Petri György verseit filmesítették meg rövid animációs munkáikban a Metropolitan Egyetem mesterszakos hallgatói.

Idén négy animációs kisfilm készült Petri György egy-egy verséből. Az adaptációk rendezői: Eszes Fruzsina, Apáthy Szilvia, Tóth Adrienn és Pataki Szandra – a Metropolitan Egyetem mesterszakos hallgatói – mind saját elképzeléseik szerint helyezték új dimenzióba a költő verseit.


“Az Animáció mesterszakosok első évének egyik tervezés feladata a Petri-vers animáció, amit eddig három évfolyam készített, ezt a feladatot Muhi Klárával (forgatókönyvíró-dramaturg) közösen visszük, Klári dramaturgiai szempontból is segíti a munkánkat. Holló-Leleszi Krisztina gyártásvezető, a hangfelvételek szervezésével és gyártási kérdésekben támogatja az animációk készítését. Nehéz és komplex feladat fogást találni a versen, sőt egyáltalán választani egyet, aztán kidolgozni egy dramaturgiát és egy vizuális világot hozzá. A feladat része a hang/színész keresése, majd a hangfelvétel és a színész instruálása. Az idei filmjeinkhez Nagy Zsolt, Zsigmond Tamara, Vajdai Vilmos, Csoma Judit adták a hangjukat és a tehetségüket. Ezen a feladaton keresztül az alkotók kialakíthatják és fejleszthetik a saját rendezői eszköztárukat, szabadon kísérletezhetnek, animációval és hanggal, új és friss vizuális világok keresésével.” – mondta Csáki László, a projekt vezetője.


https://www.youtube.com/watch?v=U31Ru55PDvE
Eszes Fruzsina

A vers fényei, ambient kíséretével spirituális hangulatban törnek ki a sötétségből a rajzanimációval készült másfél perc keretei között.

Apáthy Szilvia

A humoros szerelmi költeményhez illő meseszerű animáció a mű pikantériáját is kiemeli a tóteredetű kis hölgy iránti vonzalomból.

Tóth Adrienn

Az elválást groteszk szituációba helyező alkotás expresszív színvilága mellet is valóélet-jellegű a rotoszkóp technika használatának köszönhetően.

Pataki Szandra

A gyurmatechnikával készült animáció a gyermeki gondolatok szabad áramlását és az elnyomásával járó veszélyt viszi színre a versből.

Az idei nem az első alkalom, hogy ilyen adaptációk készültek. Az egyetem YouTube-csatornáján további hat kisfilm tekinthető meg a tavalyi évből. 2019-ben Petri György verseit Muresán Gabriella (Az vagy nekem), Zank Zsófia (De unom az egészet), Debreczeni Zsuzsanna (Hirdetés), Kiss G Melinda (Töprengéseimből), Ács Zsuzsanna (KÁ-Európai értelmiségi) és Horesnyi Máté (Reggeli) dolgozta fel.

A versfilmek mellett, a Libri és a METU közös projektjén belül Animáció mesterszakosok évente a Libri Kiadói Csoport kiadványaihoz készítenek könyvtrailereket, többek között Bud Spencer, Charles Bukowski és Viktor Pelevin könyvéhez is, melyek szintén az egyetem YouTube-csatornáján találhatók meg.

Kiemelt kép: Szilágyi Lenke