Lassan közeleg a karácsony, az év egyik legnagyobb és legfontosabb ünnepe. Házak ezreit tölti be a frissen sült ételek illata, számos sütemény és más finomságok készülnek a meleg konyhákban. A rohanós vagy éppen idilli készülődésben sokszor sajnos nem jut eszünkbe, hogy vannak olyanok, akik még meleg ételt sem tudnak az asztalra tenni, ajándékot sem kapnak. Számos lehetőségünk nyílik arra, ha szeretnénk segíteni ezeken az embereken. Összegyűjtöttünk ennek érdekében egy listát, hogy hol, mikor tudjuk ezt megtenni.

Egyik személyes kedvencem (ezzel nem vagyok egyedül az országban) a MikulásGyár nevű kezdeményezés, amely Budapesten, az Ötvenhatosok terén található. Minden nap reggel kilenctől este kilencig lehet vinni tartós élelmiszereket (olaj, liszt, cukor, tészta), ruhákat, takarókat, játékokat és könyveket. Ha nem élünk a fővárosban, az ország bármely pontján a legtöbb postában feladhatjuk a csomagokat, amelyeket az önkéntesek később szétválogatnak és a megfelelő helyre juttatnak el. A programot a Magyar Vöröskereszt is támogatja.

Forrás: Népszava

2004 óta önálló programként működik a Cipősdoboz akció, ami az egész országban elérhető. A program lényege, hogy egy cipősdoboznyi ajándékot rakunk össze beteg vagy csonka családban felnőtt gyermekeknek, rászorulóknak és azt elvisszük a megadott gyűjtőhelyre. A hivatalos honlapon tudunk tájékozódni, főként arról, hogy hova tudjuk elvinni dobozunkat és miket lehet belecsomagolni.

Forrás: Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Gimnázium

A Gyermekétkeztetési Alapítvány szervezésében akár a hétvégi bevásárlókörúton is végrehajthatjuk a napi jótettet. Budán, a Fény Utcai Piacon december 15-éig több helyen is találkozhatunk olyan dobozokkal, amelyekbe tartós élelmiszert, ruhát, játékokat lehet elhelyezni. Ezeket a csomagokat később az Alapítvány osztja szét a rászorulók között.

A Szent István Bazilikánál megrendezett adventi vásárban idén is megtaláljuk december 23-ig a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat adománypontját, ahol pénzzel és az itt kapható szeretet.éhség. termékek megvásárlásával segíthetünk.

Idén hatodik alkalommal indul el az MTVA szervezésében a Jónak lenni jó! nevű kezdeményezés, ami december 17-én kerül megrendezésre. A műsor egész nap várja a felajánlásokat, amelynek fő támogatója idén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Egy kis irodalom is segíthet: idén jelent meg Boldizsár Ildikó meséjével, Szimonidész Hajnalka illusztrációjával, Farkasházi Réka  és a Tintanyúl albumával az Igazi karácsony című mesekönyv. Ennek megvásárlásával a Kórházsuli akció keretein belül lehet támogatni a súlyosan beteg gyermekeket, akiknek sajnos a szentestét is a kórház falai között kell tölteniük.

Fotó: www.libri.hu

Karácsonykor kedvenceinkről sem felejtkezünk el, viszont vannak olyan állatok, akik menhelyen töltik az ünnepeket és nem kapnak sok szeretet és törődést. A Noé Állatotthon december 9-én délelőtt 11-től délután 15-ig szeretettel várja Budapesten a Csordakút utca végén azokat a gazdikat, akik szeretnének adományozni a menhelyen lakó állatoknak. A takarókért, plédekért, tápokért cserébe forralt borral és süteményekkel kedveskednek az adományozóknak.

Természetesen az egyházak is segítenek a téli időszakban. Szombathelyen a Magyar Vöröskereszt Mikulásgyári adományokat a Savaria Plázában várja december 4-től 13-ig. Az evangélikus egyházmegyénél azoknak a gyermekeknek gyűjtenek, akiknek az egyik szülője börtönben van. Ezeket az adományokat a lelkész Gödöllőre viszi, ahonnan kiszállítják az ország különböző pontjaira. A Baptista Szeretetszolgálat  élelmiszercsomagokat vár a rászorulóknak. A Máltai Szeretetszolgálat és a Katolikus Karitász pedig bármilyen felajánlást elfogad, legyen az ruha, élelmiszer, takarók, tisztálkodási szerek.

Adakozni önmagában és önmagáért jó. Segítsünk nélkülöző embertársainkon!

Borítókép: Eisenstadt, Esterházy-kastély, karácsonyi forgatag, frisss.hu