A magyar zenék klipjeinek elsőszámú versenye az idén 6. alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Klipszemle, ahol évről évre összegyűjtik a szakmabeliek a műfaj legkiemelkedőbb alkotásait. Az idei 664 beküldött videóból 90 jelölt és 16 díjazott került ki, köztük a magyar popszféra színe-java, kiegészülve rétegzenei előadókkal és klipjeikkel. Az Akváriumban tartott október 13-i díjátadón koncertek, workshopok egészítették ki az eseményt.

Az alapítók Miki357, Vermes Orsi, Vida Vera az idei versenyen rögzítették: manapság már van tétje a minőségi klip készítésének. Ebben a Szemlének is elvitathatatlan érdemei vannak: évről évre nagyobb presztízsértékekkel bírnak a szakmai díjak, elismerések, amelyekre bárki pályázhat – amennyiben valami különlegeset alkotott.

A rekordszámú nevezett anyagra és a klipműfaj látványos evolúciójára magyarázat a vizualitás értékének növekedése. Mára megkérdőjeleződött az az alapvetés, miszerint az előadók elsősorban audioélményként hatnak. A vizuális kommunikáció minden színtéren egyre fontosabb, a klip műfaja ennek tekintetében kiemelkedő felülete egy-egy produkciónak. Emellett fordulópont volt a járványidőszak is. A digitális térbe kényszeredett művészek, akik az éves koncertszám elmaradása helyett összedobtak egy-egy klipet, alighanem azt konstatálták: érdemes volt, több emberhez eljutnak, több eszközük van önmaguk definiálásához.

Az estét koncertek vezették fel, a képen a Ricsárdgír közönsége. / fotó: Illés Péter

Alapvetően a klipek műfaja is ki van szolgáltatva a legnagyobb megosztófelületek belső algoritmusainak, amelyek többnyire a mainstream és a felkapott tartalmakat részesítik előnyben. Emellett számos, kiemelkedő művészi értékkel bíró, de kisebb elérési körű tartalom eltűnik a videómegosztó oldalak túlkínálatában. Ennek ellensúlyozásában is szerepet vállal a Klipszemle, amely 16 kategóriájával beenged számos experimentális és szubkulturális stílust, műfajt és technikát jelöltjei-díjazottjai közé. A művészeti szféra piaci aránytalanságainak kiegyenlítése különösen fontos zeneipari küldetés – a kulturális
diverzitásunk múlik mindezen. A klipszemléhez hasonló színvonalú rendezvények jó eséllyel javítanak a helyzeten (különösen bízhatunk a Hajógyár munkájában, akik a rendezvényen ünnepelték egy éves fennállásukat).

A műsorvezetők: Hajós András és Till Attila / fotó: Illés Péter

A jelöltek 13:00 órától estig tartó vetítései során rengeteg értékes anyaggal találkozhattak a nézők idén is a Klipszemlén, akár kevésbé ismert nevek előadásában is.  Olyan feltörekvők is eljutottak díjakig, mint franciskadalma, Bozo vagy Sisi, akikről korábban nem biztos, hogy hallottunk.

A 16 kategóriát a domináns klipkészítési irányzatokra szabták. A klasszikusabb szempontok mellett (legjobb vágás, legjobb operatőr, legjobb performansz) kiosztották a legjobb dili, legjobb sztiló, vagy a legjobb mood elismervényeket is, amelyeknek jelentéseit a két műsorvezető, Hajós András és Till Attila is nehezen fejtette meg, jelöltjeik között mindenesetre nagyszerű alkotások sorakoztak.

Anger Zsolt díjat ad át. / fotó: Illés Péter

A kurrens előadók közül két-két díjat kapott a Carson Coma, Azahriah és Hundred Sins – bár fontos megemlíteni, hogy itt elsősorban az előadók mögött álló videós stábtagok (operatőrök, rendezők, stylistok) részesülnek elismerésben, akik sokszor a zenészektől függetlenül rakják össze egyedi elképzeléseik alapján a dalok háttéranyagait. Díjat nyertek olyan nagy hatású dalok klipjei, mint a Szív (Krúbi), a Kösz (Elefánt), vagy a Könnyű (Analog Balaton). A legnagyobb hagyománnyal bíró elismerést, az Év klipje kategóriát, ezúttal a Slow Village zsebelte be Storytell című dalának klipjével.

Idén zsűri volt:

Anger Zsolt színész-rendező
Lábas Viki  énekesnő
M. Deák Kristóf  Oscar-díjas rendező
Stámusz Dániel rendező-operatőr
Szentgyörgyi Bálint rendező-forgatókönyvíró
Szombat Éva fotográfus
Turai Barna digitális tartalomkészítő
Varga Ferenc újságíró.

Az idei díjazottak:

Legjobb klip: Slow Village – Sztoritell

Közönségdíj: Hundred Sins, Azahriah – Mindent megbocsájt

Legjobb rendezés:
arany: Anima Sound System – Öltöztessél fehérbe /// Diplo and Miguel – Don’t Forget My Love
ezüst: Elefánt – KÖSZ
bronz: ODESZA feat. Ólafur Arnalds – Light of Day

Legjobb operatőri munka:
arany: DESH – DRILL
ezüst: franciskadalma – Howlin’
bronz: Analog Balaton – Könnyű

Legjobb koncepció: Krúbi – Szív

Legjobb vágás: Blahalouisiana – Sokat bír

Legjobb látvány: Beatrick x Co Lee – Iceberg

Legjobb performansz: Sisi – Kezeket fel

Legjobb alakítás: Esti Kornél – Most kéne kezdenünk

Legjobb sztori: bongor – Oxigénhiány

Legnagyobb dili: Carson Coma – Immunissá válunk

Legjobb styling / jelmez: Carson Coma – Osztálytalálkozó

Legjobb animáció: ROB ZOMBIE – Shake Your Ass-Smoke Your Grass /// Subotage – Children of Metroid

Legjobb image klip: Horváth Tamás x Majka – Nekem te ne

Legjobb sztiló: Azahriah – Four Moods

Legjobb mood videó: Slow Village – Nem megyek

Legjobb ötlet: Bozo – Annyi szép lány van

Zsűri különdíj: ODESZA feat. Ólafur Arnalds – Light of Day

Zene x Látvány Hajógyár különdíj: franciskadalma – Howlin’

Szervezők különdíj: Gentry Sultan feat. Antal Géza – Aranyláncos Józsi

Absolut különdíj: kristoaf, Lil Frakk, Hundred Sins – Melodráma

A kiemelt kép Illés Péter munkája