Andy Warhol minden kétséget kizáróan a pop-art egyik, ha nem a leghíresebb képviselője. A nevét hallva a többségnek valószínűleg a Campbell’s leveskonzerv jut eszébe, ám munkássága természetesen nem csak ennyiből állt. Rendezőként is tevékenykedett, nevéhez leginkább „kísérleti” jelzővel illetett filmek fűződnek, de szitanyomatokkal és polaroid fotókkal is büszkélkedhetett. Születésének 90. évfordulójára szedtünk most össze egy csokorra valót az utóbbiakból.  

Warhol a 60-as évektől kezdve fotózott, szerette megörökíteni a körülötte folyó eseményeket, sok képet csak hobbiból lőtt el, teljesen hétköznapi dolgokról, mint például az ikonikussá vált banánokról.

A képek nagy része a fiókja mélyén landolt, csak pár darab volt, amiből printeket kért. Több mint 50 ezer fénykép lapult a szekrénye alján, ám 1987-ben egy show-t rendezett ezeknek a felvételeknek. A 2000-es évek elején Jim Hedges kezdett el intenzíven érdeklődni a fotók iránt, és nagy tételekben megvásárolta azokat a Warhol Foundationtől. Hedges azért is fontos személy a történetben, mert miatta kezdtek el az emberek érdeklődni Warhol munkássága iránt. Fotóin főképp a New York-i divattervező-, színész-, művész- és zenészvilág krémje képviselteti magát, de néhány Andy Warhol-„szelfi” is van a polaroidok között.

Képek forrása: www.player.hu