A legendás kilencvenes évek a magyar zeneiparban is otthagyta a lábnyomát. Ma már sokszor jókat derülünk a zenéken és a videoklipeken, de az akkori bulikban hatalmas ováció fogadta a slágereket. Ezekből próbáltuk összegyűjteni és megvizsgálni a 10 leghíresebbet.

1. Happy Gang – Kérek egy kulcsot a szívedhez (1996)

A „Boldog banda” egy a sok ’90-es években létrejött fiúzenekar közül, ám a maguk módján mégis egyediek a srácok. Szövegeik már-már versnek beillő költői eszközökkel tarkított, általában szerelmes sorok. Egyediségüket talán pontosan ez a líraiság adja – ezek a sorok pedig, ha ilyen sármos fiatalemberektől hangzanak el búgó hangon, kigombolt ingben lötyögve, bizony meg tudják dobogtatni a női szíveket.

2. Carpe Diem – Álomhajó (1997)

Élj a mának, avagy Carpe Diem! A formáció Álomhajó című dala is ezt az üzenetet adja át. Talán az egyik legnagyobb bulizós szám a kilencvenes évekből, minden disco elengedhetetlen dala volt. Érdekesség, hogy a Dél- Afrikában forgatott klipben szereplő hölgy (Funnah Fanny) helyett Stefanidu Janula énekelt.

3. Hip- Hop Boyz – Megbántottak (1997)

Ismét egy fiúbanda, ám ez már a Happy Ganggel ellentétben kicsit pörgősebb stílust képvisel. Míg a dalszövegben elmesélik, hogy egy komoly szakítás után már túl vannak a fájdalmakon, a klipben lévő tánc koreográfiája erről igyekszik elvonni a figyelmet. Mutogatások, ugrálások mindenféle helyszíneken, jelmezekben. Igazi kilencvenes évek.
Ma már egy jobban sikerült farsangi bulin sem látunk ennyi színes és értelmetlen hacukát, de akkor ez teljesen normális volt.

 

4. UFO – Szerelemdoktor (1996)

Az UFO zenekar nem vitte túlzásba a címválasztást, amikor Dr. Love frontember után szerelemdoktorra keresztelte a slágert. A klipben megfigyelhetjük, hogy a profi rapper orvosunk képes a lányok combján keresztül is szívhangot vizsgálni, majd valószínűleg a megfelelő helyen akár kézrátétellel is gyógyítani.
Bár a mai orvoslás is ennyire gyors és hatékony lenne…

 

5. Emergency House – Dübörög a ház (1997)

Az Emergency house az a zenekar, aminek az elindulása még Erika C. és Robby D. táncstúdiójához köthető. Ehhez mérten az egyetlen igazi nagy slágerük egy mozgalmas, ritmusos zene lett, ami egy mélyen gyökerező gondolatról szól: annyira hangos a zene, hogy reng bele az egész ház. És persze megjelenik az elmaradhatatlan mondat is: „Kezeket fel!”

6. VIP – Keresem a lányt (1998)

Egy újabb fiúzenekar újabb szerelmes, csajozós, ugrálós dala. Mégis hatalmas siker, mert akárhogy is nézzük, négy jóképű pasi, aki egyszerre mozog, és szépeket énekel, leveszi a hölgyeket a lábukról. A zenekar egyébként igazából Rácz Gergő karrierjének a bölcsője, szóval ehhez a produkcióhoz képest egész szép pályát futott be a dalszerző, énekes, producer.
Természetesen a klip itt is sok értelmetlen és ma már viccesnek tűnő effektekkel lett tarkítva, csak hogy el ne térjünk a trendtől.

7. Bestiák – Fáj még, ha néha felhívsz (1998)

Bár a kilencvenes évek leginkább a fiúzenekarokról szólt, amikből gyakran már egy főre is kettő jutott, de mégsem mehetünk el, az ugyanilyen mintára alakult női együttesek mellett sem. A Bestiák pedig pontosan egy ilyen zenekar, a három hölgy együtt táncol, ugrál és mosolyogva énekli, hogy még mindig fáj nekik a szakítás.

8. Shygys – Hello (1999)

A listáról kihagyhatatlan a Shygys, akik, bár csak a korszak végére, de elkészítették legnagyobb slágerüket, a Hello-t. Ebben a klipben aztán tényleg minden van. ami kilencvenes évek. A srácok a pólót is leveszik, hogy senkinek kétsége ne legyen; ki vannak gyúrva. Az akkori modern effekteket pedig végképp nem spórolták ki. A dalban a srácok már-már könyörögnek a hölgyeknek, hogy megkapják őket. Feltehetőleg ez több ízben sikeres is volt.

9. Picasso Branch – Álmodj Rólam (1999)

Listánk utolsó fiúbandája. A kezdetben duónak induló produkció Kozsó befolyására végül egy öttagú csapat lett a Shygys mintájára. Első nagy slágerük az Álmodj Rólam lett, melynek egyedisége a klipben rejlik. Egy egész kreatív ötlet alapján lányok Voodoo-baba segítségével varázsolják oda maguknak az álompasikat, akik énekelnek és táncolnak a kedvükért.

10. Ámokfutók – Szomorú szamuráj (1995)

Talán az egyik leghíresebb dal a kilencvenes évekből, bár vitatható népszerűségének az oka. Kozsó a dalban már nem elégedett meg azzal, hogy csodaszép lányokat fűzhet be, ezért szamurájnak adta ki magát, hogy érdekesebbnek tűnjön az élete.
Szövege megváltja a világot, hisz „Nagy az, aki nagy, aki kicsi, az kicsi.” Az egész klip és dal felfogása már-már a kilencvenes évek paródiája, feszegeti a határokat. Egy biztos, aki hallotta a dalt, el nem felejti.