Társadalom és kultúra rovatunkban március elején többek között a chatGPT-ről, az egzisztenciális pszichológiáról, valamint a közösségi érdekérvényesítésről szóló izgalmas beszélgetéseket ajánlunk figyelmetekbe.

03.01. | A szervezés ereje – a közösségi érdekérvényesítés módszerei

Társadalom
Forrás: CKA

Az eseményt szervező CKA a következőket írja:

„A szervezés ereje című tanulmánykötet a közép-európai érdekérvényesítő kampányok tanulságait elemzi. Sebály Bernadett, a kutatás vezetője mutatja be, hogy hogyan változott a közösségszervező szerepe a közép-európai régióban, és milyenek egy sikeres érdekérvényesítő folyamat fontosabb elemei. Homoki Andrea közösségszervező a gyáli munkája eredményein keresztül mélyebb belelátást ad egy ilyen sikeres szervezési folyamatba.

A CKA is már több, mint 10 éve dolgozik a közösségi érdekérvényesítés módszereinek terjesztéséért. Ennek egy új fázisához értünk:

2023-ban kísérleti jelleggel egy egy éven át tartó képzési és mentorálási programot indítunk leendő közösségszervezőknek. (https://www.cka.hu/egy-eves-program/)

A beszélgetésben ennek részleteit is bemutatjuk.
A részvétel ingyenes, és élő közvetítés lesz a CKA Facebook oldalán.”

További információért katt ide.

03.01. | A ChatGPT csak a kezdet? – milyen kilátások előtt áll a gépi tanulás?

Forrás: Széchenyi István Szakkollégium

A Széchenyi István Szakkollégium SZISZtéma előadásainak következő témája a ChatGPT:

„Az OpenAI mindent is tudó chatbotját nem szükséges bemutatni. A ChatGPT egy kérésre programot ír, levelet fogalmaz, matematikai bizonyításokat vezet le, betűkből rajzol kiskutyát, és javasol néhány jó cukrászdát a Móricz környékén. A legjobb munkavállaló, azonnal elvégzi a rábízott feladatot, nem felesel, és nem kér fizetést. De mi lesz most? Tényleg eljön az utópia és elveszik a munkát a gépek? Számonkérhető-e egy AI úgy, mint egy könyvelő? Ha tőlünk elleste mesterségeink csínját-bínját, a hibáinkra is rátanult? Milyen veszélyeket vet fel, és milyen megközelítések vannak ezek megfékezésére?

A szisztémán számos egyéb mellett a fenti kérdésekre is keressük majd a választ. Megismerkedünk a gépi tanulás alapfogalmaival, a neurális hálózatokkal, és az olyan nyelvi modellekkel, mint a ChatGPT. A beszélgetés során megismerhetitek az OpenAI egyéb piacvezető kutatásait, és a technológia előtt álló kihívásokat és az abban rejlő veszélyeket.” — írja a szakkollégium.

A részvételi szándékot a Facebook-esemény leírásában található linken jelezhetik az érdeklődők.

03.02. | Szájensz Szeánsz x Szabadegyetem: A nemdöntésed is te vagy! Beszélgetés Kőváry Zoltánnal

Forrás: Szájensz Szeánsz

Bevezetés az egzisztenciális pszichológiába Kőváry Zoltánnal.

„Az egzisztenciális pszichológia olyan alapgondolatokból indul ki, mint hogy:
– az embert ne az elméletből, hanem önmagából értsük meg;
– a halál elkerülhetetlenségének felismerése és a lét folytatása iránti vágy közötti feszültség óhatatlanul része az életünknek;
– az egyén szabadságra van ítélve, teljesen egyedül felelős a világáért, az életviteléért, a választásaiért és a tetteiért – azaz, teremtője azoknak;
– a nemdöntésed is te vagy! Két részből állunk – amit választottunk és minden más, amik mellett nem döntöttünk;
– a létezés végül sehol sem található máshol, mint az individuum nézőpontjában;
– szeretnénk megszabadulni a szorongástól, de tudni akarjuk értelmét is;
– akinek van miért élnie, az felülkerekedik csaknem minden ‘hogyan’-on.
Kőváry Zoltán, az ELTE PPK habilitált egyetemi docense könyvet is írt a témában, mely átfogó képet nyújt az érdeklődőknek az egzisztenciális pszichológiáról. A könyv szerzőjével beszélgetünk!

Gyere el március 2-án az Aurórába és beszélgess Kőváry Zoltán egzisztenciális pszichológus és rockzenésszel legmélyebb emberi kérdéseinkről és azok feldolgozásáról!” — írja az eseményről a Szájensz Szeánsz.

További információért katt ide!

03.03. | Tudományos Stand Up – Mérő László: Az elvek csapodár természete a Stefánia palotában!

Forrás: Tudományos Stand Up

„A Tudományos Stand Up előadássorozat keretén belül Mérő László: Az elvek csapodár természete c. előadása a Honvéd Kulturális Központban! Az előadás 18 éven felülieknek ajánlott!

Létezik-e olyan elvszilárdság, mely egy életen át megdönthetetlen? Vajon akkor tesszük-e jól, ha makacsul ragaszkodunk elveinkhez, vagy ellenkezőleg, épp a betartásukban gyakorlott rugalmasság a nyerő? És ha így van, egyáltalán van-e értelme elveket fabrikálni?” – írják a szervezők.

További információért katt ide.

Kiemelt kép: Kollázs az események képi anyagából