Kevesebb, mint egy hét alatt hódította meg szinte az egész világot egy zenekar, akikről korábban aligha hallott bárki is. Az egy év kihagyás után, idén 65. alkalommal megrendezett Eurovíziós Dalfesztivál győztes előadóján még maguk az olaszok is meglepődtek, mivel a rockzenének nincs nagy kultúrája a Måneskin hazájában, Olaszországban. A Zitti e Buoni, vele együtt pedig a különös stílusú zenekar rövid idő alatt mindenkit levett a lábáról.

Júliusban Róma utcáin még két hónappal a verseny után is mindenhonnan a Zitti e Buoni, az idei Eurovízió győztes produkciójának dallamai szóltak, így ünnepelték az olaszok az eurovíziós győzelmet, amire egyáltalán nem számítottak. A versenyen átlagban jól teljesítő, a „Big Five” tagjaként automatikusan kvalifikáló Olaszország a 2015-ös harmadik, és a 2019-es második helyezését követően idén bezsebelte a győzelemmel járó dicsőséget, és a következő verseny rendezési jogát az olasz zenekultúrától egyébként rendkívül távolálló zenekar, a Måneskin által.

A három fiatal férfi és egy nő által alkotott banda 2017-ben tűnt fel az olasz televíziók képernyőjén az X Factor Italia válogatójában, amikor még csak 16-18 éves középiskolások voltak. Csakúgy, mint számos más, ma már híres zenekar, ők is garázsbandaként és utcazenészekként kezdték 2016-ban Rómában, az első koncertjeiket pedig iskolai tehetségkutató versenyeken adták. Az évek alatt meglehetősen lerövidített magyar X Faktorral ellentétben az olasz megőrizte a hagyományos, nyolc élő műsoros formát, így a Måneskin – ami dánul „holdfényt” jelent – a nemzetközileg kevésbé, Olaszországban viszont annál ismertebb Manuel Agnelli mentoráltjaként a döntőig jutott, ahol végül második helyezést értek el.

A műsor elején a többi versenyzőhöz hasonlóan ők is feldolgozásokat adtak elő, november 24-én, az ötödik adásban viszont már a Chosen címet viselő saját dalukkal tűntek fel, ami szinte azonnal az olasz slágerlisták második helyéig mászott. Bár a döntőt elvesztették a 25 év felettiek kategóriájában versenyző Lorenzo Licitrával szemben, messze ők az olasz X Factor legnagyobb felfedezettjei – és az egyetlenek, akik innen indulva nemzetközileg is befutottak.

Az addig főként angol nyelven alkotó zenekar 2018 márciusában kiadta az első olasz nyelvű saját dalát, a Morirò da re-t, az októberben megjelenő első saját nagylemezükkel egy időben pedig megjelentettek egy dokumentumfilmet is magukról, holott akkoriban még nem sok mesélnivalójuk volt…

Az Eurovíziótól nem idegen, hogy a lehető legkülönbözőbb előadók és zenei stílusok tűnnek fel benne, hiszen állt már ugyanazon a színpadon hörgő metálegyüttes és visszafogott, lírai előadó is, Olaszország azonban többnyire anyanyelven éneklő komolyzenei, vagy popelőadókat küldött az évek során. Éppen ezért óriási meglepetés volt a 70/80-as évek rock and rollját idéző, kissé vad külsejű, erősen sminkelt férfiakból álló glam rock zenekar, amely 2021-ben képviselte az országot.

A műsor során azonban nem csak a teljesítményük hívta fel rájuk a figyelmet, hanem az a hamisnak bizonyult vád is, hogy az frontember, Damiano David kokaint fogyasztott a finálé során. Damiano önként alávetette magát egy drogtesztnek a vádaskodások elcsitítása érdekében, ami bizonyította, hogy nem fogyasztott kábítószert, a későbbiek során pedig a The Guardiannak adott interjújukban a bandatagok azt is elmondták, hogy énekesük még sört is csak ritkán iszik, és legkésőbb este 11-kor már ágyban van, ami miatt viccesen a sfigato, vagyis vesztes, lúzer jelzővel illették, hiszen ezzel aligha képviseli a rock and roll életvitelt.

A győzelmüket követően valósággal felrobbant az egyik legnépszerűbb videómegosztó applikáció, a TikTok, melynek köszönhetően a hírük eljutott az Egyesült Államokba. Az Eurovízió óta olyan tévéműsorokban léptek fel, mint a The Voice USA, a The Tonight Show, és novemberben a The Rolling Stones egyik Las Vegas-i koncertjét is ők nyitották, néhány nappal később pedig a Budapesten megrendezett MTV EMA díjátadón is feltűntek.

Februárban egy 46 állomásos, viszonylag kicsi turnéra indulnak, melynek keretein belül március elsején a Barba Negrában is fellépnek, és amire szinte másodpercek alatt elkelt az összes jegy.

Kiemelt kép: www.italy24news.com