A katari labdarúgó-világbajnokság rendezésével kapcsolatos visszásságok, az erőszakmentes polgári engedetlenségben rejlő lehetőségek, valamint a fogyatékossággal élő nők önkifzejezése mellett egyéb izgalmas témákkal várják az érdeklődőket a hét társadalmi ügyekkel és kérdésekkel foglalkozó eseményei.

11.16. | Mi az az erőszakmentes direkt akció?

Társadalom
Forrás: A Bolygó Facebook oldala.
Te is olvastál már róla, hogy aktivisták blokkoltak egy építkezést? Vagy elfoglaltak egy bányát egy napra? Izgin hangzott, de érdekelne, mi is valójában az az erőszakmentes direkt akció? A Gólyában klímaaktivisták mesélnek saját akció-élményeikről, és arról, hogy miért használják ezt az eszközt előszeretettel, valamint közös beszélgetésre invitálják a közönséget a legitimitás és legalitás kérdéseiről!
Az ingyenes esemény facebook eventjét itt eléred.

 

11.16. | Drága földünk – filmklub és beszélgetés

Társadalom és kultúra
Forrás: Közélet Iskolája Facebook

Három kelet-szlovákiai falu lakossága és egy amerikai olajcég jelentéktelennek tűnő vitáján keresztül vehetjük szemügyre, hogy az események láncolatával miként válik egyetlen személy véleménye egy közösség meggyőződésévé. A föld lépten-nyomon kincseket rejt, mégis mindenki valami másban találja meg az értékét. A helyiek számára az igazi gazdagságot a földdel való egyszerű együttélés jelenti, a befektetők azonban ezt több száz méter mélyről kívánják megszerezni.

A falubelieket az hajtja, hogy megóvják oltalmat jelentő és otthont adó földjüket, szemben a befektetőkkel, akik csak az olajfúrás lehetőségét látják benne. De vajon mit hoz a két oldal egymásnak feszülése?

A Közélet Iskolája által rendezett vetítésről bővebben itt olvashattok.

11.16. | FOCI VB 2022 – Mit takargat Katar?

Társadalom
Forrás: Széchenyi István Szakkollégium Facebook oldala

A napokon belül kezdődő 2022-es labdarúgó-világbajnokság a focin felül a különleges téli időpont, a katari rendezés körülményei és a köztudottan minden eddigi VB büdzséjét meghaladó költségvetés miatt számos kérdést vet fel. A beszélgetés során a meghívott vendégek foglalkozni fognak a katari rendezés furcsaságaival, a torna pénzügyi kérdéseivel, illetve természetesen szó lesz a fociról és az esélyekről is.

A Széchenyi István Szakkollégium meghívott vendégei:
Havran Zsolt sportközgazdász, a BCE oktatója
Pető Péter újságíró, a 24.hu főszerkesztője
Szathmári Attila, a BCE oktatója, az Eurosport szakértője
Helyszín: Budapesti Corvinus Egyetem C épület X. előadó

A regisztrációhoz kötött eseményen a részvétel ingyenes. Egyéb információt itt találhatsz.

11.16. | Másnak lenni itthon és Európában // The State of LGBTQ community in Hungary and in Europe

Forrás: A Republicon Intézet Facebook oldalal
A Republikon Intézet – együttműködve a Friedrich Naumann Alapítvánnyal – konferenciát szervez az LMBTQ közösség jogainak közép-európai változásáról. A konferencia fő témája, hogy a Magyarországon elindult negatív tendenciák mennyire jellemzőek a régió más országaira, illetve, hogy milyen problémákkal kell megküzdeniük az LMBTQ embereknek az áprilisi, egyébként sikertelen népszavazás után.
A konferencia programját itt találod.

11.18. | Nő az erőnk // Nem maradunk láthatatlanok

Társadalom
Forrás: NŐ az erőnk Facebook oldala

A Kesztyűgyár Galériában megtekinthető különleges kiállításon különböző fogyatékossággal élő nők és társaik fotóhangja szólal meg: képek és szövegek segítségével mutatják be saját kamerájuk lencséjén át a nőiséget.

A Nő az erőnk csoport célja, hogy események és művészeti projektek szervezésével segítse a fogyatékossággal élő nőket abban, hogy erősödjön a női identitásuk, kifejezzék és megmutassák magukat, és kapcsolódhassanak egymáshoz és másokhoz, és ezáltal kitörjenek a láthatatlanságból.

2022-ben a Nő az erőnk csoport az Artemisszió Alapítvánnyal együttműködve 5 alkalomból álló fotóhang folyamatot szervezett Csoszó Gabriella segítségével. Ennek keretében egy – fogyatékosság és nőiség szempontjából – vegyes csoport közösen alkotott, és az alkotásokon keresztül jobban megismerték egymást, és egymás élethelyzetét is. Ennek eredményeképp született meg a Nő az erőnk – Nem maradunk láthatatlanok című kiállítás.

A kiállításról egyéb infót itt találhatsz.

A kiemelt kép saját kollázs az események plakátjaiból.