a színházszakmai bizottság nem foglalkozott érdemben az egyetlen érvényes pályázattal, inkább feloszlatta magát, pedig nincsen olyan kitétel, miszerint több érvényes indulónak kell lennie a pályáztatási eljárásban.

Jordán Tamás Fotó: Mészáros Zsolt

Ráadásul Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere is egy új pályázat kiírása mellett tette le a voksát, erre fogja kérni a március 2-án ülésező döntéshozó közgyűlést. Mindenki a csütörtöki döntést várja, de Jordán Tamás nem maradt barátok nélkül: impozáns támogatóhad sorakozott fel mögötte.

  • Jordán Tamást támogatja Törőcsik Mari és a Nemzet Színészei
  • A Weöres Sándor Színház teljes társulata
  • A budapesti Örkény Színház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, Pintér Béla és Társulata
  • A Színházi Kritikusuk Céhe
  • 9700 Szombathely, Weöres Sándor Színház, Jordán Tamás részére névvel Facebook oldal is szerveződött. A cél a 9700 like elérése, jelenleg 9194 kedvelésénél tartanak, ami jól mutatja, hogy a publikum is a kipróbált szakembert szeretné a színház élén látni.
  • A V, mint Vas Egyesület szimpátiatüntetést szervez a vasi városháza elé csütörtökön, 17 órakor. Az eseménynek Facebook oldala is van.
  • A közösségi hálón a Weöres Sándor Színház rendezői (Horgas Ádám, Réthly Attila és sokan mások) is támogatásukról biztosították Jordán Tamást, de a helyi LMP és MSZP is adott ki közleményt; az igazgató szerint egyébként itt az ideje, hogy a politika kivonuljon a színházi életből.

A közvélemény és a szakma akarata nem kétséges (pedig a lista korántsem teljes), a huzavona azonban azt sejteti, hogy az utolsó független színházak közé sorolt teátrum “bevétele” a cél. A pályázat körüli eseményeket a városháza cikkünk megjelenéséig érdemben nem kommentálta, pedig bőven kaptak szakmai véleményeket is (Puskás Tivadar a bizottság szakmai véleményének hiányára hivatkozott, amikor kifejezte szándékát a tervezett új pályáztatási eljárásról).

Az f21.hu csapata is aggódik a színházért, hiszen azt Szombathely város egyik legfontosabb kulturális bástyájának tartjuk, ami díjaival és felejthetetlen előadásaival rendszeresen öregbíti a megyeszékhely hírnevét. Íróink a közelmúltban megnézték a A Dédit (amiben pont a zseniális direktor a címszereplő), ott voltak a Kíséretetek című Ibsen darab bemutatásán, értékelték A falu rosszát, borzongtak Tolsztoj Végállomásán. Íróink aktívan részt vesznek a vaskarika.hu Vasi Színésztükör rovatában, ami kifogyhatatlan lendülettel beszélget a társulat színészeivel.

E cikk keretein belül szeretnénk kifejezni reményünket, hogy a szombathelyi városatyák nem robbantják szét a jól működő szombathelyi színházat, és Jordán Tamás a harmadik ciklusát is megkezdheti, hogy vezetésével újra elkápráztathassanak minket a szombathelyi színészek és a városba érkező nagyszerű rendezők!

Olvasóinkat arra kérjük, hogy támogassák egy “kedveléssel” Jordán Tamást és jöjjenek el személyesen kifejezni véleményüket csütörtökön!

Fotó: Weöres Sándor Színház