Budapest számos tekintetben a lehetőségek városa, nem marad ez alól kivétel a színház világa sem. Egy kicsit alaposabban utána kell járni és máris három társulat oldalán találunk alkalmat arra, hogy kielégítsük a színfalak mögötti élet utáni sóvárgásunkat.

Én 2016 őszén találkoztam először az Örkény István Színház Facebook-oldalán egy felhívással, miszerint színházat kedvelő 15-25 éves fiatalok jelentkezését várják KAPTÁR elnevezésű alkotócsoportjukba. Színházkedvelő lévén azonnal megfogott a poszt, ki is töltöttem az alig egy oldalas feladatlapot, majd egy hónap múlva ott találtam magam az első bevezető találkozáson. A folyamatosan bővülő csoportot Neudold Juli drámainstruktor vezeti, de minden hónapban más-más előadásokon, improvizációs gyakorlatokon és kurzusokon lehet részt venni, amiket különböző szakemberek tartanak. Egy év alatt részt vehettem Néder Panni rendező Mintaváltók című projektjén, ahol néhány hétvégén keresztül színházi keretek között elemeztük hétköznapi kapcsolatainkat. De izgalmas volt Bíró Kriszta színésznő “Nyugatos” feleségekről tartott előadássorozata Harmos Ilonáról, Csinszkáról, Holics Jankáról és még sok mindenki másról.

A KAPTÁR-ról bővebben itt olvashattok.

forrás: szinhaz.org

A második színház-pedagógiai műhely, amelynek tagja lehettem a Radnóti Ifjúsági Műhely (RIM). Ez nevéből adódóan a Radnóti Színházhoz tartozó csoport, amelynek alapítója Széplaki Nóra és Lakatos Dóra, később hozzájuk csatlakozott Gaborják Fanni is. Az ide való jelentkezés szintén egy feladatlap kitöltésével lehetséges, ezután hetente, egyszer három órás foglalkozásokon vehetünk részt, amelyeken drámapedagógiai módszerekkel kerülhetünk közelebb önmagunkhoz, embertársainkhoz, hétköznapi problémákhoz és nem utolsó sorban a színházhoz. A tél elején megrendezésre kerülő témahéten például különböző színházi munkákat végző emberekkel ismerkedhettünk meg: Sodró Eliza színésznőtől kezdve, Kiss Julcsi jelmeztervezőn át, Dani Viktória nézőtéri felügyelőig. Tagja lehettem az első körben indított egyetemi csapatnak, és mióta a felsőoktatási intézményben tanulok, nem tapasztaltam ilyen mély közösségi élményt, mint náluk.

Az Örkény és a Radnóti színház programjának segítségével is lehetőség van az előadások után részt venni kulisszajáráson vagy éppen az adott darabot feldolgozó eseménysorozaton. A fent említett színházi műhelyeken kívül szemem elé került még a GondolatGenerátor nevű klub, amely a Trafó Színház szervezésében jött létre. Itt kortárs költők és művészek alkotásai segítségével gondolkodhatunk hétről-hétre a világ dolgairól. Még nem volt időm megtapasztalni az idetartozást, de eléggé érdemesnek tűnik, mindenki ajánlom!

Kiemelt kép: 24.hu