Bár a színházi évadok lassan a végük felé közelednek, soha nincsen túl későn csatlakozni már futó teátrumi eseményekhez vagy túl korán megtervezni a következő őszi programjainkat. Az alábbi műhelyek az előző cikkel ellentétben nem egy új, állandó csapathoz keresnek jelentkezőket, hanem egy már összeszokott osztálynak, baráti közösségnek kínálnak foglalkozásokat, amelyek általában tematikusan kapcsolódnak az előadásaikhoz.

Budapest Bábszínház

A Budapest Bábszínház Mozgató néven futó programja Végvári Viktória vezetésével zajlik előre egyeztetés útján jelentkező osztályoknak, iskolai közösségeknek ajánlva. Játékos betekintést nyújtanak a bábok világába, mottójuk akár lehetne az is, hogy a gyermekkor nem csak egy szakasz, hanem egész életre szól. Ezt megerősítve Mozgató Plusz csoportjaik már a színház-pedagógia iránt érdeklődő tanárokat szeretné bevonni a bábos közösségbe.

Fotó: Éder Vera (forrás: Budapest Bábszínház)

Vígszínház

A VÍGdiák többféle lehetőséget nyújt diákoknak. Kreatív színházi foglalkozásaik bármelyik előadás előtt drámajátékokkal szélesítik az érdeklődők ismereteit. Vannak konkrét darabokhoz kapcsolódó programjaik is, amelyek segíthetnek abban, hogy a diákok könnyebben belehelyezhessék saját környezetükbe az előadás mondanivalóját. Ezek a foglalkozások ingyenesek, és egy osztály, összeszokott csoport vehet rajtuk részt. A színház kulisszajárást is kínál, amely során egy csoport betekintést nyerhet a színfalak mögé. Ez a szolgáltatás előadások előtt vagy tőlük függetlenül is igényelhető: előbbi esetében 250 Ft/fő, utóbbiéban 1000 Ft/fő.

Nem utolsó sorban, hogy a pedagógusok se maradjanak ki, ők kizárólag a számukra rendezett főpróbákon kérdezhetnek a darabról, vagy részt vehetnek bemutató foglalkozásokon, hogy lássák, hogyan is zajlik a “színházcsinálás”.

Fotó: Vígszínház

Kolibri Színház

A jelenleg Gyevi-Biró Eszter által koordinált színházi-nevelési programok sora szinte végeláthatatlan. Kínálnak osztálytermi előadásokat, színházi feldolgozást segítő programokat, amelyek felkészítenek egy-egy előadásra, vagy éppen segítenek feldolgozni azt. Ugyanezt a szolgáltatást lehet igényelni úgy, hogy az egy tanóra keretében zajlódjon, illetve rendelkezésre állnak színházolvasó foglalkozások egészen kicsik számára is, amelyek segítségével megérthetik a színház világát. Ők sem felejtették ki a tanárokat, hospitálással, nyílt próbákkal és Tanárműhely programjukkal segítik a munkájukat.

Kép: Art Limes | Báb- és képzőművészeti folyóirat

Katona József Színház

A Katona Klub Behívó programja szinte minden korosztálynak ad lehetőséget arra, hogy kiélvezhesse a színházhoz való vonzódását. Az egészen kicsik az egészen nagyokkal együtt készíthetnek egy előadást a repertoár egyik darabjához kapcsolódóan. A nagyon nagyok pedig havonta egyszer elmehetnek egy adott előadásra felkészítő vagy éppen azt feldolgozó foglalkozásra.

Borítókép: behivo.hu

Budapesti műhelyek színházszeretőknek 1.