Kihirdette a MANK Nonprofit Kft. azon fiatal művészek névsorát, akik az ősz folyamán a neves Szigligeti Alkotóházban vehetnek részt összművészeti mentorprogramon. A tíz nyertes írásaiból magyar-angol nyelvű antológia készül, amelyben elolvashatóak lesznek a mentorok mentoráltak verseihez írt rövid felvezető esszéi is.

A tíz nyertes részvételével zajlik majd a szimpózium a Szigligeti Alkotóházban, ahol szállást és napi háromszori étkezést biztosítanak a szervezők. A program során lehetőség nyílik a mentorral történő együttműködésre a szimpózium első felében, majd a Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep meghívott alkotóival dolgozhatnak együtt a fiatal művészek a program második felében. A szimpózium idején portrésorozat és versvideó készül a nyertes pályázókról, valamint a mentoráltak verseiből angol fordítások is születnek. 

A szigligeti összművészeti mentorprogram mentorai és a mentoráltak:

Áfra János Kósa Eszter
Deres Kornélia Kazsimér Soma
Gál Ferenc Rékai Anett
Géczi János Kovács Edward
Győrffy Ákos Kubina Zita
Kemény István Korsós Gergő 
Kukorelly Endre Nagy Dániel
Szlukovényi Katalin Locker Dávid
Tóth Krisztina Ősi Anna
Visky András Masri Mona Aicha
A Szigligeti Alkotóház

Az irodalmi mentorprogram keretében szeptember 30. és október 4. között a kiválasztott fiatalok elismert kortárs szerzőkkel dolgozhatnak együtt – az irodalmi táborokban megszokott csoportos munka helyett ezúttal egy az egyben, közvetlenebbül, kitérve minden olyan szakmai kérdésre, amely a mentoráltban megfogalmazódik. A pályázatra leadott és a Szigligeten írt szövegek mentori útmutatás szerinti gondozására, a továbblépési lehetőségek megbeszélésére is lehetőség nyílik. A munka eredményét a mentoráltak egy-egy rövid esten prezentálhatják, ahol a mentor kérdései segítenek áttekinteni az addigi eredményeket.

A szimpózium második felében, október 5. és 9. között a művészetköziség kerül előtérbe, lehetőséget teremtve arra, hogy a szépírók közös gondolkodásba kezdjenek a Ceredi Kortárs Nemzetközi Művésztelep kastélyban dolgozó vizuális művészeivel, megalapozva a szimpózium ideje alatt realizálható vagy akár későbbi projekteket is.

Később a tíz mentorált fiatal néhány Szigligeten írt és/vagy gondozott verse egy közös kötetben is megjelenik, a mentorok rövid felvezetőinek kíséretében. A napvilágot látó antológiában a versek és a mentorok által írt felvezető írások hozzáértő műfordítók közreműködésével angolul is olvashatóvá válnak. 

Pályázatot nyújthatott be minden olyan önálló kötettel még nem rendelkező, magyar nyelven alkotó fiatal szerző, aki a pályázati határidő lejártakor már elmúlt 16 éves, de a 30-at még nem töltötte be.

A tíznapos összművészeti szimpózium a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program beharangozójaként valósul meg a Szigligeti Alkotóházban. A ma már történelmi múltú intézmény egész évben várja az alkotóművészeket. Itt alkotott többek között Örkény István, Zelk Zoltán, Kassák Lajos, Nemes Nagy Ágnes, Szabó Magda, Kertész Imre, Pilinszky János.