A Kassai terület Rozsnyói járásában, Szlovákiában, Várhosszúrét községében kerül megrendezésre az ARTér írótábor az idei év augusztusában.

Az Irodalmi Szemle (pozsonyi székhelyű kritikai folyóirat) augusztus 5. és 8. között immár negyedik alkalommal rendezi meg írótáborát, amelynek ezúttal a Jozefína Panzió ad otthont Várhosszúréten.

Térkép: a tábor helyszíne

A szervezők csütörtöktől vasárnapig író-olvasó találkozókkal, könyvbemutatókkal, beszélgetésekkel, előadásokkal, felolvasásokkal várják az érdeklődőket. A táborban Gužák Klaudia alkotásaiból rendezett kiállítás is megtekinthető lesz.

Csütörtökön:

A nyomtatott és az online Irodalmi Szemle 2021-es évfolyamáról szerkesztők és szerzők beszélgetnek: Csillag Lajos, Gužák Klaudia, Szászi Zoltán, Mizser Attila, Németh Zoltán, Nagy Csilla, Juhász Tibor, Plonicky Tamás és mások részvételével. Ezt követően Plonicky Tamás (a Selye János Egyetemen doktorandusz hallgatója) első prózakötetét mutatják be.

Pénteken:

Kezdetben Gyurász Marianna első, 2021-ben megjelenő verseskötete lesz a téma. Majd délután író-olvasó találkozó keretében a lap vendége lesz Soltész Béla író, valamint N. Tóth Anikó író, kritikus tart előadást Város/regény/térkép címmel, Selmecbányához kapcsolódóan. Mindemellett Németh Zoltánnal új könyvéről Nagy Csilla (irodalomtörténész, tanár, az Irodalmi Szemle szerkesztője) beszélget.

Szombaton:

Juhász Tibor verseskötetének bemutatójával kezdődik a program, a szerzőt Mizser Attila irodalomtörténész kérdezi.

A „Kultúra? A rút luk!Az irodalom és a közélet esélyei című beszélgetésben Gazdag József, Sánta Szilárd és Csanda Gábor vesz részt, majd Mellár Dávid Márai Sándorról, Paszmár Lívia pedig a szövegromlás poétikai lehetőségeiről ad elő, továbbá az író-olvasó találkozó keretében György Norbert író lesz a vendég.
A szombati programot a fiatal írók felolvasása zárja, ahol a már fent említett számos tehetséges írók, költők, irodalomtörténészek és szerkesztők közül is szerepelnek majd.

Mellár Dávid, a tábor egyik résztvevője
Mellár Dávid (Forrás: irodalmiszemle.sk)

Ugyancsak az ARTér táborban kerül sor – immár harmadik alkalommal – a Szemmel tartva díj átadására, amelyet az Irodalmi Szemle szerkesztősége, Mizser Attila főszerkesztő javaslatára 2019-ben pályakezdők tehetségének elismerésére alapított. A díjat 2019-ben Hizsnyai András író, képzőművész kapta, 2020-ban pedig Mellár Dávid költő nyerte el.

Az idei díjazott kilétére a táborban, szombaton 20:30-kor derül fény.

Jó, ha tudod:

  • Az események nyilvánosak és ingyenesek, a Szlovák Köztársaság aktuális egészségügyi
    szabályainak betartása mellett látogathatóak.
  • A programváltoztatás jogát fenntartják.
  • A program megvalósulását a Kisebbségi Kulturális Alap támogatja.

Kiemelt kép: hbrefkalvinter.hu