Az Auschwitzban háromezer csecsemőt világra segített lengyel szülésznőről szóló dokumentumfilm kerül bemutatásra a budapesti Lengyel Intézet mozitermében, Magyarországon először. A vetítés a második világháború kitörésének 82. évfordulója alkalmából kerül megrendezésre szeptember 1-én 18 órai kezdéssel. 

A film főhőse a megszállt Lengyelország hősnője, Stanisława Leszczyńska. A háború előtt szülésznőként dolgozó asszonyt a Gestapo 1943-ban tartóztatja le a łódzi gettóban a zsidóknak nyújtott segítségért, majd három gyermekével együtt az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborba deportálja.

Ott élete egyik legnagyobb megpróbáltatásán megy keresztül. Bábaként embertelen körülmények között, a testi-lelki végkimerülés határán 3000 újszülöttet segít a világra.Szolgálata alatt egyetlen anya vagy csecsemő sem veszíti el életét.

szülésznő
Jelenet A szülésznő című filmből. Forrás: Lengyel Intézet

Mi volt a titka ennek a kivételes asszonynak? Honnan merített erőt? Hogyan lehetséges, hogy még a halál árnyékában sem vesztette el hivatásába vetett hitét? 

Ezekre a kérdésekre keresi a választ Maria Stachurska dokumentumfilmje. Visszaemlékezéseken, archív anyagokon keresztül, Michał Lorenc zenéjével kísérve tárul elénk annak a lengyel szülésznőnek a portréja, akinek a hivatástudata Dr. Mengele parancsainál is erősebbnek bizonyult.   

Kiemelt kép: Lengyel Intézet