A szervezők rendezőinterjúkkal és izgalmas előadásokkal is készülnek.

f21

Február 14-én kezdődik az ingyenes Online Japán Filmfesztivál, de már február 8-tól izgalmas bemelegítő programokat kínál a rendezvény. Február 14–27. között az ország egész területén eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal, otthonunkban, a kanapéról ingyenesen nézhetünk meg 20 japán alkotást. Az esemény honlapján 18 film alkotóinak videóüzenete is elérhető lesz, Kuroszawa Akira A vihar kapujában című klasszikusáról pedig Varró Attila filmelmélet és filmtörténet oktató, illetve Vihar Judit, a film alapjául szolgáló A bozótmélyben című Akutagawa Ryūnosuke-novella fordítója tart majd ingyenes online előadást. Varró főként a filmtörténeti aspektusokra hívja majd fel a figyelmet, kitér a remake-ekre is, míg Vihar Judit saját tapasztalatival gazdagítja az előadást.

A fesztivál ideje alatt az Ito című film rendezőnőjével, Yokohama Satokoval és Komai Ren főszereplőnővel, valamint az Arisztokraták rendezőnőjével, Sode Yukikóval is láthat majd egy videóinterjút a közönség. Február 19-én 10:30-kor A szumó útja – Akik a szamurájok nyomdokába léptek című dokumentumfilm apropóján Tóth Attila volt szumóbirkozóval Máté Zoltán japanológus beszélget majd. A szumóbirkózás már több, mint ezer évvel ezelőtt is létezhetett Japánban, és a mai napig is országos népszerűségnek örvend. Tóth Attila Japánból élőben jelentkezve saját tapasztalatait, étrendjét, edzésterveit és a hivatalos mérkőzéseket bemutatva enged bepillantást a szumóbirkózók megannyi rituáléval és szabállyal rendelkező hagyományába.

Japán Filmfesztivál
Jelenet az Arisztokraták c. filmből. Forrás: Japán Alapítvány

A fesztivál teljes ideje alatt két film alkotóival videóinterjút is láthat majd a közönség. Az Arisztokraták rendezőnője, Sode Yukikó a mai japán nők életéről beszél majd, hisz filmje osztálykülönbségek vibráló ábrázolásán keresztül tárja elénk a szomorú valóságot. Az Ito egy megindító film egy, a korlátai közül kitörő fiatal lányról és a családi kötelékek fontosságáról, miközben a tokiói szubkultúra sajátos elemeként létező „maid cafe” kultúrájába is bepillantást nyújt. 

A rendezvény alatt, február 14–27. között a fesztivál weboldalán minden nap elérhető mind a húsz alkotás, melyeket a lejátszás gomb megnyomását követően 48 órán keresztül akár többször is újranézhet a közönség, választható magyar vagy angol felirattal. A több, mint 20 országot érintő Online Japán Filmfesztivál 2020. novemberében indult világ körüli útjára. További részletek a Japán Alapítvány honlapján érhetőek el. 

Kiemelt kép: A vihar kapujában (forrás: Japán Alapítvány)