Csalás vétsége miatt emeltek vádat a mexikói Angel Pereda ellen, amiért több millió dollárért árulta többek között Jean-Michel Basquiat és Keith Haring hamisított képeit.

A New York-i hatóságok letartóztatták a 49 éves mexikói Angel Peredát, aki az Egyesült Államok déli körzetének ügyészsége szerint több millió dollárért próbált hamisítványokat eladni, amelyekről azt állította, hogy híres művészek, köztük Jean-Michel Basquiat és Keith Haring alkotta őket – írja a Rolling Stone.

A hatóságok szerint Pereda úgy próbálta hitelesnek kiadni a műtárgyakat, hogy megváltoztatta azok származási helyét, illetve valótlan tulajdonosi előzményeket hozott létre. A Keith Haring Alapítvány viszont megállapította, hogy a sárga váza és a színes festmény, amit két különböző New York-i aukciósháznak ajánlott fel Pereda, nem valódi Haringek, így a nyomok egyből a mexikóihoz vezettek.

angel pereda hamis
Angel Pereda egyik hamis Keith Haring festménye / Forrás: U.S. Justice Department

Az FBI egyik ügynökének nemrégiben nyilvánosságra hozott nyilatkozata szerint csapdát állítottak Peredának. Egy beépített, potenciális vevő származási adatokat kért a mexikóitól, aki el is küldte az új, hamisított dokumentumokat WhatsAppon keresztül.
Pereda ellen egy rendbeli csalás vétségével emeltek vádat, amiért legfeljebb 20 év börtönbüntetés szabható ki.

„A bizalmat kihasználva értéktelen műtárgyakat adott el felbecsülhetetlen értékű műalkotásokként. Remélhetőleg ez az eset tanulságul szolgál mindenki másnak, aki hasonló bűncselekményeket fontolgat – az FBI Művészeti Bűnözés Elleni Csoportjának megvannak a forrásai ahhoz, hogy megkülönböztesse a valódit a hamisítványtól és tagjai gondoskodnak arról, hogy az elkövetők szembesüljenek tetteik következményeivel” – nyilatkozta William F. Sweeney Jr., az FBI igazgatóhelyettese.


Kiemelt kép: Az egyik lefoglalt hamisítvány (szerkesztett)