Idén 25 éves a Szépírók Társasága, ennek jegyében rendezik meg a Szépírók Őszi Fesztiválját október 26. és 30. között Budapesten.

A fesztivál programjait úgy állították össze a szervezők, hogy azok tükrözzék a Szépírók Társaságának összes fontos tevékenységét: a Szociális Alapon keresztül a szakmai szolidaritást, a Let’s Meet / Versopolis / BE(p)ART programokban a nemzetköziséget, a folyóirattalálkozóval és a Szépíró-díjak átadásával pedig a hazai irodalmi élet támogatását. Az ötnapos irodalmi ünnep több helyszínen zajlik majd, köztük az online térben is.

Október 26-án a Nyitott Műhelyben Fehér Renátó és Kustos Júlia vezetésével, Balogh Endre hozzászólásával irodalompolitikai kérdéseket fognak körbejárni a résztvevők, valamint a Szépírók Szociális Alapjának helyzetét teszik mérlegre.

Október 27-én a Werk Akadémián a kulturális aktivizmusé és a podcasteké lesz a főszerep, Solti Hannát (Vénusz Projekt), Fórizs Mátyást (444) és Kadarkai Endrét Pion István kérdezi majd saját műsoraik születéséről, működéséről és céljáról.

Október 28-án a Három Hollóban nemzetközi költészeti esttel várják a közönséget, két olasz költő, Gaia Ginevra Georgi és Valentina Colonna mellett Borda Réka és Závada Péter képviseli majd a magyar irodalmat. A részvevőket Lévai Balázs kérdezi majd, verseiket pedig Bánky Sára olvassa fel.

Október 29-én szintén a Három Hollóban a magyar irodalmi folyóiratok helyzete lesz a téma, szóba kerül majd a Kalligram, a Látó, a Székelyföld és a Műút. De ugyanezen a napon adják át az idei Szépíró-díjakat is.

Október 30-án pedig az online térbe költözik a Szépírók Őszi Fesztiválja, ugyanis ezen a napon bemutatkoznak a Szépírók Társaságának 25. születésnapja alkalmából készült videóüzenetek.

szépírók f21

A Szépírók Őszi Fesztiváljának részletes programja:

Az idén 25 éves Szépírók Társasága bemutatja: Szépírók Őszi Fesztiválja2022. október 26–30.

október 26. szerda, 18:00 | Nyitott Műhely, Budapest

Szociális AlapSzatellit a Fesztiválon: irodalompolitikai beszélgetés a Szépírók Szociális Alapjáról. Felkért hozzászóló: Balogh Endre. A beszélgetést vezeti: Fehér Renátó és Kustos Júlia. A Nyolc Ág Kultúraközvetítő Stúdió és a Szépírók Társasága közös rendezvénye.

október 27. csütörtök, 18:00 | Werk Akadémia, Budapest

Let’s TalkPodcastok és kulturális aktivizmus – Az ötlettől a megvalósításig, témaválasztás, kérdések és kihívások. A Szépírók Társasága Erasmus+ projektjének budapesti eseménye. Vendégek: Solti Hanna (Vénusz Projekt), Fórizs Mátyás (444), Kadarkai Endre. Moderátor: Pion István

október 28. péntek, 19:00 | Három Holló, Budapest

VersopolisNemzetközi költészeti est. A Versopolis egy jelenleg összesen 39 ország 320 költőjét bemutató európai költészeti platform. 2014-ben jött létre, a Szépírók Társasága 2020 óta a tagja. Vendégeink: Gaia Ginevra Georgi, Valentina Colonna (Olaszország), Borda Réka, Závada Péter. Moderátor: Lévai Balázs. Közreműködik: Bánky Sára

október 29. szombat | Három Holló, Budapest

15:00 Közgyűlés (zártkörű esemény, csak a Társaság tagjai számára)

18:00 BE(p)ART – Határtalan irodalom. Folyóiratok találkozója: Kalligram, Látó, Székelyföld, Műút. Szervező: Karádi Éva

20:00 A 2022-es Szépíró-díjak átadója. A kuratórium tagjai: Deres Kornélia, Péntek Orsolya és Németh Gábor. Közreműködik: Németh Róbert

október 30. vasárnap, 18:00 | Online

A Szépírók Társasága 25. születésnapja alkalmából készült videóüzenetek online premierje


TÁMOGATÁS

A Szépírók Társasága az ország legnagyobb, független irodalmi szervezete. Támogassátok őket, hogy a minőségi magyar irodalomnak ne csak múltja, hanem jelene és jövője is legyen!

Adománygyűjtő oldal: https://adjukossze.hu/adomanygyujtes/2585

SZOCIÁLIS ALAP

A Szépírók Társasága Szociális Alapját az üzleti és a kulturális élet között híd-szerepet betöltő Summa Artium Alapítvány kezeli, az adományokat ide várjuk: Summa Artium Alapítvány, MagNet Bank 16200010-10071036. A közleményben kérjük feltüntetni: Szépíró Alap, Adomány. A 200 ezer Ft fölötti adományokhoz szerződéskötésre lesz szükség, e remélt esetekben kérjük a szándékot a Társaság e-mail címére jelezni (szepiroktarsasaga@gmail.com).

SZÉPÍRÓK TÁRSASÁGA

A Szépírók Társasága írók, irodalomtörténészek, kritikusok, fordítók és irodalomszervezők egyesülete. 1997-ben jött létre azzal a céllal, hogy a korszerű irodalomszemlélet, a hatékony érdekképviselet és a demokratikus kultúrpolitika fóruma legyen. Alapszabálya így fogalmaz: „A Szépírók Társasága egymás irodalmi munkásságát megbecsülő és szellemi tekintetben egymáshoz közel álló írók által létrehozott szakmai, érdekvédelmi és szolgáltató szervezet.” A Társaság rendezvényei elősegítik a színvonalas kortárs irodalom és az olvasók találkozását, a kortárs irodalom tudományos vizsgálatát és a róla szóló kritikák megszületését. Programjai között hagyományos író-olvasó találkozók ugyanúgy szerepelnek, mint középiskolásokat és egyetemistákat megszólító oktatási programok vagy szélesebb közönséget vonzó fesztiválok. Együttműködik hazai és nemzetközi irodalmi és kulturális szervezetekkel.

A kiemelt kép a Szépírók Társaságának 2021-es őszi fesztiválján készült