A Szabad Európa TV szombathelyi stábja helyi történeteket gyűjtött az elmúlt hónapokban, amelyekből művészek bevonásával egy városi túrát gyúrt össze Szabad területek címen. A június 4-ei kerékpáros videotúrára már elindult a regisztráció.

Az esemény leírása: 

Szeretettel meghívunk időutazó túránkra. Olyan helyekre látogatunk, ahol a késő nyolcvanas évektől a kilencvenes évek végéig valakik a szabadság lehetőségét keresték.

„Kerekek és lépések”: olvashattuk, pontosabban nézhettük annak az 1990-ben készült televíziós sorozatnak a címében, amely az egy évtizeddel korábbi legendás Másfélmillió lépés Magyarországon folytatásaként készült. Rockenbauer Pál tévéstábjához hasonlóan mi is nyakunkba vesszük a lábunk, de nem a Kéktúrán, hanem az időben utazunk. A lépéseket is kerekekre váltjuk, kerékpárral tesszük meg a túrát. Videótúránk során jövőbeli multimédia-eszközökkel mutatjuk meg nektek a múltat.

Az általunk feltárt szabad területek felderítése közben megismerhettek elfeledett katonatörténeteket, lesznek látomásos animációvíziók, beszélő szobrok, kultúrház-kémlelés és az elveszett szabadidő keresése. A séta során azt a kérdést is feszegetjük, hogy hol vannak és melyek a szabad területek ma.

szabad terek
Forrás: Szabad Európa Tv

Szabad Európa TV – Stúdió Szombathely stábja: Farkas Boldizsár, Feiner Emma, Fodor Levente, Fókás Márton, Nakada Anna Róza, a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium mozgókép- és animációkészítő szak harmadéves diákjai, W. Horváth Tibor és Salamon Júlia.

Szakmai partner: Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete (KÖME), Pneuma Szöv. művészcsoport

A túra hossza: 4,5 km, hozzávetőleges időtartama: 120 perc (A túra csak komoly eső/vihar esetén marad el.)

Találkozópont: 9700 Szombathely, 11-es Huszár út 110. melletti parkoló (Huszárlaktanya mellett)

Technikai információ a részvételhez: kényelmes, sportos öltözék, cipő, kukker vagy távcső (ha van), okostelefon + fülhallgató (ha van, mobilinternet kapcsolattal)

A regisztrációval elfogadod, hogy az eseményen készülő, téged is ábrázoló fotók és videók később dokumentáció céljából fel lesznek használva. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció itt: https://forms.gle/ki2NrTE3wgPVYD5k6

A sétán részvévők létszáma a járványügyi szabályozások szerint limitált férőhelyes. A regisztrációt követően megerősítést küldünk a részvételről.

Háttér: A szabad területek felderítéséhez egy korábbi, fenti időszakot vizsgáló, általunk interjúk és archív újságcikkek alapján szerkesztett térképes gyűjtés volt segítségünkre.

Nézz bele itt: https://www.google.com/…/data=!4m2!6m1…

A SZABAD EURÓPA TELEVÍZIÓ Szombathely – Identitás és helyi emlékezet összekapcsolása (TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01398) projekt keretében, Széchenyi 2020 program támogatásában valósul meg.

 

Kiemelt kép: Szabad Európa Tv – Szabad területek Facebook-esemény