Minden egy lyukkal kezdődött…

Megnyílt a Pagony Café – Dió! Kicsiket, családokat, baráti beszélgetésre vágyókat, vizsgára készülőket vagy home office-ban dolgozókat is nagy szeretettel vár a Bakáts tér Tompa utcai sarkán található kávézó – egy különleges hangulatú hely, ahol egyszerűen csak jó lenni.

A tavasszal nyílt Bakáts Pagony egyik eladója csak egy szöget szeretett volna beverni a bolt egyik oldalsó falába, de legnagyobb meglepetésére sikerült a szomszédban üresen álló üzlethelyiségbe is átkukkantania a kis lyukon. Így derült ki, hogy a könyvesboltból közvetlen átjárást lehet kialakítani a mostani kávézóba. A Pagony így valóra válthatta újabb nagy álmát, hogy egy új, különleges kávézót varázsoljon az elmúlt időben gyökeresen átváltozott Bakáts tér Tompa utcai sarkára.

A Dió névre keresztelt, különleges atmoszférájú kávéház, azaz reggeliző és brunch bisztró a Bakáts Pagony mellett található, közvetlen átjárással a könyvesboltba. A most nyílt kávézó a Pagony elképzelése szerint akár hiánypótló kulturális központként Budapest egyik új és kedvelt színfoltja lehet, nemcsak a kisgyerekes családok számára.

Hosszas ötletelés, tervezés után született meg a kávézó koncepciója; a Dániel András Kicsibácsi, Kicsinéni sorozatában található illusztrációk felhasználásával, azok alapján készült el az egyedi, meghitten retró stílusú berendezés, mely egyből elvarázsolja a belépőt.

„Egy dolgot nem szeretek, sietni” olvasható a kávézó falán. A mottóul választott idézet Dániel András Kicsibácsi, Kicsinéni (meg az Imikém) című, 2013-ban megjelent kötetének egyik meséjében olvasható. Nem is nagyon lehet elsietni innen, hiszen a kétszintes kávézó hangulata, a berendezés mind-mind a Kicsibácsi, Kicsinéni sorozatban megírt-megrajzolt varázslatos fantáziavilágot idézi. Kicsibácsi és Kicsinéni ugyanis egy kicsi dióban élnek, a kávézó e kényelmesen belakott dió elképzelt berendezését tükrözi: a falakon elhelyezett, régi fiókokból kialakított, hangulatos lámpák alatt lehet helyet foglalni, olvasgatni, eszegetni, iszogatni.

pagony café dió f21.hu
A Pagony Café – Dió galériája (forrás: Pagony)

Körülöttünk mindenhol szüleink, nagyszüleink lakását idéző használati tárgyak, antik kulcsok, lakatok lógnak, egy tárcsás telefon és egy hatalmas rádió között üldögélhetünk a kényelmes kanapékon, fotelekben, a mangófából készült asztalok mellett. Pont olyan otthonos és meghitt, mint Kicsinéniék dióból kialakított lakhelye ezért is lett ez a kávézó neve, hiszen a Pagony könyvei közül ezek a kötetek azok, amelyek mondanivalója és a megteremtett világa leginkább összeköti a felnőtteket és a gyerekeket.

Egy egész kicsi, magába zárt diónyi világot próbál megragadni és visszaadni a kávézó designja, az idelátogatók valóban megtapasztalják Dániel András kicsibácsis világának békebeli, nyugodt hangulatát. A tulajdonosok elmondása alapján a mesék folyamatos újraolvasása közben született meg a bolt berendezése, a bútorok, a lámpák formája, a falak színe, a feliratok.

A Pagony Kiadó életében a könyv- és játékkiadás kiadás mellett nem újdonság a kávézó működtetése, hiszen a Bartók Pagonyban 2015 óta működő kávézót ismerik, szeretik a vásárlók és környéken lakók-dolgozók is. A Pagony második, Bakáts téri kávézója nem a könyvesbolt egy része, hanem önálló egység, így eggyel nagyobb kihívást jelent, de az első pozitív visszajelzések alapján már látszik, hogy a Dió hamarosan kulturális térként, különleges találkozóhelyként is működhet.

f21.hu
A Dióban Dániel András mesehőseinek nevét viselő szendvicsekből és süteményekből válogathatunk (forrás: Pagony)

Reményeik szerint ide érdemes lesz betérni iskola előtt egy finom szendvicsért, majd a délelőtt folyamán meginni egy kávét, lebonyolítani egy üzleti megbeszélést, de bárki számára lehetőség van home office-ban, itt dolgozni, hogy aztán délután, iskola után újra a gyerekes családoké legyen a főszerep, hiszen egy kis játszókuckó mellett a kávézó emeletén található a Titkos Fiók Kalandszoba is.

A Kicsibácsiék világát idéző bútorokkal és kiegészítőkkel berendezett titkos szobában két különböző küldetés közül lehet választani. Családok, barátok kis csapatban már 7 éves kortól kipróbálhatják magukat, hogy logikai, gondolkodós, betűkirakós, tárgykeresős feladatok megoldása után megmentsék Imikémet, a bádognyulat, vagy megkeressék a Dióházikó elveszett kulcsát.

A kávézó hétköznap már reggel fél nyolctól este hétig, szombaton és vasárnap pedig 9 és 18 óra között szeretettel vár mindenkit, aki a cégtáblán található felirat alapján egész nap itt tízóraizna, inna egy krémes kávét, sütizne, megenne egy bőséges és egészéges szendvicset vagy kipróbálná a menüben található talányos nevű breföndöt.

f21.hu
Forrás: A Dió kávézó Facebook oldala

A Pagony Café Dió rendszeres irodalmi programok helyszíneként is működik, nagy sikerrel rendezték meg november végén a Pagony Szalont, decemberben itt tartották Tízig aludni antológia bemutatóját, valamint a népszerű Rajzolj nekem! jótékonysági eseményt is.

Érdemes eljönni, kipróbálni a helyet, szerelem lesz első látásra, hiszen aki egyszer eljön, törzsvendég lesz! És vigyázat, senkit ne tévesszen meg a bejárat felett található felirat: ORSZÁGOS TÁPSZER- ÉS PÓTKÁVÉGYÁR ÜZEMI ÉTKEZDÉJE – ez valójában a Pagony Café – Dió. Mindenkinek, nagy szeretettel!

Pagony Café Dió

Budapest, 1094, Bakáts tér 8.

Nyitvatartás:

hétfő-péntek: 7:30 – 19:00, szombat-vasárnap: 9:00 – 18:00

A kávézó Facebook oldala IDE kattintva érhető el. 

Kiemelt kép: Bogdán Petra fotója
Forrás: A Pagony Café – Dió Facebook oldala