Szex, szerelem, pénz. Néhány szó, amiről Mira Sabo legújabb könyvében ír; a téma már nem először kerül az írónő tollára. A Birtoklás-trilógia várva-várt második részének bemutatóján jártunk és szájtátva jöttünk haza.

Mira Sabo szombathelyi származású írónő, aki jelenleg a vasi megyeszékelyen él és munkálkodik – nem kevés sikerrel. Számára a család a legfontosabb, felüdülés az írás, amelyet álnéven folytat. Általában kedvenc kávéházában ülve, barátaival társalogva alkot. A napjai nagy részét ott tölti, úgyhogy szívesen fogad minden beszélgetni vágyót. A nyüzsgés, a különböző ingerek, a nagyvárosi forgatag az, ami őt inspirálja. Az ő szavaival élve „összetett regénytípusokról” beszélhetünk, ha rendszerbe akarjuk sorolni könyveit. Így például, legszívesebben pszichoerotikus-thrillert alkot, sőt még azt is elárulta, a trilógia utolsó részéből kétszáz oldal készen is van – de címe még nincs. Facebook oldalán kéri arra olvasóit, segítsenek neki az ötletelésben.

Fotó: Bánhelyi Judit

“Amikor kész lett az Amíg kijutunk a fényre, én már másnap kiadattam volna. De a könyvkiadó megállított, ez nem így megy. Nagy dobra kell verni, terjeszteni. Bocsánatot kérek a kései megjelenésért.”-szabadkozott.

Péntek délután 6 órakor egy nagyjából hatvan főből álló – főként a női nem képviseltette magát – csapat gyűlt össze a szombathelyi Agora Savaria Sportház egyik termében. A hangulat családiasnak látszott, Farkas Beni, a házigazda a bejáratnál pezsgővel kínálta a közönséget. Először egy gyönyörű, magas nő jött be, testét csak egy vékony selyem köntös fedte, az első sorban ülő kíváncsi olvasókat pedig nagybszemű szőlővel kínálta – ő volt Fekete Linda a Weöres Sándor Színház színésznője. Őt követte maga az írónő, egyszerű, fehér kosztümével mintha a könyv tartalmát akarta volna ellensúlyozni. A családias, békés hangulat egyből szertefoszlott, amint Linda elkezdte a felolvasást.

Fotó: Bánhelyi Judit

A néma csendben hallani lehetett az elfojtott vágyak ideges sistergését, ahogy az emberek élvezték a színésznő verbális játékát, narrálta a fejünkben megjelenő képeket. Amikor a hangulat – és a színésznő hangja – a tetőfokra hágott, Mira leállította a produkciót, mindenki nagy bánatára. Úgy gondolta sok, túlságosan izgató az előadás. Linda felháborodott (persze nem komolyan) és pajzán szójátékba kezdett, majd önelégülten folytatta a jelenetet. A végső tébolynál becsukta a könyvét, elindult az ajtó felé, s mikor már csak a hátát láttuk leeresztette válláról köntösét. Vörös, vastag, rúzzsal húzott csíkok fedték be testét, mintha a könyvből Szófia lépett volna ki elénk, az egész színjáték átcsapott egy performanszba. A kaotikus állapot még zavarosabbá vált, amikor maga az írónő is meglepetten állt a történtek hatása alatt: később ő maga is elmondta, előre megbeszélték, hogy leállítja a csúcsponton az előadónőt, de a végkifejletre még ő sem számított.

Fotó: Bánhelyi Judit

A különleges bevezető után pár gondolatot osztott meg velünk Mira, majd kérdéseket is tehettünk fel neki. Nagyon izgult, milyen lesz más szájából hallani a saját, leírt gondolatait, de mivel tudta, hogy Linda jó színésznő, nem árul zsákbamacskát, nem is félt. Megtudtuk, a kiadás előtt már tíz évvel a fiókban hevert a kézirat, de mindig pontosítgatta, javítgatta, rendezgette, a barátok, a család pedig hiába noszogatták a kiadásra. Végül rászánta magát, így került a polcokra az Amíg kinyílik a szemünk, a Birtoklás-trilógia első része. Nemrég került bemutatásra a Dr. Farkas bárányai c. könyve is, ami szintén egy sorozat, méghozzá a Budapesti ragadozók első része. Mira a könyveiben arról ír, hogyan mulat a budapesti elit, miközben mélyen beleszövi az alsóbb osztályok problémáit, az élet folyamatos akadályait. Úgy gondolja, regényeit általánosságban nők olvassák, bár egyre több férfit is tudhat az olvasói között. Szívesen lefordítaná más nyelvre is, de gondoljatok csak bele, hogy hangzana a “betyár becsület szikrája sincs benne” angolul?

Fotó: Bánhelyi Judit

Felmerült az is, hogy az írónő miként tudja ennyire hitelesen ábrázolni a különféle fétisekkel megspékelt jeleneteket. „Természetesen nézek pornót, aki azt mondja nem néz, az hazudik.” Persze mindennek alaposan utánanéz, tájékozódik, az ilyen témáknak kevés a szakirodalma. Minden hálószoba más titkot rejt, senki nem lát bele, és hiába gondolják a férfiak, a nők nem beszélik meg, mi történt otthon előző este. Arról sem beszélnek sokan, pedig igenis kellene, hogy történik-e erőszak a családon belül. Ez egy igen elsunnyogott téma sajnos a mai társadalmunkban, Mira erre világít rá, ez az erotikus külsőbe burkolt mondanivaló.

Mira Sabo precíz írónő, közvetlen és jó kedélyű, akinek könyveit ajánlani lehet – persze csak a felnőtteknek, jobb esetben!

A kiemelt kép Bánhelyi Judit fotója