Ronald D. Gerste: Történelmet író betegségek – Könyvajánló

Ronald D. Gerste: Történelmet író betegségek – Az ókortól napjainkig

Fordította: Győri László

Mi lehetne aktuálisabb téma 2021 tavaszán, ha nem egy világjárvány és annak társadalmi, politikai, történeti következményei? Jelenleg csak találgatni tudunk, milyen hatásai lesznek a jövőre nézve a COVID–19-nek.

Ez a könyv azonban keretet ad vízióinknak. Keserű. Az író részletesen elmagyarázza, mit jelent a pandémia kifejezése, milyen terminusok használatosak egy világjárvány kapcsán. Azonban a magyar olvasóknak már „csak” úgy jut a kezébe a kötet, hogy ezek a szófordulatok maguktól értetődnek és a mindennapi élet részei. Talán nem is sejthette a szerző, milyen aktualitás fogja övezni a Történelmet író betegségeket. Ronald D. Gerste a történelem alakulásához egy eddig kevéssé tematizált oldalról közelít, az orvostudomány szemszögéből mutat be történeti folyamatokat és helyez eseményeket, személyeket új megvilágításba.

A könyv egyrészt híres történelmi személyiségek betegségeit, másrészt nagy tömegeket érintő járványok történeteit mutatja be. Vajon másképp tekintünk-e Tudor Máriára (ismertebb nevén: Bloody Maryre), Bachra vagy Leninre, ha betekintést nyerünk legintimebb magánügyükbe, az egészségügyi állapotukba? Van-e elképzelésünk arról, hogy miért akartak inkább tuberkulózisban, mintsem kolerában meghalni a régi korok emberei? Vagy, hogy mennyivel többen vesztették életüket spanyolnátha miatt, mint az első világháborúban? Izgalmas kérdések, korrekt válaszok. S bár a szerző játszadozik a „Mi lett volna, ha…?”  lehetőségeivel, mégsem bocsátkozik feltételezésekbe, tartva magát a történelemtudomány elvárásaihoz. Ez a könyv garantáltan tud újat mondani mindenkinek, aki elolvassa.

Történelmet író betegségek

Már eleve a történetek megközelítésének módja is újdonság. A patobiográfia adott történelmi személyek életútjának orvostudományi alapokon nyugvó vizsgálata. Ebből a kötetből kiderül, milyen következményekkel járt az Amerikai Egyesült Államok számára, hogy 1913-ban olyan elnököt választottak meg, akinek már gyermekkorában egészségügyi problémái voltak, s alig múlt negyven éves, amikor kezeletlen magas vérnyomása miatt egészsége komoly romlásnak indult. Például az első világháborúba is Woodrow Wilson „vitte bele” országát. Azonban rajta kívül még számos olyan amerikai elnököt említ a könyv, akiknek szerepe volt abban, hogy mára az amerikai közvélemény szkeptikus legyen a vezető politikusok egészségükről való nyilatkozataival szemben.

Az író, Ronald D. Gerste 1957-Ben született Mägdeburgban. Történész és orvos. Újságíróként a Frankfurter Allgemeine Zeitung, a Neue Zürcher Zeitung és a Die Zeit washingtoni tudósítója. Több műve jelent már meg: Amerikai elnökfeleségek, Wie das Wetter Geschichte macht, Amerika verstehen, Die Heilung der Welt, Trinker, Cowboys, Sonderlinge – Die 12 seltsamsten Präsidenten der USA, Roosevelt und Hitler – Todfeindschaft und totaler Krieg, Der Graue Star.


Ronald D. Gerste: Történelmet író betegségek. Corvina Kiadó, Budapest, 2021. Könyv ára: 4490 Ft