A Corvinus Művészeti Akadémia célja, hogy bebizonyítsa: a kultúra lehet a fiatalok életének része. A következőkben a szervezet egyik tagja számol be a tapasztalatairól. 

Lengyel Hanna beszámolója

Egyetemista éveinkben nem sok lehetőségünk van művészetekkel foglalkozni: lefoglal minket a tanulás, a munka és persze, néha a bulizás. A fiatalabb generációkat talán annyira már nem is érdekli az efféle kikapcsolódás, de a Corvinuson van egy közösség, akiknek elsődleges célkitűzése a művészet fókuszban tartása. A Corvinus Művészeti Akadémia (CMA) immár 10 éve gyűlik össze minden héten, olyan programokat szerveze, amelyek kinyitják a fiatalság előtt a kulturális kikapcsolódás lehetőségeinek kapuját. 

Közösségünk sokszínű diákokból áll, akiket a művészetek iránti lelkesedés köt össze. Nem kell ahhoz tehetségesnek lenni, hogy részt vehessünk ezekben a programokban, a művészet minden formáját próbáljuk elérhetővé tenni a vendégek számára. Erre tökéletes példa az idén futó CMAX Fesztiválunk, amely minden hónapban a művészet különböző ágaiba ad betekintést színes programok segítségével. 


Március volt a képzőművészet hónapja, így az egyik legsikeresebb eseményünk a kiállításmegnyitónk volt, ahol a diákszervezet tagjai (és külsősök) az „örökség” témájában mutathatták be alkotásaikat. Az áprilisi hónap az irodalomról szól, ennek első programja a magyar költészet napján megrendezett Open Mic versfelolvasó est volt. Itt a vendégek szabadon elszavalhatták saját vagy kedvenc költeményeiket. Mondanom sem kell, sok tehetséges költőt ismerhettünk meg. 

A hónap második felében két irodalmi kerekasztallal várjuk az érdeklődőket, amelyeken gazdasági és színházi témákat is érintünk majd. Májusban a zene hónapját ünnepeljük, amelyre szintén sok izgalmas projekttel készülünk, azonban ennek a hónapnak a legnagyobb – és egyben a fesztivált lezáró – eseménye a diákszervezet saját együttesének, a CMA Bandnek a koncertje lesz. 

Corvinus Művészeti Akadémia
A szervezet eseményei (plakát: Gáspár Hanna)

A CMAX-on kívül egyéb szórakozási lehetőségeink is vannak: közösen járunk színházba, kiállításokra, filmklubokat tartunk, alkotókkal, a kultúrában fontos szerepet foglaló személyekkel szervezünk beszélgetéseket. 

Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy egy olyan társaságba tartozhatok, ami próbálja népszerűsíteni az ilyen szórakoztató programokat, és ezáltal magát a művészetet. Hiszen a kultúra tökéletes terep az érzelmek kifejezésére, a világ új oldalainak megismerésére. Fontos, hogy erről soha ne feledkezzünk meg. 

Kiemelt kép: Pillanatfelvétel a szervezet tavalyi koncertjéről (fotó: Fekete Tibor Kristóf)