Szeged az egyik az öt megyeszékhely közül, ahol a budapesti filmfesztivál által bemutatott dokumentumfilmek először lesznek láthatóak vidéki mozivásznon. 

A 19. Verzió Filmfesztivál idei válogatása a világ égető emberi jogi témáit öleli fel: megrázó történeteket bátor újságírókról, az erőszak traumáját feldolgozó nőkről, komplex családtörténetekkel és identitásokkal szembenézni akaró fiatalokról, a diktatúrákkal és nemzetközi vállalatokkal dacoló aktivistákról – akik mind egy befogadóbb, békésebb jövőért küzdenek.

A Grand Café kulturális komplexum vásznán november 13. és 15. között összesen öt egész estés dokumentumfilmet, valamint egy, a kanadai Churchill városába turistákat vonzó jegesmedvék vándorlását nyomon követő, dialógus nélküli rövidfilmet tekinthetnek meg az érdeklődők.

Verzió
Jelenet a f@ck this job c. filmből (forrás: Verzió Filmfesztivál)

Vasárnap a 19. Verzió Filmfesztivál gálafilmjének választott A karmester (2021) című filmmel indul a Grand Café mozitermében tartott programsorozat, amely Marin Alsop karmesterré válásának útját követi végig, megmutatva, milyen nehézséggel kell szembenéznie egy nőnek a zeneművészetben.

Ugyancsak a művészeti tematikájú filmek sorát bővíti A magunk módján üvölteni (2022) című film is, amely Kassák Lajos élettörténetén keresztül mutatja be a mai közép-európai művészek sorsát – ez utóbbi dokumentumfilmet november 15-én 18 órától nézheti meg a közönség. A Kassák-film vetítését követően, kedden 20 órától a Grand Café vendége Tóbiás Krisztián költő lesz, aki képzőművészeti alkotásokkal párbeszédet kezdeményező Blondel tükör című verseskötetét mutatja be.

A lejátszásra kerülő filmek teljes listáját és részletes leírásait a szegedi Verzió Filmfesztivált szervező Megálló Közösségi Ház és Grand Café közös eseményében, továbbá a fesztivál hivatalos oldalán lehet elérni: verzio.org.

Az egyes vetítésekre idén 500 forintért válthatnak jegyet az érdeklődők.

Kiemelt kép: Jelenet a Törékeny emlékezet c. filmből (forrás: Verzió Filmfesztivál)