A múzeum szerint a megvásárolt dokumentumegyüttes Tandori írói, költői és műfordítói életművének szinte egészét felöleli, „műveinek autográf és gépiratos kéziratai, mintegy hatezer darabos levelezése, relikviái, személyes használati tárgyai, rajzai és képversei, közel háromszáz órát kitevő hanganyagai és az unikális bejegyzéseket és dedikációkat tartalmazó könyvtárának fontosabb darabjai képezik a gyűjtemény gerincét”. 

A PIM – írják a közleményben – a jövőben teljes egészében kutathatóvá teszi a 2019 februárjában elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas művész hagyatékát.

Mint az ismeretes, korunk egyik legnagyobb, kivételes alkotója, Tandori Dezső költő, író, műfordító 80 éves korában, 2019. február 13-án elhunyt; felesége és alkotótársa, a hagyaték őrzője, Tandori Ágnes író, műfordító 2020. január 1-jén követte. A kettejüknek felállított síremléket, Jovánovics György szobrászművész alkotását 2021. május 15-én avatták fel a Fiumei úti sírkertben.

Tandori Dezső könyvtárának jelentős része, illetve Tandori Dezső és Ágnes hagyatéka a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán lelt otthonra, ahol a könyvek feldolgozását megkezdték.

Tandori Dezső műveit és a róla szóló írásokat külön dossziéba rendezték a Literán. Különleges anyagok a halála előtt nem sokkal publikált művei.

Forrás: Litera

Kiemelt kép: Tandori Dezső és Tandori Ágnes a Lánchíd utcai lakásban
(tulajdonos: Apor Vilmos Katolikus Főiskola / forrás: 24.hu)