Április 17-én a Savaria Slam Poetry megtartotta a hetedik évad utolsó előtti nagyestés rendezvényét, amelyen ezúttal a türelem volt a versenytéma. A tavaszi szünet nyitányához képest sokan eljöttek, a lépcsőtől a babzsákokig alig lehetett felfedezni üres helyet.

Az utóbbi időszakban öröm látni, hogy egyfajta megfiatalodásiújhullám” érte el a szombathelyi slam klubot. Ezt a jelenséget főként az elmúlt két tavaszi eseményen lehetett megfigyelni. Bár alapvetően a közönség lélekszáma nagyobb ugrást nem mutatott, a tavaly őszi időszak 60-100 fő között mozgó törzsgárdája idén is hűen megjelent az eseményeken, így véleményem szerint inkább a hely/atmoszféra/személyek megszokása alakíthatta így a dolgokat. A szeptemberi költözést követően forrott ki ez a törzsközönség, akik közül sokan, bátorságukat összeszedve most már színpadra is ki mernek állni. (Pedig feltehetően sokuk nem is hallott még szeptember előtt a slam poetryről.) Azt hiszem, főként ez lehet az oka annak, hogy mostanában az Open Mic etap vége még plusz három-négy helyben jelentkezővel is kiegészül, vagy hogy a tavaszi félév minden rendezvényén volt legalább egy slamszűz a versenyzők soraiban.

Ehhez persze az is hozzátesz, hogy elég egyedi módon a szombathelyiek – a nagy estékhez képest ritkább időközönként – szerveznek slam poetry workshopot is, ami különkiadásként fut. Ezen a közönség soraiban ülők megismerkedhetnek közelebbről is a rutinosabb slammerekkel, lefolytathatnak mélyebb eszmecseréket, játékok, feladatok és gondolatbontó beszélgetések során pedig közelebb kerülhetnek a műfajhoz.

Fotó: Lutor Katalin

Egy szó mint száz, úgy tűnik az SSP utánpótláscsapata is alakul, és egyre színvonalasabb szövegekkel lépnek fel a slampalánták az AGORA Savaria Művelődési- és Sportház színpadára. Ez a minőségbeli ugrás kiütközött a versenyen is, ahol igazán szoros felállás alakult ki, több pozícióban pontegyezéssel. A türelem témát rendre jól dolgozták fel a fellépők, hallhattunk velős kritikákat, elkeseredett, de örömteli szövegeket is, a változatosság pedig a közönség figyelmét intenzíven a színpadhoz szögezte. A konferanszok ezúttal is Paukovics Gergely és Székely Zoárd voltak, akiknek az Open Mic alatt hallhattuk a Team Slam OB-ra készített nagyszerű előadásukat is.

A szervezők mellett a zsűrit is dicséret illeti, nemcsak Krausz Dávid visszatérése (múlt hónapban versenyzett) jelentette a minőségi véleményadás biztosítékát, hanem az is, hogy egy nagyon figyelmes, kritikus csapat alakult ki a bézs fotelok ölelésében, így minden fellépő összeszedett, teljes véleménnyel távozott a mikrofon mögül.

A TÜRELEM dobogója:

I. helyezett: Vincze Bence
II. helyezett: Lutor Katalin
III. helyezett: Szabó Laura ‘Lala’


Lutor Katalin galériája


A kiemelt kép Lutor Katalin fotója