Az amerikai funk-rock zenekar újra Budapesten koncertezett. Ezúttal a Kobuci kertben varázsoltak szenzációs hangulatot, ahol hamisítatlan örömzenével várták a közönséget. A zenekar tagjaival magyarországi élményeikről beszélgettünk.

A detroiti banda harminc éves pályafutása alatt szinte az egész világot meghódította. Számtalan koncertet és kontinenseken átívelő turnét tudhatnak maguk mögött hol családias, hol arénákat megtöltő előadásokkal. A sztárok világa sem idegen számukra. Olyan neves zenészekkel léptek már fel, mint a Rolling Stones vagy a blues zene csillaga, Albert King. A Kobuci kertbe ezúttal a négy kanadai Grammyre jelölt billentyűs-énekes Joel Parisien és az Alicia Keys fúvósaiból álló Chop Horns kísérte el őket.

Az LMT Connection tagjai meglepően sokat tudnak a magyar zenészekről és városokról. A zenekar tagjait eddigi tapasztalataikról kérdeztük. „Már nagyon sok helyen felléptünk Magyarországon, voltunk az A38 nevű hajón és a Sziget Fesztiválon is, ami úgy tudom, az egyik legnagyobb szabadtéri esemény nálatok. De ha ide utazunk, nemcsak Budapest jut az eszembe, hiszen voltunk már más városokban is, például a híres egyetemvárosotokban, Szegeden, Pécsen és más érdekes helyen, amiknek sajnos nem tudtam megjegyezni a nevét” – mondta John Irvine, a zenekar basszusgitárosa.

„Nagyon jó érzés visszatérni ennyi idő után Budapestre. Mindig máshol játszunk, minden fellépés egy külön élmény nekünk. Sok magyar barátom van Európában és Amerikában is, a többségük ott zenél. Általuk már kicsit megismertem, milyenek is a magyarok.” – mesélte büszkén Leroy Emmanuel, aki jelenleg is a magyar származású dobossal, Schmidt Csabával dolgozik egy közös trióban Németországban.

„Emlékszem, milyen volt legutoljára itt fellépni, egy hajón voltunk a folyónál. A hangulat mindig elképesztő Budapesten. Az emberek nagyon kedvesek, szeretik a zenénket. Azt viszont észrevettem, hogy a magyar nyelv nagyon bonyolult, nehéz lehet megtanulni” – emlékezett vissza a zenekar dobosa, Mark Rogers.

A zenekar mindig szívesen tér vissza hozzánk, és úgy tervezik, egyszer a fővárost is alaposabban felfedezik, ha újra nálunk koncerteznek. Az LMT kanadai származású basszusgitárosa egészen odavolt a Kobuci kert hangulatáért: „Nagyon kedves és barátságos ez a hely, ahol most játszottunk, nagyon egyedi. Még azt is megtudtam, hogy régen egy kastély volt. Az élő koncerteknek egyébként is megvan a maga spirituális atmoszférája, ezeket jobban szeretem, mint a stúdiófelvételeket. Ha jól emlékszem, főleg ezen az oldalon játszottunk, Budán, Pestet nem ismerem annyira. Érdekelne, milyen lehet a város többi része, mert úgy láttam, nagyon sok szép épület van errefelé.”

Leroy Emmanuel szerint is különleges élmény nekünk zenélni: „Szeretek ilyen kis helyeken játszani, mint amilyenek itt, nálatok vannak, hiszen fontos kapcsolatot tartani a közönséggel.  Persze az olyan nagy koncertek, mint például B.B. King 80. születésnapja, szintén óriási élményt jelentenek számunkra. De ha döntenem kellene, a másikat választanám.”

A zenekar évek óta töretlen sikerrel járja a világot, visszavonulásról vagy pihenésről pedig szó sem eshet. John Irvine meghatódva emlékszik vissza a kezdetekre: „Közel harminc éve zenélünk együtt, de a kapcsolatom a többiekkel semmit nem változott. Ugyanúgy zenélünk, mint még anno az otthoni bárban. Nemcsak a közönséggel tartjuk a kapcsolatot a színpadon, hanem egymással is.”

Az LMT énekese is megerősítette, hogy nagy a zenészek közötti összetartás: „Az első pillanattól kezdve tudtam, hogy nekünk együtt kell zenélnünk, és ez szerencsére így is maradt. Az emberek pedig szeretnek minket. Ameddig ez így marad, nem állunk meg.”

Kiemelt kép: LMT Connection