2023. szeptember 21. és 23. között, a MU Színházban rendezik meg Fiatal Dráma Fóruma címmel a Fiatal Drámaírók Háza Kulturális Egyesület első önálló fesztiválját.

A fesztivál az új drámaíró generáció, a kortárs irodalom iránt érdeklődő közönség és a színházi szakma számára hivatott kötetlen találkozási pontot jelenteni. Mindezt előadások, szakmai programok és a környéken található irodalmi kávéházakban zajló kísérőprogramok segítségével is tarkítják.

A fesztivál a magyar dráma napján, szeptember 21-én este kezdődik egy nyitóbeszéddel, amelyet Rédei Roland Amazonok című egész estés darabjának premierje követ. A szöveg aktuális kérdésekkel foglalkozik oly módon, hogy azok a karakterek személyes életének aktív részeiként jelenjenek meg a színpadon, így sokkal provokatívabbá, meghatóbbá, és a kortárs dráma lendületének nagyszerű képviselőjévé téve a végeredményt. 

Szeptember 22-én délután további premiereket láthatnak a nézők, mégpedig Sipos Balázs Találkozások című darabját és Ladnai Lorándtól az Animalitas Animae-t, ezen felül Nagy-Szakmáry Attila korábban már nagy sikerrel bemutatott Villámrandiját is megtekintheti a közönség. Ezek a darabok, akárcsak az Amazonok is, korábbi közönségnyertes kisjelenetekből íródtak tovább műhelymunka során egész estés színpadi művekké.

A bemutatókat megelőzően a nap folyamán szakmai konferencia és szerzői önmedezsment workshop is zajlik majd, mindkettő azzal a céllal, hogy a kortárs színházi életről értékes tudásátadás valósulhasson meg. A konferencia címe A kortárs dráma irányai. A jelentkezés nyitott minden releváns kutatási témával rendelkező BA-, MA- és PhD-hallgató számára.

Fiatal Dráma Fóruma
Pillanatkép az egyesület egy korábbi eseményéről (forrás: Fiatal Drámaírók Háza/Facebook)

Szeptember 23-án az írás iránt érdeklődők is részt vehetnek workshopokon, amelyeket lelkes kezdő, fejlődni vágyó középhaladó és önállóan publikálni tervező haladó kategóriában indítanak a szervezők. Egy zenés záróprogram keretében bemutatják a Fiatal Drámaírók Háza második, Keringés című antológiáját is, amely a 2022/23-as évad legjobb pályaműveit gyűjti össze.

A fesztivált megelőző napokban a Bartók Béla út irodalmi kávéházaiban lesznek kísérőprogramok megtartva, 17-én délután a Hadikban, 18-án pedig a KeletKult eseménysorozat részeként a Keletben. 

A meghívott szakmai sztárvendégek névsorát, a további kísérőprogramokat, valamint a pontos kezdési időpontokat a szervezet közösségi média felületein fogja közzétenni a közeljövőben.

A program eddigi partnerei: MU Színház, Hadik-Szatyor, Kelet, Amargant Színházi Műhely, Metroworks Színházművészeti Szabadiskola, Corvinus Művészeti Akadémia, Klisé Társulat, Fertőd Város Önkormányzata, SÍN, RÉS pályázat, Független Előadóművészeti szövetség, Könyvmentők

Fiatal Dráma Fóruma
Forrás: Fiatal Drámaírók Háza / Facebook)

Információk a Fiatal Drámaírók Házáról

A Fiatal Drámaírók Háza 2021 januárjában alakult azzal a céllal, hogy a már nem amatőr, de még nem ismert, pályakezdő íróknak lehetőséget biztosítson arra, hogy kipróbálják magukat közönség előtt. Független produkciós irodaként és befogadó műhelyként működnek.

A Fiatal Drámaírók Háza komolyan veszi az irodalom diskurzus- és közösségteremtő erejét, így kisjelenetekre kéthavonta írnak ki valamely hívószóhoz kapcsolódóan nyílt, névtelen, szakmai zsűri által elbírálást pályázatokat. A kezdeményezés, amely sok új szöveg közönség előtti bemutatását és megmérettetését teszi lehetővé, az Okuláré Projekt nevet viseli, és jelenleg alkalmanként körülbelül 500 embert mozgat meg 30 hazai és nemzetközi partnerhelyszínen.

A fent említett kéthavi Okuláré Projekt mellett rendszeresen tartanak rendhagyó irodalmi esteket kávéházakban is, és megrendelhetők műsoraik magán programokra, pl. születésnapokra is. A tavalyi évben kiadták első antológiájukat Kaptár címmel, valamint társszervezői voltak a Magyar Élet Irodalmi Fesztiválnak. Minden munkatársuk más-más színházhoz kapcsolódó háttérrel rendelkezik, pl. van köztük kulturális menedzser, író, marketingszakember és drámatanár. Idén év elején váltak hivatalosan is Fiatal Drámaírók Háza Kulturális Egyesületté.

Kiemelt kép: Pillanatkép az egyesület egy korábbi eseményéről (forrás: Fiatal Drámaírók Háza/Facebook)