A Horizont Galéria 2022. június 22. és július 27. között napjaink legígéretesebb művész talentumainak munkáit vonultatja fel a YOUTH 2 kiállítás keretein belül. Az alkotók legreprezentatívabb alkotásaikkal álltak a publikum elé.

Szerző: Kapitány Regina

f21

YOUTH felhozatal

A grafikus és festőművész képzettségű Bencs Dániel két, egymáshoz hasonló alkotást mutatott be 2021-es munkái közül. Az Ornamental islands I. akrilfestmény geometriai alakzatok és a művész oeuvre-jében gyakran visszaköszönő formák széles skáláját tükrözi, mind ezt gazdag színvilággal és szétszórt cérnadarabokkal. A Locsolás című munkán sűrűbben és szisztematikusabban elhelyezett akril cérnadarabokat láthatunk, a koncepciónak ez a kulcseleme.

Fotó: Biró Dávid

Dávid Zita Csúszásveszély és Másolat című naturalisztikus alkotásaiban sajátos ecsettechnikájával rendkívüli aprólékossággal érzékelteti a földfelszín olyan eltérő formációinak jellegzetes textúráját, mint a homok, vagy akár a frissen lenyírt pázsit. Még jobban megfogható ez, illetve a két anyag közötti ellentét a galériában való szembehelyezkedésük által, amely Arató Balázs kurátor érdeme.

Üveges Mónika izgalmas és szokatlan szobrásztechnikai megoldásokkal kivitelezett, műgyanta és fa keverékéből készült membránszerű HYDRA (I., II.) formációi az alkotást kiegészítő neonvilágítással transzcendentális, sőt űrbéli hangulatot idéznek.

Fotó: Biró Dávid

Németh László két, giclée print technikájú Akira alkotása első pillantásra a pop-art műfaji jellegzetességeit mutatja. Mélyrehatóbb vizsgálat után azt vehetjük észre a két mű kapcsán, hogy pár motívum és a háttérszín megváltoztatásával két hasonló képet nagyon különbözőnek érzékeltünk első benyomás alapján, az optikai csalódás áldozataivá váltunk.

Lovász Luca A gyógyulás esélyei és a Száraz levegő forró szél üresség és hervadt virágok (a fájdalom a talpunk alatt repedő jég) című alkotásai elképesztően gazdag szimbólumtárral rendelkeznek. Lovász személyes missziója, hogy a szépművészeti galériákba bevezesse a manga művészetet.

Fotó: Biró Dávid

Koleszár Stella üvegszobraiból árad a mély pszichológiai jelentéstartalom, mely a nevükben is visszaköszön – Fejnehéz és Torkosság. Talán a modern ember elméjének és testének küszködését jelképezik.

A téma megragadásában látszólag összefonódik Koleszár Stella és Góth Martin munkája. Góth Good Things are Bad Things és Bad Things are Good Things képei már címűkben is korunk dichotómiáira és mélyen gyökerező ellentmondásosságára világítanak rá.

Koncepció, egyéni benyomások

A kiállított művek összeválogatásának módszere talán elsőre véletlenszerűnek, kaotikusnak tűnhet. Közelebbről szemlélve viszont igenis megvan a maga struktúrája, melyet több rétegben lehet lefejteni. Az alkotókra leginkább jellemző motívumok és szimbólumok megmutatása fontos helyet foglal el a kurátori koncepcióban. Azt is észrevehetjük, hogy több mű témája kapcsolódik az aktuális évszakhoz, ugyanakkor nem mehetünk el amellett a felismerés mellett, hogy az alkotásokban, néha rejtve, néha világosan, érzékelhető egyfajta mély és őszinte, önvallomásszerű tudatállapot. Ennek megélése persze sok esetben a látogató egyéni érzékenységén múlik, talán ez mindig saját interpretáció kérdése. Erről szól az absztrakt művészet, mindenki egy kicsit magára szabja.

(Először 2019. nyarán tartották meg az első YOUTH kiállítást, a feltörekvő alkotók akkor Pintér Dia, Magyari Zsuzsa, Takács Ádám és Varga Ádám voltak.)

A kiállítás július 27-ig megtekinthető a Horizont Galériában.

A kielmelt és a cikkben szereplő fotókat Biró Dávid készítette, rendelkezésünkre bocsátotta: a Horizont Galéria.