Sokszor futunk össze a Facebookot vagy az Instagrammot görgetve roppantul szellemes társadalomkritikai rajzokkal, képekkel, illusztrációkkal. Ezekkel az egyetlen gond az, hogy olyan szinten terjednek a közösségi médiában, hogy a rengeteg névtelen megjelenítés mellett már-már eltűnik a készítő személye, vagy pusztán a befogadó netező számára tűnik ez irreleváns információnak, így nem is foglalkozik vele.  

Nincs ez máshogy Gudim Antonnal sem. Feltehetően te is többször találkoztál már a fiatal orosz illusztrátor alkotásaival, de impulzus hiányában és a világháló “plagizáló” jellege miatt nem tudtál nevet társítani a képekhez. Most egy kis betekintést nyerhettek a világába:

Gudim Anton egy Moszkvában élő fiatal illusztrátor, aki rövid, ámde annál viccesebb, néha erős szarkazmussal és fekete humorral átszőtt illusztrációval lett az internet egyik leghíresebb képregény rajzolója. Gudim stílusa az egyszerűsége mellett roppant elegáns, lágy pasztell árnyalatokkal dolgozik. Célja: – ahogy egy interjúban fogalmazott –“a mindennapi dolgokat úgy megjeleníteni, ahogy eddig még soha nem láthattuk”. (Szinte minden nap készít új alkotásokat, ezeket Instagram és Facebook profilján tudjátok nyomon követni. )

Elmondása szerint folyamatosan gyűjti az impulzusokat a világból, szeretne rajzaival a legkisebb, legtipikusabb összetevőkre rámutatni a hétköznapi pillanatokból, majd azokat kiforgatva, szarkasztikusan, humorosan bemutatva felhívni rájuk a figyelmet. Gudim ennek érdekében már kidolgozott egy módszert, hogy minél jobb ötleteket és újító gondolatokat nyerjen művészetéhez: “Először feljegyzéseket, szituációs szövegeket készítek, akár az utcán, a Mekiben, egy buszmegállóban vagy a munkahelyemen, majd később ezt átgondolva rajzolom meg a képet” – mondja. “Nagyon fontos számomra, hogy az általam bemutatni kívánt gondolatok a lehető legegyszerűbben »kommunikáljanak« a befogadóval. Nem szeretem a hosszú képregényeket, melyek tele vannak tűzdelve gondolatfelhőkkel. Unalmasak…” 

Gudim egyedi stílusa kizárólag a tömör történetmesélési képességre támaszkodik, így hozza közelebb az emberekhez azokat az ismerős szituációkat és helyzeteket, melyeket sajátosan vicces és modern formában képes illusztrációival megeleveníteni. “Élvezem, hogy hagyhatok valamit magam után a világnak, és azt a tényt, hogy igazán vizuálisan – a számomra legközelebb álló kommunikációs stílusban – beszélhetek az emberekkel/emberekhez” – mondja Gudim.

Most pedig lássuk Gudim képregényeit:

Az idézeteket Rebecca Fulleylove, a www.itsnicethat.com beszerző újságírójának interjújából vettük át.