Idén hetedik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. A korábbi díjazottak: Totth Benedek, Milbacher Róbert, Szöllősi Mátyás, Mécs Anna, Fehér Boldizsár és Harag Anita. 2021 Margó-díjasának nevét októberben, az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon jelentik be.

Idén már hetedik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat, amely nemcsak a pályakezdő írókat szeretné középpontba helyezni, de egyúttal a kortárs irodalmat és az olvasást is népszerűsíti. A nyertes a díjjal 500 ezer forintot, kereskedelmi és médiatámogatást, valamint próbafordítást is kap – írja a litera.hu. A Bookline idén 10 millió forint értékű médiatámogatással járul hozzá a nyertes könyv népszerűsítéséhez. A Margó-díj díjazottja egy éves tárcasorozatot indíthat a Könyves Magazinon.

margó-díj
A Margó-díj 2021-es toplistája (montázs: litera.hu)

Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utca gyalog, Magvető, 2020, 104 oldal

Amikor az ember Bakos Gyöngyi regényét olvassa, folyamatos mozgásban van: utcákat, tereket, városokat jár be, közben pedig az elbeszélővel együtt csodálkozik rá a világra. A Nyolcszáz utca gyalog olyan, mint egy impresszionista mű, a lényeg benne nem a történet, hanem a benyomások és az érzések. A főszereplő filmelméletet tanul az egyetemen, a szakdolgozatát pedig Bergmanból írja. És miközben a kamerával az ő mozgását követi az olvasó, a hétköznapi eseményekbe időnként férfiak, kapcsolatok és egy elvesztett apa képe úszik be.

Balássy Fanni: Hol is kezdjem, Pozsonyi Pagony, 2020, 188 oldal

Balássy Fanni hőse középiskolába megy, az új kezdet pedig tiszta lapot is jelent – legalábbis elméletben, hiszen az ember kamaszként képtelen kibújni a bőréből. Ráadásul ha még vonzzuk is a vicces/kínos/baljós helyzeteket, akkor a középiskola belépő időszaka mindenképpen emlékezetes lesz, amit csak humorral és egy igazán jó baráttal lehet átvészelni.

Böszörményi Márton: Meixner Józsefné apoteózisa, Napkút, 2020, 112 oldal

Hol van apa – így kezdődik Böszörményi Márton Meixner Józsefné apoteózisa című regénye, amelynek fülszövegére Nemes Z. Márió azt írta, hogy mindfuck. A regény nem kísérleti, de mégis nagyon bátor, története a panelből indulva jut el a weird műfajáig, naturalista elemek, álomjelenetek és abszurditás jellemzik a szöveget.

Gazda Albert: Leningrád, Cser Kiadó, 2021, 314 oldal

Leningrád klasszikus felnövéstörténet, középpontjában egy fiatal fiúval, aki felfedezi, sőt kialakítja világát. Gazda Albert első novelláskötete személyes, mégis közösségi abban az értelemben, hogy bár saját története áll a középpontban, mégis elmeséli, egyébként milyen magyarnak lenni Kárpátalján a hetvenes és a nyolcvanas években. A Leningrád sokszorosan összetett válasz a legáltalánosabb kérdésre, ki vagyok.

Gurubi Ágnes: Szív utca, Pesti Kalligram, 2020, 191 oldal

„Az én történetemből hiányoznak a férfiak” – kezdi Anna, az elbeszélő Gurubi Ágnes regényében. A Szív utcában valóban a nők tapasztalatai állnak a középpontban, de nagyon is univerzális regény ez – ott vannak benne a generációk egymásra örökített traumái, a 20. század egyénileg és társadalmilag is máig feldolgozatlanul hagyott tragédiái: üldöztetések, háború, megszállások, forradalom, emigráció. És akik maradtak, ők rakosgatják össze Gurubi regényében a történetek és a megtört szívek darabkáit.

Halász Rita: Mély levegő, Jelenkor, 2021, 194 oldal

Tavaly ősszel mutatták be Halász Rita első regényét, a Mély levegőt a Margó Irodalmi Fesztiválon, év végén felkerült a toplistára, tavasszal bekerült a Libri irodalmi díj tízes listájára, pár napja pedig bejelentették, hogy sorozatot készítenek belőle. Halász az Összekötve című műsorban így foglalta össze a könyvét: egy nő azon gondolkodik, hogy váljon-e, majd nyomon követjük egy évét. Amilyen egyszerűnek tűnik egy mondatban a történet, annyira rétegzett és sűrű a szöveg, amiben a 80-as, 90-es évek politikai kontextusa is szerepet kap.

Angela Murinai: Mikor feltámad a szél, Libri, 2021, 213 oldal

Angela Murinai 2014 óta írja Gumiszoba című blogját, amin közéleti kérdésekkel, nőpolitikával, társadalomkritikával foglalkozik. 2016-ban egy családi máltai nyaraláson legnagyobb fia, mindössze 18 évesen, belefulladt a tengerbe. Évekkel később, Mikor feltámad a szél című első könyvében Murinai ezt a tragédiát írta meg könyörtelen őszinteséggel. A könyv több, mint önvizsgálat és emlékezés, mert szól családról, generációs örökségekről, és kutatja azt is, mihez kezdhetünk ekkora veszteséggel, és hogyan lehet azt túlélni.

Puskás Panni: A rezervátum visszafoglalása, Magvető, 2021, 112 oldal

Izgalmas, abszurd, sokszor pedig egészen sokkoló Puskás Panni debütáló novelláskötete, A rezervátum visszafoglalása. Már az első szöveg teljesen a földhöz vágja az olvasót, a Charles Bukowskival töltött bizarr randevú után pedig további vad történetek következnek. A kötet tele van meglepetéssel, a tét pedig nem kevesebb, mint az élet, a halál és a művészet. A novellák új hangon szólalnak meg, a lendületes, vakmerő, kíméletlen szövegeken egyszerre lehet sírni és nevetni.

Szarka Károly: Az én hibám, Noran Libro, 2021, 318 oldal

Az én hibám generációs regény, amelyben a harmincas évei elején járó főhős céltalan lebegése fokozatosan egyre fullasztóbbá válik. Fecske olyan fiatal felnőtt, akit teljesen bedarált a gépezet: egy call centerben dolgozik, ahol óránként tíz perc szünetet lehet tartani és egyre inkább maga alá gyűri a kilátástalanság. Semmittevés, rohanás, menekülés – nagyjából ezek a választási lehetőségei, a magányra pedig sokszor az alkohol a válasza. De Fecskétől nem idegen az álmodozás, és szerencsére a keserű önirónia sem.

Szűcs Péter: Dharma, Libri, 2021, 320 oldal

Családi történetekből szőtt egy korszakokon és kontinenseken átívelő regényt Szűcs Péter, amelyben felvillannak a sorsfordító ötvenes évek éppúgy, mint az ígéretekkel teli rendszerváltás napjai, és persze a jelen, amely Y-generációs hőse számára tele van kérdőjelekkel. A kötet bemutatója júniusban volt a Margón, ahol a szerző egyebek között azt mondta, nagyon izgatja, mihez kezdünk azokkal az élethazugságokkal, amelyekkel körülbástyázzuk magunkat, és azon a véleményen volt, hogy ezek egy idő után ledőlnek, nem lehet fenntartani őket. A teljes beszámolót ITT lehet elolvasni.

margó-díj
Forrás: papageno.hu

2020-ban Harag Anita Évszakhoz képest hűvösebb című novelláskötete kapta a díjat, aki a fesztivált megelőző nap, október 13-án önálló esttel jelentkezik a Müpában. A korábbi díjazottak között van Totth Benedek, aki Holtverseny című művéért az első Margó-díjat vihette haza. Ezt követően Milbacher Róbert Szűz Mária jegyese című könyvével, majd Szöllősi Mátyás Váltóáram című novelláskötetével, Mécs Anna 2018-ban a Gyerekzár című elbeszéléskötetével érdemelte ki az elismerést, 2019-ben pedig Fehér Boldizsár a Vak majom című regényét díjazták. Ahogy a korábbi években is, az őszi rendezvényen (október 14–17.) adják majd át a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat.

Forrás: Litera.hu