A filmgyártás elfeledett hősei – A kaszkadőrök története

Vigh Martin 2020. jún. 29. 0 0

Bár a legnagyobb sztárok követelik évről évre a kaszkadőrök elismerését, mégis nagyon kevesen tudnak bármit is ezen szakma kialakulásáról, távlatairól, illetve arról, hogy mennyire fontos fogaskerekei a kaszkadőrök a filmgyártásnak. Cikkünkben néhány fontosabb sarokpont segítségével foglaljuk össze a téma lényegesebb tudnivalóit.

A szó jelentése

Mindenekelőtt érdemes tisztázni, hogy mit is jelent pontosan a szó, mi a kaszkadőrök szerepe, funkciója a filmgyártásban. A forgatások esetében a főszerepeket alakító színészeket fokozott védelem illeti, hiszen ha egy fontos szereplő megsérül, az hetekre, akár hónapokra is megakaszthatja a munkálatokat. Éppen ezért bizonyos szituációktól a stúdiók igyekeznek megóvni a nagynevű színészeket, a kaszkadőrök pedig ekkor lépnek a képbe, ők azok, akik a veszélyesnek számító manővereket végrehajtják. Épületről épületre ugrálnak, hídról függenek le, vagy éppen kiugranak az égő autóból. Természetesen ma már szigorú szabályoknak kell megfelelnie, különböző tanfolyamokat kell elvégeznie mindenkinek, aki ezt a hivatást szeretné űzni. A szó maga egyébként a francia cascadeur kifejezésből származik, ami eredetileg olyan előadókra utalt, akik valamilyen vízzel kapcsolatos mutatványban vettek részt (maga a szó is vízesést jelent egyébiránt).

A kaszkadőrszakma története

A hivatás közvetlen előzményének a cirkuszművészet tekinthető. A különböző előadók az országot, sőt a kontinenst járva adtak elő veszélyesebbnél veszélyesebb mutatványokat. A 19. század végén aztán az Egyesült Államokban egyre nagyobb népszerűségre tettek szert a különböző vadnyugati show-k, melyekben már szimulált küzdelem zajlott, néhány esetben fegyverek bevonásával is. A századfordulón aztán a filmgyártás is éledezni kellett, a radikálisan új művészeti ág pedig rögtön igénybe vette a kaszkadőrök szolgálatait. Az első hivatásos kaszkadőr feltűnésének időpontjáról megoszlanak a vélemények. A források valószínűsítik, hogy 1903-ban, a The Great Train Robbery című filmben Frank Hanaway lehetett az úttörő, erről azonban sajnos nincs semmilyen dokumentáció. 1908-ban azonban a Monte Cristo grófja egy korai változatában már biztosan alkalmaztak kaszkadőrt, akinek egy szikláról kellett a tengerbe ugrania (a rendező 5 dollárt fizetett akkor a szakembernek). Egy ideig azonban az ilyen mutatványok esetében a művészek valóban az életükkel játszottak. Bár a veszély később sem múlt el, fontos mérföldkőnek számít Harold Llyod 1923-as filmje, a Safety Last, ahol először használtak kezdetleges biztonsági berendezéseket. A modern kaszkadőrtechnológia az 1960-as években született meg, míg az 1980-as évek ázsiai filmje a mutatványok mennyiségében és azok milyenségében jelentettek mérföldkövet.

Néhány híres hollywoodi kaszkadőr

Hal Needham olyan klasszikusokban tűnt fel, mint a Fényes nyergek, a Kínai negyed, a Vadnyugat hőskora vagy a Kis nagy ember, egyszer a The Hollywood Reporternek nyilatkozva a következőket mondta el a karrierjéről: „Amikor a szakmába kerültem, akkor a westernek uralták a filmgyártást. Lovas mutatványok, nagy és látványos ütközetek jellemezték a munkákat. Évtizedekkel később azonban teljesen megváltozott minden, autóval és motorral kellett dolgoznom, azonban erre is képes voltam. Életem minden percét a hivatásomnak szenteltem.”

Forrás: dallasnews.com

Needham összesen körülbelül 300 filmben és 4500 sorozatban tűnt fel, 82 évesen, 2013-ban vesztette életét.

Michelle Yeoh igazi űttörő a szakmájában, hiszen egy alapvetően férfiak által uralt hivatásban ért el hangos sikereket. Yeoh leginkább A holnap markában című James Bond-filmből lehet ismerős a nagyközönség számára, ahol a legfontosabb női karaktert, Wai Lint keltette életre. A kínai származású hölgy mögött színészként és kaszkadőrként is impozáns filmográfia áll, a hírek szerint Jackie Chan kizárólag neki engedte a női partnerei közül, hogy a legveszélyesebb jeleneteket is maga csinálja.

Colin Follenweider korunk egyik legfoglalkoztatotabb kaszkadőre, aki számtalan Marvel-filmben szerepelt már, de többek között ő Daniel Craig, Shia LaBeouf, Kevin Bacon és Bruce Willis testdüblőre is. Egy interjúban így fogalmazta meg szakmája lényegét: „Mi olyan szituációkban kellünk, amelyek a színészek számára már túl veszélyesek. Mi feláldozhatóak vagyunk azokban a helyzetekben, amelyekben a produkció arca már nem.“

Follenweideren kívül talán Bobby Holland Hanton és Richard Bradshaw emelhetőek ki korunk kaszkadőrei közül.

Legendás jelenetek

A Ben Hur a hollywoodi aranykor egyik legepikusabb filmje, az emblematikus kocsiverseny pedig a monumentalitás tekintetében teljesen új távlatot nyitott a filmesek előtt. A munkálatok öt hétig tartottak, többek között 36 ló és a hozzájuk kapcsolódó népes személyzet bevonásával. A díszletek, a felhasznált erőforrások mind-mind kiemelték a filmet saját korából.

Forrás: port.hu

Az aranypisztolyos férfi című James Bond-filmben található minden idők egyik leglátványosabb és leginnovatívabb kaszkadőrjelenete, melyet még 1972-ben ötlött ki Jay Milligan (először a houstoni Astrodome Stadionban mutatta be egyébiránt). Bár Mulligan már a film forgatásának idején mestere volt az ugrásnak, a stúdió mégis biztosra akart menni, így felkérték a híres mérnököt, Raymond R. McHenryt, hogy dolgozza ki, határozza meg a mutatvány biztonságos módját. 

Arnold Schwarzenegger legendás jelenete a Terminátor 2-ből, mikor hatalmasat ugrik a motorral. A jármű volánja mögött ez esetben Peter Kent volt. A motort két drót biztosította a mutatvány során.

Tom Cruise gyakorlatilag minden megcsinált már a több mint két évtizedes múltra visszatekintő Mission Impossible sorozat történetében. Vett részt motoros üldözésben, lógott szikláról, mászott a Burdzs Kalifa oldalán, kapaszkodott egy mozgó repülőre. Mindezt pedig azért fontos kiemelni, mert Cruise háromszoros Oscar-jelöltként is maga csinál mindent, legközelebb például a világűrbe készül. 

Híres magyar kaszkadőrök

Piroch Gábor több mint 350 nagy produkcióban szerepelt kaszkadőrként, olyan címeket említhetünk meg az esetében, mint a Titanic, a Múmia, a Skorpiókirály, a Világok harca, a Thor és a Transformers 3.

Balogh D. Menyhértet pedig olyan sztárok helyett láthattuk a vásznon, mint Sylvester Stallone, James Belushi, Dennis Quaid vagy Jeremy Irons.

Kaszkadőr-Oscar? Miért is ne!

A kaszkadőrök legfontosabb elismerése a minden évben átadásra kerülő Taurus World Stunt Awarads, azonban időről időre felmerül, hogy a filmgyártás ezen szakemberei is megérdemelnének egy külön kategóriát az Oscar-díjátadón. Bármilyen meglepő, a küzdelem már évtizedek óta zajlik, korábban többek között Sidney Lumet állt ki hangosan a kaszkadőrök mellett, aki nehezményezte, hogy egyik legközelebbi munkatársa, Jack Gill sohasem kaphatta meg a legrangosabb filmes elismerést. A kaszkadőrök jelenleg is küzdenek a jogaikért, több esetben petícióval igyekeztek felhívni a filmes szakma figyelmét a problémára. Egyelőre azonban minden próbálkozás eredménytelenül zárult.

Kiemelt kép: whichcar.com.au

Tags: Arnold Schwarzenegger, Balogh D. Menyhért, Bobby Holland Hanton, Colin Follenweider, filmipar, filmkészítés, Frank Hanaway, Hal Needham, Harold Llyod, Jay Milligan, kaszkadőr, kaszkadőrök, Michelle Yeoh, mozi, Peter Kent, Piroch Gábor, popkultúra, Richard Bradshaw, Terminátor, Tom Cruise Categories: POPKULT
Related Posts