Tennessee Williams drámaíró 1911-ben,  pontosan ma 110 éve született Thomas Lanier Williams néven.

Cipőbolti alkalmazottból Pulitzer-díjas szerző

Tennessee Williams – akit 1979-ben az amerikai Színház Csarnokába (American Theater Hall of Fame) is beválasztottak – St. Louis-ban ismerte fel drámaírói ambícióit. Ekkor egy cipőboltban dolgozott, de kisebb színtársulatok már játszották néhány szárnypróbálgatásként írt darabját. Ők bátorították arra is, hogy jelentkezzen az Iowai Egyetem drámaíró szakára, ahol 1938-ban sikeresen diplomázott.

Az első nagyobb sikert az Üvegfigurák című műve hozta meg számára 1944-ben, amiben egy déli államokban élő, deklasszált család életét dolgozza fel. Nem kellett sokat várnia a következő elismerésre sem: 1947-ben elnyerte a Pulitzer-díjat A vágy villamosa című darabjáért. A mű főszereplője, Blanche DuBois erősen hordozza Williams húgának, Rosenak a személyiségjegyeit, de egyes kutatók szerint az író vonásai is tükröződnek a karakterben.
Azt is állítják, Williams a darab írása közben úgy érezte, hamarosan meghal és ez lesz az utolsó mű, amivel elkészül. Második Pulitzer-díját a Macska forró bádogtetőn című munkájáért kapta 1955-ben.

tennessee williams 110 eve szuletett
Andy Warhol (balra) és Tennessee Williams (jobbra) 1967-ben. / Fotó: James Kavallines

Bár elsősorban drámaírással foglalkozott, karrierje során két kötetnyi verset, együttesen öt kötetnyi esszét és novellát, néhány forgatókönyvet, illetve egy memoárt is publikált.

Tragédiáit próbálta kiírni magából

Sokat merített a családjából és közvetlen környezetéből is a szereplőihez, amivel talán a magánéleti nehézségeit és tragédiáit próbálta kiírni magából. Húgát, Rose-t skizofréniával diagnosztizálták és lobotómiát alkalmaztak rajta, aminek következtében egész életére cselekvőképtelenné vált. Ekkor Williams alkohol- és drogfüggősége megerősödött, amin a későbbi toxikus párkapcsolatai sem segítettek. Végül 1983-ban egy bizarr baleset következtében hunyt el New York-i hotelszobájában: egyik gyógyszeres üvegének fedele zárta el légcsövét. 

„14 évesen koromban találtam rá az írásra, menekülve a valóság elől, mert nem éreztem benne semmi komfortot” – írja Williams Az ifjúság édes madara előszavában.