Az anyagi gondokkal küzdő, nélkülöző, a pandémia következményeként beállt válságban egzisztenciálisan ellehetetlenült írók megsegítésére szociális alapot hozott létre a Szépírók Társasága, melyet a Summa Artiummal közösen kezel. A felajánlásokból befolyt összeget pályázati úton osztják majd szét a rászorulók között. 

„Évek óta visszatérő igény mutatkozott arra, hogy a magyar irodalom legjelesebb szerzőit tömörítő független írószervezet, az 1997-ben alapított Szépírók Társasága a szakmai munka mellett a szolidaritás ügyét is előremozdítsa” –írják. „Korábban is nélkülöző írótársaink megsegítésének igényét a járványhelyzet és az ezzel együtt megjelenő gazdasági válság felerősítette: nemcsak az irodalmi estek, közönségtalálkozók, könyvbemutatók, fesztiválok elmaradása okozott olykor drámai jövedelemkiesést egyes tagjainknak, a válság a könyvpiacra is jelentős negatív hatással van, így az innen elérhető bevételek nagy része is eltűnt. Mindezek eredményeként még inkább nyilvánvalóvá vált, hogy sok alkotóművész milyen komoly, nehezen elhárítható anyagi kiszolgáltatottságban él.”

Szépírók Társasága

Ezért van nagy jelentősége annak, hogy 2021 elején, hosszú jogi és szakmai előkészítő munka után megkezdi működését a Szépíró Alap, amely a Szépírók Társaságának a Summa Artiummal közösen üzemeltetett segélyezési rendszere. Az alapból a Társaság rászoruló tagjai részesülhetnek pályázati kiírás keretében benyújtott kérelem alapján, amelyeket az e célra felállított szociális munkacsoport bírál el.

A Szépírók Társasága szociális alapját az üzleti és a kulturális élet között híd-szerepet betöltő Summa Artium Alapítvány kezeli; az adományokat ide várják: Summa Artium Alapítvány, MagNet Bank 16200010-10071036, a közleményben kérik feltüntetni: Szépíró Alap, Adomány. A 200 ezer Ft fölötti adományokhoz szerződéskötésre van szükség, e remélt esetekben kérik a szándékot a Társaság emailcímén jelezni (szepiroktarsasaga@gmail.com).

„A szegénység ábrázolása és a nehéz sorsokkal vállalt empatikus közösség hagyományosan és mindmáig jelen van a magyar irodalom fősodrában” – olvasható a felhívásban. „A Szépírók Társasága társadalmi szerepvállalása is közismert és folyamatos. Ugyanakkor az irodalmi támogatások volumene és elosztása elégtelennek bizonyult az autonóm irodalom és az ebben a szellemben alkotó írók egzisztenciális problémáinak kezelésére. Rendkívül fontos, hogy az olvasó közösség a segélyezés ügyét magáénak érezze, és ne hagyja a kortárs irodalom szereplőit magukra küzdelmeikben.”

Várják a támogatásokat, hiszen – mint írják – „a minőségi, független irodalom fennmaradása, kultúránk formálóinak léthelyzete és a társadalmi szolidaritás mindannyiunk közös ügye”.

Forrás: Szépírók Társasága