A Litera a Blinken OSA Archívummal együttműködésben Gyávaságom története címmel meghívásos és nyílt pályázatot hirdetett olyan prózai művek írására, amelyek személyes történeteken keresztül kísérelnek meg tükröt tartani hétköznapi gyávaságainknak. A pályázat résztvevőinek az alábbi feltételeknek kell megfelenie. A nyílt pályázat beküldési határideje közeledik: február 7.

Mindenkinek van olyan – eddig elhallgatott – története az életéből, amit ma gyávaságként értékel: amikor az oktalan vagy épp a nagyon is indokolt félelem felülkerekedett benne az igazság kimondásának és a helyes cselekvésnek a vágyán. Az ember – sok esetben környezete megerősítő asszisztenciája mellett – felmentést, önigazolást talál magának ilyenkor, teóriákat gyárt saját hallgatása és tehetetlensége védelmében, hazugságokba ringatja magát. De vannak pillanatok, amikor szembesülnünk kell az önbecsapással. Ilyen lenne ez a mostani is.

A Litera tíz kortárs írót hívott meg a pályázatba, akik kb. 8–10 ezer karakteres elbeszélésben mesélik el személyes történeteiket a gyávaságról. A beérkezett műveket, melyek mindegyike olvasható lesz a Literán, a Litera-díj hagyományai szerint diákzsűri bírálja el.

A meghívott írók:

BABARCZY ESZTER, BÁN ZSÓFIA, BARTÓK IMRE, DARVASI LÁSZLÓ, ERDŐS VIRÁG, GYŐRFFY ÁKOS, HÁY JÁNOS, JÁSZBERÉNYI SÁNDOR, TÓTH ERZSÉBET és ZALÁN TIBOR.

Ezzel párhuzamosan Gyávaságom története címmel a Litera nyílt pályázatot is hirdetett. A pályázaton irodalmi előélettől függetlenül indulhat bárki, aki rövid, 3–5 ezer karakteres novellában meséli el személyes történetét a gyávaságról. A pályázatra beérkező anyagot a Litera szerkesztőinek előzsűrizése után felkért szakmai zsűri bírálja el, a legjobbak pedig a Literán is olvashatóak lesznek. A zsűri összetételét a pályázat lezárulása után hozza nyilvánosságra a portál. A kiírás lejjebb olvasható.

A 2022-es Litera-díjat a meghívásos pályázat győztese nyeri el, de a nyílt pályázat három legjobb alkotása is jutalomban részesül.

A Litera-díjat mind ez idáig elnyerték: Garaczi László, Péterfy Gergely, Dragomán György, Tasnádi István, Szécsi Noémi, Németh Gábor, ismét Garaczi László, Borbély Szilárd, Babiczky Tibor, Marno János, Mán-Várhegyi Réka, Kukorelly Endre és Péntek Orsolya.

Az idei Litera-díj és a nyílt pályázat legjobbjainak jár jutalmak átadására a pályázat értékelése után, 2022 márciusában nyilvános díjátadón kerül sor.

A pályázathoz kapcsolódik egy beszélgetéssorozat, melyet Timothy Snyder könyve inspirált. Snyder A zsarnokságról című művében olyan konkrét könyveket ajánl a félelem nélküli élethez, mint Václav Havel A kiszolgáltatottak hatalma, Czesław Miłosz A rabul ejtett értelem, Hannah Arendt A totalitarianizmus gyökerei, Albert Camus A lázadó ember, Victor Klemperer A Harmadik Birodalom nyelve vagy George Orwell 1984 című műve. Ezekről a könyvekről vagy ezeknek a könyveknek az apropóján írókkal, történészekkel és filozófusokkal beszélgetnek majd a Litera munkatársai podcastben és interjúban. Valamint egy, A bátorság szótára című közösségi játék, melynek résztvevői a beérkező pályaművekből kiindulva, azok tanulságaként (tanításaként) fogalmaznak meg szócikkeket egy képzeletbeli szótárba.

A beérkezett pályázatokat, valamint az összes hírt és információt a Literán kívül, ahol külön dossziéban lesznek megtalálhatóak a Gyávaságom története anyagai, az erre az alkalomra létrehozott projektoldalon is olvashatják az érdeklődők: ITT.

FELHÍVÁS

A Litera és a Blinken OSA Archívum nyílt pályázata

A Litera irodalmi portál és a Blinken OSA Archívum nyílt pályázati felhívást tesz közzé Gyávaságom története címmel. Szépirodalmi igénnyel megírt, személyes történeteket várunk hétköznapi gyávaságainkról, olyan helyzetekről, életeseményekről, amikor az oktalan vagy épp a nagyon is indokolt félelem felülkerekedik bennünk az igazság kimondásának és a helyes cselekvésnek a vágyán, amikor felmentést, önigazolást keresünk, teóriákat gyártunk saját hallgatásunk és tehetetlenségünk védelmében, hazugságokba ringatjuk magunkat.

A pályázat kikötései:

1) A beérkezett pályamű műfaja: novella

2) Terjedelme: 3–5 ezer karakter (szóközökkel)

3) A pályázaton irodalmi előélettől függetlenül részt vehet bárki, aki betartja a pályázat szabályait.

4–5) A pályázók valós e-mail címről, névvel nyújthatják be a Gyávaságom története pályázatra született, korábban sem nyomtatott, sem online felületen nem publikált pályaműveiket.

6) Egy szerzőtől csak egy művet tudunk elfogadni.

A pályázat beküldése:

BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: 2022. FEBRUÁR 7., HÉTFŐ 24 ÓRA (ÉJFÉL)

Formátum: a pályaműveket csatolt word- vagy ptf-dokumentum formátumban várjuk.

Beküldeni a következő e-mail címre kell Gyávaságom története tárggyal: litera2006@gmail.com

További tudnivalók:

A pályázatra aktuálpolitikai-közéleti publicisztika helyett szépirodalmi szövegeket várunk.

A nyílt pályázatra beérkezett műveket a Litera előzsűrizése után szakmai zsűri bírálja el. Az eredményhirdetés és díjátadás tervezett időpontja: 2022. március 16. A díjazottakat értesítjük.

A pályaművek megjelennek egy Gyávaságom története címmel nyitott projektoldalon a Facebookon, a legjobb három írás pedig helyet kap a Litera felületén is. Az első három helyezettet a kiírók jutalomban részesítik.

A művek beérkezéséről e-mailes visszajelzést nem küldünk, a versenybe kerülést a projektoldalon lehet ellenőrizni.

A Litera fenntartja a jogot, hogy a beérkezett pályaművek legjobbjait – ha lehetőségei engedik – a későbbiekben hangjáték formájában, vagy más módon feldolgozza.

A Blinken OSA Archívum Félelemnélkül címmel 2021 őszén egy folyamatosan kibontakozó programsorozatot kezdeményezett azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a félelem nélküli beszéd jelentőségére, arra, hogy emberhez méltatlan az az egzisztenciális félelem, amely megakadályozza az igazság kimondását. A program első eseménye az Archívumban idén októberben elindult félelemnélküli beszéd szabad szeminárium, amely – a létszám erejéig – minden egyetemi vagy főiskolai hallgató számára nyitva áll. A november 9-én indult 18. Verzió filmfesztivál Parrhesia: Az Igazság ideje szekciójában külön foglalkozik a félelem nélküli beszéddel. A világ minden tájáról érkezett dokumentumfilmek mutatják be mindennapi emberek felemelő küzdelmét az igazságért, akik a félelmen túllépve mondják az igazságot.

Litera

Az Archívum 2022. március 16-án nyitja Félelemnélkül című kiállítását. A kiállításról és a további kapcsolódó eseményekről a Blinken-OSA Archívum oldalán és Facebook-oldalán tájékozódhatnak. Hamarosan elkészül a félelemnélkül projekt weboldala is, amelyen a további programokat és pályázati felhívásokat lehet majd olvasni.

A pályázat az OSA Archívum „félelemnélkül” programjának keretében valósul meg.

Kiemelt kép: Litera