Mi köze van a Halott Pénznek Tóth Árpádhoz? Miért tűnik úgy néha egy irodalomórai felelés, mintha vallatás lenne? Rendhagyó videóval jelentkezik a VATES április 11-én, a költészet napján.

Hogyan működnek a versek? A szerző személyisége a fontos, vagy az alkotása tőle függetlenül? Fontos nekünk a versértelmezéshez mankó, vagy elég, ha szimplán befogadjuk, amit olvasunk? Ha nekünk szól az irodalom, miért maradtunk ki belőle?

És miért írja le Babits annyiszor azt, hogy fekete? 

Bárány Bence, a VATES brand társalapítója, slam poetry előadó, Nagy Márk, a Radnóti Miklós színház színésze, Mészáros Péter országos slam poetry bajnok és Karácsony Gergő, a Spirit Színház színésze magánnyomozóként alámerül a versértelmezések füstös, whiskys világába, hogy megfejtse az évezredes kérdést:

Mire gondolt igazából a költő, amikor a verset írta? 

Vajon Szapphó tényleg a prekonzervatív stilisztikai terminológiát ágyazta be a későklasszikus metódusrendszerbe, vagy szimplán csak szeretkezni akart?

A VATES legújabb videója nem kívánja megválaszolni ezeket a kérdéseket, de arra vállalkozik, hogy mindenkiben ösztönözze a vágyat a megismerésre és az olvasásra, mert gondolhat bármire is a költő, az irodalom akkor él igazán, ha beszélünk és gondolkodunk róla.

VATES – Mire gondolt a költő?

Csatorna: https://www.youtube.com/channel/UCaJbxOqfGkhcV2AO_HhJhTw 

A szereplőkről

Bárány Bence: A VATES irodalmi ruhamárka társalapítója és kreatív vezetője. Slam poetry előadó, a Slam Poetry Győr alapítója. 

Nagy Márk: A Radnóti Színház Bujtor István-díjas színésze. 2013-ban felvételt nyert a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának színművész szakára, Uray Péter osztályába. Dolgozott a Karinthy Színházban, a kecskeméti Katona József Színházban és a Nemzeti Színházban gyakornokként. 

Mészáros Péter: Országos Slam Poetry bajnok és Európa-bajnoksági közönségdíjas slammer. A Slam Poetry Szeged alapítója.

Karácsony Gergő: 2015–2020 között a Kaposvári Egyetem színművész szakán tanult, osztályfőnöke Cserhalmi György volt. 2020-tól a Győri Nemzeti Színházban játszik.

Vágás, utómunka: Földes Máté

Operatőr: Bántó Csaba

Díszlet: Virág Vivien

Smink: Somogyvári Csendike

mire gondolt
Mire gondolt a költő – Vates

Ide kattintva megtekinthetők az f21.hu költészet napi eseményei.