A kialakult vírushelyzet bár fizikai mozgásunkat korlátozza, nem kell teljesen elengednünk a minőségi szórakozást, időtöltést, hiszen az online térben való “barangolást” nem befolyásolják a jelenlegi körülmények.

Ezt a lehetőséget a kulturális szféra több ágazata is kihasználja, így az elmúlt időszakban több, valós térben elmaradt koncertet, színházi előadást, irodalmi estet és slam poetry eseményt valósítottak meg live formában a közösségi oldalakon. Annak érdekében, hogy feldobjuk olvasóink “karanténvilágát”, összegyűjtöttük a hétvége online kulturális eseményeit.

Online előadás: Titus Andronicus – Április 16. 18 óra és 19. éjfél között megtekinthető

Szervező: Weöres Sándor Színház 

A Weöres Sándor Színház következő online előadása Shakespeare tragédiája, amelyet Pálfi György filmrendező állított színpadra: április 16. csütörtök 18 órától április 19. vasárnap éjfélig látható.

Első felvonás: https://youtu.be/UabXkhXdPNM
Második felvonás: https://youtu.be/H-X-pGv-W-E

Az ókori Rómában játszódó történet Shakespeare egyik korai drámái közé tartozik. Ma már valódi erejét nem a véres jelenetek adják, ahogy Shakespeare korában, hanem a történet hátborzongató kiszámíthatatlansága, a kor ábrázolása, melyben bármi megtörténhet.

“Pálfi György a Taxidermia című filmmel lett ismert és elismert a magyar film – és színházi világban. Utána több filmmel is felhívta magára a figyelmet. Nekem a Szabadesés című filmjében volt szerencsém vele munkában is találkozni. Kevés az a filmrendező, aki a színész munkájában ennyire figyelmes és segítőkész lenne. Amikor megtudtuk, hogy színházi rendezésre is vállalkozik (TRIP Színház, Engedj be), úgy gondoltam, hogy a szombathelyi társulat fogékony arra a világra, mely Pálfi György munkáiban érzékelhető. Különösen érvényes lehet ez Shakespeare Titus Andronicus darabjára, melynek színpadra állítása nagy kihívás a rendezőnek és a Weöres Sándor Színháznak egyaránt.” – Jordán Tamás

Részletek itt: http://www.wssz.hu/tartalom/cikk/titus-andronicus

Amphitryon – Online közvetítés – Április 17. 15 óra és 18. 15 óra között megtekinthető

Szervező: Ódry Színpad és Színház- és Filmművészeti Egyetem

Amíg Amphitryon háborúzik, Jupiter Amphitryon képében elcsábítja Alkménét. Amikor Amphitryon hazaér fél év után, nem éppen úgy fogadják, ahogy ő azt elképzelte, sőt, szerelme, Alkméné azt állítja, hogy épp az imént voltak együtt.

Amphitryon szolgáját, Sosiast megveri Merkur – Sosias képében, majd Merkur – Sosias képében nem hajlandó lefeküdni rég nem látott feleségével, Alkméné szolgálónőjével, Charissal, sőt, sértések záporát zúdítja rá.
Szereplőink között felfoghatatlan konfliktusok veszik kezdetüket, melyeken hol kacag, hol pedig sír az ember. Magabiztosan támasztják alá igazukat hol kézzel fogható bizonyítékokkal, hol szemtanúkkal, de mindhiába. Hiszen senkinek sincsen igaza. Miközben mégis.

Az első jelenet után mi magunk, nézők is szemtanúkká válunk és végignézzük, hogy Isten a saját vágyainak beteljesítésével és akaratának érvényesítésével hogyan teszi tönkre az embert, akitől függ.

https://www.youtube.com/channel/UCQ5HAli88soFFKmNF7Ch71g?view_as=subscriber

Szereplők: Antóci Dorottya, Márkus Luca, Rudolf Szonja, Dino Benjamin, Ertl Zsombor, Kovács Máté, Bordás Roland

Díszlet- és jelmeztervező: Bartos Letícia
Dramaturg: Dohy Balázs
Rendezőasszisztens: Szilágyi Brigitta
Rendező: Darvasi Áron

Első Magyar Karantén-színház // GEO koncert – Április 18. 19 óra

Szervezők: TRIP és GEO

Táncdalok baritonkürtre.

A GEO nem akarja megváltani a világot, nem költ rockhimnuszt, nem ír zenét begubózós novemberi estékre. A GEO balkáni elemekkel tűzdelt modern táncot lejt, és egyetlen célja, hogy letáncold a lábad és kiüvöltsd a torkod. Akár egy belvárosi pincehelyiségben, akár a harmadik emeleti garzonlakásod erkélyén.

A koncert a TRIP Facebook-oldalán lesz megtekinthető!

Nézz az arcomra! – Művészeti – pszichológiai webinárium – Április 18. 19 óra

Szervező: ArtsinBusiness

A Facebook-esemény leírásából:

“A Testbeszéd című interaktív művészeti – pszichológiai webinárium-sorozat következő részében megnézzük az arcon tükröződő érzelmeket, a különböző arckifejezéseket. Mit árul el az arcunk és melyik a legerőteljesebb gesztusunk? Hogyan ábrázolták a festészetben és a szobrászatban az arcon kifejeződő érzelmeket? Mi hogyan és látjuk és hogyan olvassuk azokat? Megnézzük azt is, hogy miért nem mosolyognak a portrék modelljei? … és ha mosolyognak, az minden esetben a boldogság, az öröm kifejezése-e?

Ha érdekelnek a testbeszéddel kapcsolatos részletek, ha szeretnéd tudatosan használni a test gesztusnyelvét, ha szeretnéd jól olvasni és megérteni a környezeted nonverbális jelzéseit, akkor csatlakozz az előadásokhoz!

Élő adásban, interaktívan nézzük meg, hogy mit tanít a művészet a testbeszédről. Te is elmondhatod a véleményedet és új dolgokat tanulhatsz!

Várunk szeretettel!
Ne feledd! Az ördög a részletekben rejlik és a test nem hazudik!”

Előadó: Katona Júlia művészettörténész
A webinárium ára 1000 HUF ~ 3 EUR”

Édeshármas vs. Négyeshatos – Sárközi Richárd átlagos estje – Április 18. 20 óra

Szervező: Slam Poetry Magyarország és Földalatti Slam

Legnagyobb meglepetésére Sárközi Richárd 2019-ben országos slam bajnok lett. Hogyan fordulhatott ez elő? Mi változott meg az életében? – erről is fogja kérdezni beszélgetőtársa: Szabados-Mavrák Kata.

Az esten elhangzanak új és régi Sárközi-slamek, illetve egy-egy szöveggel bekapcsolódik Labancz Dávid, Gyenge Veroni, Bájer Máté és Mészáros Péter.

Zenél: Norskye

Esterházy 70 – Online! – Április 19. 19 óra

Szervező: Itt és Most Közösségi Tér

A Facebook-esemény leírásából:

Esterházy Péter április 14-én lenne 70 éves. Nem lesz sajnos, de mi nagyon szeretjük és szeretnénk rá gondolni, ezért azt gondoltuk, hogy közösen megnézzük azt a bizonyos 2003-as egyetemi előadást, nagy képernyőn.”

A program természetesen ingyenes, regisztrálni az eseményen belül lehet.

Tasnádi István: Paravarieté – előadásfelvétel – online vetítés – Április 19. 19 óra

Szervező: Pinceszínház

“A Pinceszínház a következő hetekben, a járványügyi védekezés időszakában több korábbi, népszerű előadásának felvételét vetíti le egy-egy előre meghirdetett időpontban a Facebook-oldalán.

Első alkalomra sok-sok kacagást ígérünk, ugyanis célkeresztbe állítjuk a hétköznapi élet legegyszerűbb történéseit, úgy mintha szenzációs attrakciók lennének.

A mindennapi élet trivialitása válik attrakcióvá a Paravarieté világában. A közönséges élet csak úgy válik elviselhetővé, ha akrobatikus mutatványnak tekintjük annak minden megunt, lapos pillanatát. Lehet erőművész a nagybevásárlásból hazatérő háziasszony és szózsonglőr a félrelépését ügyesen kimagyarázó férj. A műsorban fellépnek a hétköznapok mániás hősei, akik ebben a másfél órában pompás elégtételt vesznek perspektívátlan életükért hallucinációik pazar színpadán.”

Első Magyar Karantén-Színház & Grund Színház // Hazaviszlek – Április 19. 19 óra

Szervező: TRIP és Grund Színház

Egy randevú éjszakája, két ember élete.

Egy férfi és egy nő találkozásának izgalma és bizonytalansága a kezdő tét. Ott vagyunk velük tanúként a kanapén, belenézünk életük meghatározó és feledhető pillanataiba, hátha megtudjuk a kérdésre a választ: együtt mennek-e tovább?

Az előadást az improvizáció technikáival építik a karaktereket formázó színészek. Azaz nem tudják előre, hogy kik a szereplők, mi a történetük és merre halad a kapcsolatuk.

Játsszák: Arany Brigitta és Fodor Dávid

A Paavo Nurmi zenekar közreműködésével
(György Andrea hegedű, Kertész Endre cselló)

Az előadás a TRIP Facebook-oldalán lesz megtekinthető.

Kiemelt kép: Lutor Katalin fotója