És a premierre sem kell már sokat várni. 

f21

A Trónok harca a 2010-es évek legnépszerűbb sorozata volt, melyet hétről hétre pezsgő diskurzus és heves viták követtek. Az HBO szériáját éveken keresztül ünnepelték a kritikusok és a nézők is, mint olyan produkciót, ami ritkán látható módon képzett hidat tömeg- és elitkultúra között. Aztán persze jött az utolsó két évad, mely a kapkodás és a rossz értelemben vett „hollywoodiaskodás” iskolapéldájaként vonult be a köztudatba.

A siker láttán persze nem volt kérdés, hogy valamilyen módon életben kell tartani az univerzumot, és ebben ez esetben bizakodásra adhat okot, hogy most nem volt jellemző az HBO-ra a korábban említett sietség. Mire a Sárkányok háza című előzménysorozat első része adásba kerül, már több mint három év telt el az anyaszéria fináléja óta (a fejlesztés pedig nyilván jóval korábban elkezdődött), idő tehát bőven volt a legapróbb részletek kidolgozására is.

Most az Entertainment Weekly közölt hosszú interjút a sorozat néhány szereplőjével, emellett pedig néhány vadiúj fotót is nyilvánosságra hozott a lap.

A Rhaenyra hercegnőt alakító Emma D’ Arcy azt emelte ki a karaktere kapcsán, hogy az uralkodólány „kitolja a nőiség határait”, és kiegészülve az Olivia Cooke által játszott Alicenttel, komoly küzdelmet folytat a patriarchális világgal. A készítők egyébként azt is kiemelik, hogy George R. R. Martin ezen története sokkal kevésbé alapul valós történelmi tényeken, így a nőközpontúság is jobban érvényesülhet. Akárcsak a diverzitás, amely kapcsán a készítők kiemelték, hogy céljaik szerint ez nem fog erőltetettnek érződni.

A könyvek szerzője egyébként korábban nagyon elismerően nyilatkozott a sorozatról:

Ryan Condal és Miguel Sapochnik fantasztikus munkát végeztek. A castingról pedig szintén csak szuperlatívuszokban tudok nyilatkozni. Csakúgy mint a Trónok harcánál, a színészek többségéről valószínűleg nem is hallottatok még, de hamar meg fogjátok szeretni őket. Csak azért, hogy később összetörjük a szíveteket… de erről egyelőre nem mondok többet.”

Trónok harca
Pillanatkép a sorozatból. Forrás: Index.hu

A sorozat premierjére sem kell már sokat várni. Az első rész augusztus 22-én kerül fel az HBO Max kínálatába. A korábban említett színészeken kívül fontos szerepet játszik majd a sorozatban többek között Paddy Considine, Matt Smith, Rhys Ifans és Steve Toussaint is.

Kiemelt kép: Moobius.hu