A hazai részvételi kultúra feltérképezése érdekében 2023-ban fokozott figyelmet fordítunk azokra a kezdeményezésekre és alkotásokra, amelyek valamely módon kapcsolódnak ehhez a törekvéshez. Ezúttal a Habitat for Humanity Magyarország alapítvány új közösségi terét ajánljuk nektek, amely számos társadalmilag fontos és hiánypótló program helyszíne lesz. 

Május 18-án megnyitotta új közösségi terét a Habitat for Humanity Magyarország. A budapesti Margit-negyedben található, önkéntesek segítségével kialakított és felújított Habitat Kreatív Központ célja, hogy egy tudatos közösséget építsen a mindenki számára elérhető, méltó lakhatásért, ahol lakhatáshoz, felújításhoz és fenntarthatósághoz kapcsolódó workshopokkal, fotókiállítással, szakértői beszélgetésekkel, filmklubbal és egyéb közösségi programokkal várják az érdeklődőket.

A szervezet szeretne egy sokszínű, társadalmi témák iránt elhivatott közösséget építeni új közösségi terükben, ahol elméleti és gyakorlati tudást adnak át a lakhatásról, az energiaszegénység témájától a konkrét lakásfelújítási technikákig, valamint teret adnak a közös gondolkodásnak, cselekvésnek is.

Habitat
Fotó a Habitat Kreatív Központ május 18-i megnyitójáról (forrás: Habitat for Humanity Magyarország)

Programajánló

Lakni kell! – filmklub

A Habitat for Humanity Magyarország elindítja havi rendszerességű lakhatási filmklubját a Habitat Kreatív Központban, amelyen a lakhatás problémáihoz, a biztonságos, méltó otthon kérdésköréhez kapcsolódó filmeket vetítenek le, szakértői/alkotói beszélgetésekkel.

Első eseményük május 26-án, pénteken 19:00-kor kezdődik: Gary Hustwit Urbanized című, 85 perces, látványos dokumentumfilmjét vetítik le, amely a világ legkülönbözőbb városi tereibe kalauzol el, bemutatva a várostervezés kihívásait és szépségeit az adott városi-kulturális közegben.

A filmről a vetítés után Ongjerth Richárd Hild János-díjas urbanistával, várostervezési szakértővel beszélgetnek.

További részletek az eseményről a közösségi tér honlapján olvashatóak.

Nyílt nap – önkéntesség és közösségi programok a Habitatnál

A Habitat Kreatív Központ megtartja első nyílt napját az önkéntesség, civil szervezeti élet, lakhatás iránt érdeklődők számára május 26-án, pénteken 12:00 és 16:00 óra között. Az eseményen a látogatók tájékozódhatnak programjaikról és az önkéntes lehetőségekről. A beszélgetés mellett kávéval, teával és interaktív, játékos programokkal is készülnek.

További információ a nyílt napról a közösségi tér honlapján található.

Habitat for Humanity Magyarország

A Habitat for Humanity nemzetközi nonprofit szervezetet 1976-ban alapították az USA-ban, azóta már a világ 70 országában dolgozik azért, hogy minden ember egészséges, megfizethető, méltó otthonban élhessen. Magyarországon, ahol a lakhatási szegénység különböző típusai összesen több mint 3 millió embert érintenek, 1996 óta működik. A rászorulókat közvetlenül támogató terepi mintaprogramjaikkal és szakpolitikai munkájukkal a lakhatási szegénységben élő embereknek segítenek.

Kiemelt kép: Sümeghy György, a Habitat régiós irodájának szakpolitikai igazgatóhelyettese a Habitat Kreatív Központ megnyitóján
Forrás: Habitat for Humanity Magyarország