Tavaszi nyárban, napfényes melegben és meghitt hangulatban telt a Savaria Slam Poetry május 9-ei különkiadása a Spricc emeletén.

A szombathelyi slammerek számára a végéhez közeledik a 2017/2018-as évad. Az idei év érezhetően a pozitív változások időszaka volt a csapat számára. Egyre több újdonsággal találkozhatnak azok is, akik már régóta rendszeresen látogatják az SSP rendezvényeit. Az estek felépítése kicsit professzionálisabbnak hat, a „szimplán hallgatóságként” megjelenők is aktívabb szerepet kapnak – legyen szó a különböző nyereményjátékokról, vagy triviális kérdésekből álló rögtönzött game show-król.

Paukovics Gergely és Székely Zoárd (Fotó: Lutor katalin)

És ha 2018, akkor nem lehet kihagyni a workshop jellegű összejöveteleket. Ugyan családiasabb légkörben, nem folyamatos slameléssel és olykor-olykor komolyabb hangulatra váltva zajlanak a kis műhelyek, ez semmit sem von le az értékükből. A workshop az a tér, ahol fejest ugorhatunk a témákba, és nem kell azonnal kimászni a vízből. Ahol egy kicsivel többet látunk egymásból, mint egyébként, és a hallgatóság jobban megismerheti azokat, akiknek előadásait havi egyszer megtekinti a Pistons Pubban. A legelső különkiadás óta biztosnak látszik, hogy a Spricc tökéletes hely a workshopoknak. Hogy miért? Mert nincs külön hangosítás, így muszáj csendben lenni, ha tényleg hallani akarjuk a szövegeket. És ez az erős egymásra figyelés az, ami hatalmas erőssége ezeknek az esteknek.

Fotó: Lutor Katalin

Az évad utolsó különkiadásán beszélgettünk arról, hogy kinek mit jelent a slam poetry és az irodalom, majd következett az, ami mind slammerek, mind magyar szakosok számára kihívást jelentett: részletek alapján megpróbáltuk eldönteni, hogy slam poetry vagy szépirodalom. Érdekes arányok és gondolatok születtek, a konklúzió pedig az, hogy a kettő sok esetben nem is áll olyan messze egymástól, mint azt hisszük. Egy kis Open Mic stílusú szövegelgetés és egy rövid szünet után pedig olyannal néztünk szembe, ami sokak számára nehéz: címet adni egy pár soros rövid szösszenetnek. Az ebből kialakult barkochbajáték igen vicces megoldásokat tudott szülni, máshol teljesen nyilvánvaló és egyszerű dolgoktól rugaszkodtunk több mérföld távolságra.

Megfelelő ráhangolódás volt ez a Savaria Slam Poetry évadzárójára, melynek helyszíne a Pistons Pub emelete lesz 2018. május 25-én, pénteken. A versenynek ezúttal nem lesz témája, így bátran érkezzenek azok a slamek. Az évadzáró végén pedig nem más zenél nekünk, mint a Slow Village!


Lutor Katalin galériája


A kiemelt kép Lutor Katalin fotója