Február 15-től lesz látható Budapesten a világhírű Body kiállítás, ami az emberi testet mutatja meg teljes valójában. Több mint 2000 négyzetméteren 200 eredeti preparátumot tekinthetnek meg a látogatók. A kiállítás olykor sokkoló lehet hiszen tényleg mindent megmutatnak az emberi test működéséből.

Itt nem marad titok

A testről lehúzták a bőrt, megmutatják az ereket, vázrendszert, egy dohányos tüdejét, rákos ember máját, az agyat, a szív működését. A biológia könyveken túlmutatva 3D-ben ismerkedhet az ember az emberrel, ha nem is önmagával, de egy sajátjához hasonló testtel. Ha ez nem lenne elég a kiállításon animációkon mutatják be mi zajlik a testben különböző folyamatok során, sportolás, munkavégzés közben. A magzati fejlődés külön tárlatot kapott, a “Magyarok a világ orvostudományában” részleg pedig a legnagyobb hazai tudósok előtt tiszteleg.

Kép forrása: JSV GROUP/ www.bodykiallitas.hu/

A titok maga a kiállítás preparátumaiban van

A kiállítás 2005-ben nyílt és a világ különböző pontjain emberjogi szervezetek kifogásolták a preparátumok, az emberi maradványok bizonytalan eredetét. Beperelték a kiállító céget, majd két évvel az ügy kezdete után a cég elismerte, hogy nem tudja bizonyítani, a kiállított emberi testek nem olyan kínai elítéltektől származnak, akiket kínoztak és akik nem járultak hozzá a preparálásukhoz. De azt is hozzátették, hogy a kiállítót teljes testek preparálása közben nem találtak idegenkezűségre vagy kínzásra utaló nyomokat, ám ez külön testrészekre nem feltétlenül lehet igaz. Az emberjogi szervezetek odáig mentek, kijelentették, a testek mentálisan sérült emberektől, elítéltektől származnak, akik nem járultak hozzá a preparálásukhoz, plasztinációjukhoz, vagyis testük kikészítéséhez, konzerválásához. Így ilyen érdekes, misztikus bizonytalanság is körüllengi a Body kiállítást.

A Body kiállítás 2018 júliusáig tart nyitva, minden nap 9:00-20:00-ig a KOMPEX-ben, 1061 Budapest, Király utca 26. szám alatt.

https://www.youtube.com/watch?v=JRzHTYT3zuU


Kiemelt kép forrása: JSV GROUP/ www.bodykiallitas.hu