A több mint húsz éve lezárult koszovói háborúba enged bepillantást Ruždija Sejdovič és Jovan Nikolič színdarabja, amely az európai roma drámairodalom egyik legkiemelkedőbb alkotása. A nemzetközi színházi világnap előtt tisztelegve, a színdarabot 9 kiváló roma színész tolmácsolásában, felolvasószínházi keretek között mutatták volna be az RS9 színházban. A jelenlegi helyzethez igazodva, új műfajban, telefonnal, főként a színészek élettereiben forgatott videós összeállítás formájában tekintheti meg a közönség 2020. március 27-én 21.00-tól A Független Színház Magyarország közösségi média felületein.

Hogyan védhetjük meg a családunkat, tulajdonunkat, identitásunkat? Mi az a pillanat, amikor menekülni kell, és hova menekülhetünk, amikor mindenütt harcok dúlnak? Hova vezethet a gyűlöletkeltés egy olyan társadalomban, ahol évtizedeken keresztül a békés együttélés volt jellemző? Ilyen és hasonló, napjainkban is aktuális kérdéseket vet fel a színdarab. A Mon Amour kocsmában Jashar többedik generációs tulajdonos, testvére, Pauker tanárként dolgozott egy iskolában. Ez a színdarab a nagyon is létező roma középosztályt helyezi fókuszba, a cigány telepi nyomor helyett, amely a koszovói háború idején a szerbek és albánok tűzkeresztjébe került.

 „Talán 2000, Vareso Aver Vérnász című előadása óta nem játszott együtt ennyi izgalmas, profi roma színész egy platformon, roma származású drámaíró klasszikusnak mondható darabjában. A mostani videós feldolgozás tisztelgés az egy generációval korábban alkotó legendás társulat előtt.” – állítja Balogh Rodrigó, a produkció rendezője, a Független Színház Magyarország művészeti vezetője, aki háborús trash-ként írja le a műfajt. A produkciót hat részletben mutatjuk be, minden héten pénteken 21:00 órától tesszük közzé az új részeket online felületeinken. Az előadásban Farkas Rozália, Lovas Emília, Szegedi Tamás, Budai József, Varga Norbert, Kazári András, Pászik Cristopher, Lakatos Dániel és Csiki Gellért játszanak, akik a Tudás6Alomban, az Új Színházban és más formációkban is közreműködnek. Az előadást a Speranta zenekarból is ismert Kovács Máté és Babindák István kísérik zenével.

A produkció bemutatásának időpontja: 2020. március 27. 21.00 óra
Helyszín: a Független Színház Magyarország közösségi média felületei

Kiemelt kép: Független Színház Magyarország