Az Óbudai Danubia Zenekar tavaszi koncertsorozatával szinte minden zenei ízlést és igényt kielégít változatos és különleges repertoárjának köszönhetően. A műsorok összeállításával nemcsak a hagyományos dallamvilágot kedvelő közönségnek kedveskednek, hanem a huszadik század, illetve a modern zenék világába is betekintést nyerhetnek az arra nyitott zenekedvelők. Izgalmakban és élményekben biztosan nem szenvedünk majd hiányt, erről a zenekar játékának magas színvonala mellett a tehetséges vendégelőadók, karmesterek gondoskodnak. 

A Modern idők nevet viselő koncertsorozat igazi különlegesség, amely még a legkritikusabb zenehallgatók figyelmét is felkelti. A programok egy összefüggő, rendkívül jól átgondolt rendszert alkotnak. Utazásunk az emberi gondolkodás, valamint a modernitás által létrehozott különböző ideológiák, folyamatok körül forog. A koncepció igencsak merész, ám éppen ettől válik alkalmassá látókörünk kitágítására, újítások felfedezésére. Ezekért az impulzusokért látogatunk el egy koncertre: a klasszikusok megcsodálása mellett szeretnénk kapni egy extra élményt, amitől többek lehetünk az est végére. Ehhez a Óbudai Danubia Zenekar elsőként a Gépek című koncertjével kínál tökéletes lehetőséget január 25.-én.

A Zeneakadémia Nagytermében a gépek veszik át az uralmat, amelyek hatalmat, lehetőséget és mindenek előtt könnyebbséget hoztak az emberek életébe. A koncerten elhangzik majd Arthur Honegger Pacific 231 és Mouvement symghonique nr. 3. műve, elindítva a mozdonyok, járművek és egyéb gépezetek forradalmát. A folytatásban sem fogunk unatkozni, hiszen felcsendül majd a mindenki által ismert és szeretett Star Wars szvit is John Williamstől. A zenei ínyenceknek Prokofiev Turntable concertója biztosít maradandó élményt a már jól ismert zenekar és a lemezjátszó egyedi összjátékával. Az estet John Adams Short ride in a fast machine című darabja zárja, mely a tradicionális és kortárs elemek vegyítésével méltó befejezést nyújt, emellett kellően felkelti az érdeklődést a folytatás iránt. A karmesteri pálca ezúttal a tehetséges és inspiráló Vajda Gergely kezében lesz.

A programsorozat a következő hónapban tovább folytatódik majd, amelynek keretein belül a gépektől az ember veszi át a hatalom forrásának szerepét. Az Übermensch koncert középpontjában már mi állunk, háttérbe szorítva minden addigi ideált és gondolatot. Ezt követi a magunkba fordulás, a magányos művészet eredménye az Egyedül című eseményen. Végezetül a Szabadság zárja a sorozatot, ahol megtudhatjuk, hova is érkezik meg az emberi elme ezen a hosszú úton. Érdemes lesz figyelemmel kísérni az eseményeket; ki tudja, lehet, hogy nemcsak a zenéről és az ideológiákról tanulunk valami egészen újat, hanem saját magunkról is.

A koncertsorozat további időpontjai:

Übermensch: február 28. (Zeneakadémia)

Egyedül: március 23. (Zeneakadémia)

Szabadság: április 26. (Zeneakadémia)

A zenekar egyéb koncertsorozatait itt megtalálod.

 

A fotókért köszönet Feigl Zsófinak.