A kritikai térkutatások eredményei, a politika és a vallás kapcsolata, valamint a részvételi filmként ismert társadalomkutatási módszer mellett egyéb izgalmas témákkal várják az érdeklődőket a hét társadalmi ügyekkel és kérdésekkel foglalkozó eseményei.

12.14. | Gazsó Ferenc ’90 emlékkonferencia

Társadalom és kultúra
Forrás: Batthyány Lajos alapítvány

A Gazsó Ferenc Társadalomtudományi Társaság 2018-ban jött létre azzal a céllal, hogy Gazsó Ferenc (1932–2018) szociológus, egyetemi tanár szellemi örökségét gondozza, továbbadja és gyarapítsa. A névadó születésének 90. évfordulója alkalmából a Társaság a Batthyány Lajos Alapítvány támogatásával konferenciát szervez, amely bemutatja Gazsó Ferenc munkásságát, valamint az ahhoz szorosan kapcsolódó hazai és nemzetközi kutatásokat és jó gyakorlatokat. A konferencia panelbeszélgetései az ifjúságkutatás, a közoktatás és a felsőoktatás témáira épülnek.

A konferencia programját itt találod.

12.15. | Iparosodás és társadalmi-térbeli egyenlőtlenségek. A kritikai térkutatások eredményei és fejlesztéspolitikai tanulságai

Forrás: TÉR Műhely

Az ipari beruházások 2008/13-as válság után kibontakozó hulláma látványos javulást eredményezett a makrogazdasági mutatókban, ám az utóbbi években egyre többen kérdőjelezték meg ennek a pályának a társadalmi, környezeti és gazdasági fenntarthatóságát. A következő TÉR Műhely-beszélgetés arra fókuszál, kik a feldolgozóipari boom kulcsszereplői, hogyan változott meg a helyi aktorok súlya, mozgástere ezeknek a folyamatoknak az alakításában, és a kritikai térelméletekre épülő kutatások milyen módon segítik a strukturális átrendeződések okainak és következményeinek mélyebb, térben differenciált értelmezését – estleg megváltoztatását. Az idei utolsó beszélgetés szakértői Molnár Ernő és Czirfusz Márton geográfusok, moderátor Nagy Erika.

Az esemény Facebook oldalát itt találod.

12.15. | Netflix & Sitt

Forrás: Bolygó

“A szívvel teli angol vígjáték 1984 nyarán játszódik – azaz pontosan akkor, amikor az Egyesült Királyságban az okkal Vasladynek gúnyolt Margaret Thatcher van hatalmon, a Bányászok Szakszervezete pedig sztrájkba fog. A londoni Büszkeség Menete (Pride) néhány lelkes aktivistája úgy dönt, a bányászok ügye mellé áll, csakhogy van egy kis bökkenő: a konzervatív nézeteket valló szakszervezet bár minden segítségnek örül, de a szivárványzászlós csapattal nem tud mit kezdeni. Az aktivisták ettől azonban nem hátrálnak meg. Éppen ellenkezőleg: megkerülve a bürokráciát egyenesen a bányászokhoz fordulnak. Egy minibuszon útra kelnek egy wales-i bányászfaluba, hogy adományaikat személyesen adják át. A két, egymáshoz látszólag semmiben sem hasonlító közösség találkozása meglepő fordulatokat hoz.”

Program:
14:00-18:00 Sitt hordás, és egyéb apró-cseprő felújítási munkálatok
18:00-21:00 Pride (2014) / Büszkeség és Bányászélet – filmnézés

12.15. | Mit keres a vallás a politikában? És fordítva – beszélgetős est a Corvinuson

Forrás: Budapesti Corvinus Egyetem

Közhely, hogy modern világunk egyre gyorsabban szekularizálódik, illetve hogy a vallás társadalom- és politikaformáló ereje eljelentéktelenedett. Miközben a statisztikák valóban arról tanúskodnak, hogy a legtöbb fejlett országban a hagyományos értelemben vett vallásosság összezsugorodóban van, a világban széttekintve azt látjuk, hogy a vallás a mai napig igen meghatározó szerepet játszik a politikában. Példaként említve a vallási viták mélyen meghatározzák a Közel-Kelet és Afrika konfliktusait, a kereszténység a mai napig politikaformáló erő az Egyesült Államokban és még az ukrajnai háborúnak is van ortodox egyházpolitikai dimenziója. Vajon a 21. század a világ más tájain is elvallástalanodást fog hozni, vagy éppen ellenkezőleg, a vallás ismét politikaformáló erővé válik?” – írja az eseményről a Széchenyi István Kollégium.

Az eseményt online is lehet követni közösségi oldalainkon, Facebookon és YouTube-on is.

12.15. | Nem tudják, hogy mi tudjuk, hogy ők tudják, hogy mi tudjuk. Sorozatkibeszélő

Forrás: Szociobisztró

Mire jó a barátság? Miért vannak a jó barátok? Bármit gondoljunk is róla, tény, hogy Amerika már javában Jóbarátok-lázban égett, amikor a statisztikák szerint nálunk még alig volt, aki a bizalmas kapcsolatoknak ezt a formáját választotta vagy élvezte volna. Mégis, mi lehet a sorozat titka, időtálló üzenete, amely ugyanúgy megtalálja a boomer generációt, mint a tízenéves korosztályt? Milyen társadalmi változásokat jelzett a kilencvenes években Rachel elhagyott hitvesi fátyla, Rossék mozaikcsaládban nevelt kisfia vagy házasságon, sőt kapcsolaton kívül született kislánya vagy a többi szereplő állandó útkeresése, és milyen szerepe van mindezekben a barátságnak? És hányadán állunk mi a barátkozás dolgában? Hogy lehet például az, hogy egy bő évtized alatt Magyarországon megháromszorozódott az egy főre eső barátok száma, mégis más országokhoz képest hátul kullogunk ezen a téren? Egyáltalán értékelhető-e nemzetközileg a barátkozás szintje, vagyis világos-e, mit értünk barátságon?” – írja a Szociobisztró az eseményről.

A Szociobisztró folyt. köv. évzáró eseményén tehát a barátság kerül terítékre úgy is, mint a vérségi-családi kötelékeknél üdítőbb, amennyiben választáson, személyes vonzalmon alapuló viszony. Fókuszban az újra felfedezett, generációk mindennapjait bearanyozó Jóbarátok sorozat, de szívesen elkalandozunk A hivatalba, és annak is örülünk, ha behozzátok a sikeresebb Friends-utánérzéseket, a magyarokat beleértve. De semmi se muszáj, pláne végignézni évtizedekben mérhető sorozatokat. Garantáltan olyan a téma, amit a végtelenségig boncolgathatunk, főleg egy pohár bor mellett, roppant elő-ünnepi hangulatban.

Az esemény Facebook oldalát itt találod.

12.16. | Részvételi film – Replika lapszámbemutató

Forrás: Minor Média/Kultúra kutatóközpont

A Replika folyóirat 124-es száma a részvételi filmként vagy videóként ismert társadalomkutatási módszerről szól. A Gólyában egy filmvetítéssel egybekötött lapszámbemutatót tartanak a szám szerzői és vendégeik. A kerekasztalnál Pataki György ökológiai közgazdász, az ESSRG Nonprofit Kft. vezető kutatója, Lajos Veronika kulturális antropológus, a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Tanszékének munkatársa, Replika szerkesztő, valamint a szerzők ülnek. A beszélgetés Sándor Anna Flóra színháztudomány mesterszakos hallgató moderálja (ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatás Intézet).

Az eseményről egyéb információt itt találhatsz.

A kiemelt kép saját kollázs az események képi anyagából.