A Srí Lanka-i Shehan Karunatilaka szatirikus regénye nyerte a rangos brit irodalmi elismerést, a Booker-díjat – számolt be róla kedden a BBC hírportálja.

A gyilkos Srí Lanka-i polgárháború idején játszódó The Seven Moons of Maali Almeida (Maali Almeida hét holdja) természetfeletti történet: egy fotósról szól, aki arra ébred egy nap, hogy meghalt, de van egy hete, hogy megkérje barátait, keressék meg a fotóit és leplezzék le a háború brutalitását. A díjat Kamilla, III. Károly brit uralkodó felesége adta át a hétfő esti ceremónián. A nagy presztízsű elismerést az Egyesült Királyságban megjelent, angol nyelvű szépirodalmi mű szerzője kaphatja, és 50 ezer font (23,7 millió forint) pénzjutalom jár mellé.

A ceremónián a díjnyertes író elmondta, hogy 2009-ben, a polgárháború után, “amikor heves viták dúltak arról, hány civil halt meg és kinek a hibájából”, eldöntötte, hogy “ír egy kísértethistóriát, amelyben a halottak szempontjait is be tudja mutatni”. A bírálóbizottság vezetője, Neil MacGregor a regény témaválasztását, ügyességét, merészségét és vidámságát dicsérte. A művet “túlvilági noirnak” nevezte, mely “az olvasót az életen és a halálon keresztül száguldó hullámvasútra ülteti fel”. A bizottság döntése egyhangú volt – mondta el Neil MacGregor, hozzátéve, hogy a szűkített listára került hat alkotás mindegyike “valójában egy kérdésről, az egyéni élet értelméről szól”.

A díj átvételekor Karunatilaka elmondta, reméli, “tíz év múlva is nyomtatni fogják a könyvét egy olyan Srí Lankán, amelyik tanul a történeteiből, és a The Seven Moons a könyvesboltok fantasyrészlegén, sárkányos és egyszarvús regények között kap helyet, és senki sem fogja realista prózaként vagy politikai szatíraként olvasni”. A díjátadó díszvendége Dua Lipa popénekes-dalszerző volt, aki olvasási szenvedélyéről beszélt, az olvasást “a világ egyik legmélységesebb örömének” nevezte. Elmondta, hogy a szűkített lista mind a hat regényét olvasta, és “imádta őket”.

A szűkített listán szerepelt még az angol Alan Garner Treacle Walker című regénye, az ír Claire Keegan mindössze 116 oldalas Small Things Like These című könyve, a zimbabwei NoViolet Bulawayo Glory című könyve, az amerikai Percival Everett The Trees című regénye, valamint a szintén amerikai, Pulitzer-díjas Elizabeth Strout szerelemről, magányról, veszteségről szóló Oh! William című könyve. A szűkített listára felkerült, de nem díjnyertes szerzők egyenként 2500 fontot (1,16 millió forintot) kapnak, és könyvük különleges kötésben jelenik meg. Tavaly a dél-afrikai Damon Galgut The Promise című regénye nyerte el a Booker-díjat.

MTI

Kiemelt kép: The Booker Prizes/Twitter